Luister naar

Minder obstakels voor forel in Drentse wateren

Nieuws
Tienduizend piepjonge zeeforelletjes zwemmen sinds een week in Drentse beken en sloten richting Lauwersmeer en verder. Biologen willen obstakels in kaart brengen.
René Didde redactie vk
zaterdag 20 april 2019 om 03:00
In een beek van de Drentse Aa, het Lieversche Diep, worden jonge gekweekte zeeforellen uitgezet die dit gebied als hun geboortegrond gaan beschouwen.
In een beek van de Drentse Aa, het Lieversche Diep, worden jonge gekweekte zeeforellen uitgezet die dit gebied als hun geboortegrond gaan beschouwen. Harry Cock

Voorzichtig schept Jan Kamman een emmer water uit het Groote Diep bij Lieveren in een flinke plastic zak vol visjes. De tienduizend forelletjes wennen zo langzaam aan hun nieuwe omgeving. Een kwartier lang zwemmen de brutaalste visjes heen en weer, het merendeel blijft schuw op een kluitje. Dan schept Kamman emmers vol visjes uit de zak. Leden van de noordelijke verenigingen van Sportvisserij Nederland gaan met waadpakken de sinds acht jaar weer meanderende beek in om de visjes in de snelstromende bochten los te laten.

‘De zeeforel is een icoonsoort’, zegt Kamman, ecoloog en hoofd onderzoek van Sportvisserij Nederland. ‘De vis stelt hoge eisen aan stroming en waterkwaliteit. Bovenal heeft de zeeforel behoefte aan goede verbindingen tussen de haarvaten van dit bovenloopse bekenstelsel en het Lauwersmeer.’

In het project ‘Vissen voor Verbinding’ gaan Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, waterschap Noorderzijlvest, Staatsbosbeheer en de drie noordelijke provincies de komende vijf jaar de zeeforel vertroetelen. ‘Rechtgetrokken beken laten kronkelen, obstakels als stuwen uit de weg ruimen en het sluizencomplex in het Lauwersmeer aanpassen’, zegt Wouter van der Heij, marien bioloog van de Waddenvereniging. De organisaties hebben 4,2 miljoen euro ter beschikking, grotendeels afkomstig uit het Waddenfonds, een compensatiefonds voor aardgaswinning onder de Waddenzee.

zendertje

De nu nog onooglijke forelletjes zijn nakomelingen van wilde zeeforellen uit Duitsland. Het grut verschuilt zich dit voorjaar in grindbedden en vreet hun buikje rond met alles wat voorbijkomt. Begin volgend jaar trekken ze naar het 30 kilometer noordelijker gelegen Lauwersmeer. ‘Dan zijn ze intussen 15 centimeter, gaan we ze vangen en een klein zendertje in hun lichaam aanbrengen, zodat we ze kunnen volgen’, zegt Van der Heij. Daardoor kunnen biologen onvermoede obstakels achterhalen.

Volgend voorjaar verandert de kleur van de zeeforellen van bruin naar gladzilvergrijs en willen ze de zee op, waar ze uitgroeien tot wel 50 centimeter. Een deel gaat linksaf naar Harlingen, een ander deel zwemt rechtsaf naar Duitsland, maar ze blijven vrijwel allemaal in de Waddenzee. Als duizend forellen de Waddenzee bereiken en er honderd terugkeren, staan de biologen te juichen. ‘Lage overleving is het lot van de vis.’

Na twee tot drie jaar gaan ze zich voortplanten op de plek waar ze zijn losgelaten. ‘Ze weten dit Groote Diep terug te vinden door hun reukvermogen’, zegt Kamman. ‘Inprinting’ heet dit fascinerende fenomeen. ‘Elke beek heeft zijn eigen geur.’ In het kielzog van de zeeforel kunnen soorten als rivierprik, houting, winde, stekelbaars en paling profiteren van de voorzieningen.

Een geslaagde terugkeer vergt aanpassingen in de sluisdeuren en een lokstroom van zoetwater die de Waddenzee in wordt gepompt. Precies vijftig jaar na afsluiting van de Lauwerszee gaat de deur weer op een kier voor paaigrage grote forellen. Boswachter Jasper Schut van Staatsbosbeheer laat bij de kaarsrechte sloot Akkertocht bij Marum zien dat een stuw waar nu water van een hoogte van 80 centimeter naar beneden valt, straks plaatsmaakt voor een bypass die deels door een bos zal meanderen. ‘Via grindbedden of grote stenen ontstaat een minder rigide verval waar de grotere forellen kunnen passeren. Zo’n bos met zwarte elzen aan de oever zorgt in de zomer ook voor schaduw waar de forel baat bij heeft’, zegt Schut.

Funen

Maar ‘Vissen voor Verbinding’ is niet alleen een ecologisch project. Nu wijken honderden hengelaars uit naar het eiland Funen in Denemarken, dat 25 jaar geleden een soortgelijk forelherstelproject startte. ‘Daar is een levendig natuurtoerisme ontstaan waardoor de maatregelen al dik zijn terugverdiend’, zeggen Kamman en Van der Heij. ‘Dat kan in Noord-Nederland ook lukken.’

‘Een mooi initiatief’, reageert visspecialist Tom Buijse van Deltares, maar of de parallel met Denemarken opgaat, valt te bezien. ‘Navigeren door meren en kanalen naar je favoriete stek is in Nederland wel even lastiger dan in Denemarken.’ ?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen, bij zijn huis in Abcoude. 'Ieder jaar blijft de uitvoering achter bij de planning.'

Definitief dichtdraaien gaskraan belangrijke stap, maar 'versterking huizen is nog een gigantische opgave'

Dinsdagavond stemde de Eerste Kamer in met het definitief sluiten van het Groningse gasveld. Een belangrijke stap, vindt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Prins Constantijn, Ira Van Eelen (dochter van kweekvlees-pionier Willem Van Eelen) en Ron Blaauw (chef kok) zijn proefpanel voor de eerste proeverij van gecultiveerd vlees in Europa bij Meatable in Leiden.

Eerste Europese kweek­vlees­proeverij: 'Een heel mooie worst'

Een primeur in Leiden: woensdag mocht er voor het eerst in de Europese Unie kweekvlees worden geproefd. Onder andere sterrenkok Ron Blaauw en prins Constantijn waren uitverkoren. En, smaakt het?

Een balie in een van de twaalf Co-med-praktijken.

Patiënten van huisartsenketen Co-Med lopen grote veiligheidsrisico's

De bereikbaarheid en acute zorg van Co-Med-praktijken is ondermaats, zo oordeelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een rapport dat woensdag openbaar werd. De inspectie eist verbetering.

Hans Vijlbrief, demissionair staatssecretaris Mijnbouw, praat met Caspar van den Berg (VVD). De senator leek twee weken geleden de sluiting te vertragen.

Groningenveld gaat echt dicht: Eerste Kamer stemt voor wet

Na wat tegenstribbelingen twee weken geleden is de Eerste Kamer nu toch door de pomp: een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdagavond voor het sluiten van het Groningengasveld gestemd.

In Ede organiseert het Nederlands Dagblad op 28 mei, een week voor de Europese Parlementsverkiezingen, een debat met de lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie en SGP.

Lijsttrekkers CDA, CU en SGP bij het Europese ND Verkiezingsdebat. Aanmelden kan vanaf nu

De lijsttrekkers Tom Berendsen (CDA), Anja Haga (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) gaan op dinsdag 28 mei met elkaar in debat in Ede. Ze doen dat in de eerste editie van het Europese ND Verkiezingsdebat.

Jade Sahin (rechts) zat in de prostitutie en kreeg hulp van Carissa Huizinga (links) van het Overweeghuis in Groningen. ‘Ik werd overvallen met een gevoel van vrede.’

Jade stapte uit de prostitutie en vond God: 'Opeens was die stoere chick met tatoeages verdwenen'

Wat doe je, als je in de prostitutie zit en eruit wilt? De christelijke ex-prostituee Jade stond voor deze vraag. Uiteindelijk kon ze terecht bij het Overweeghuis Groningen. 'Ik voelde altijd al Gods aanwezigheid.'