Direct naar artikelinhoud
Libië

Trump prijst rol Libische krijgsheer Haftar

Libiërs gaan in Tripoli de straat op om tegen Haftar te demonstreren.Beeld AFP

De Libische krijgsheer Khalifa Haftar, wiens troepen de Libische hoofdstad Tripoli belagen, heeft een steuntje in de rug gekregen van de Amerikaanse president Trump. Het Witte Huis maakte vrijdag bekend dat Trump per telefoon met Haftar heeft overlegd over een nieuw politiek systeem in Libië.

In het gesprek met Haftar sprak Trump volgens het Witte Huis zijn erkenning uit voor de “belangrijke rol die Haftar speelt bij het bestrijden van het terrorisme en het veilig stellen van Libië’s oliebronnen”. De twee spraken ook over een “gedeelde visie op de overgang van Libië naar een stabiel democratisch systeem”. Opvallend was dat Haftar in de verklaring eerbiedig “veldmaarschalk” werd genoemd.

Haftar kreeg veel kritiek vanuit Europa nadat zijn troepen een offensief hadden ingezet tegen de internationaal erkende regering van premier Fayez al-Serraj. Haftar deelt al enkele jaren de lakens uit in het oosten van het land, maar heeft zijn macht de afgelopen maanden snel uitgebreid over grote delen van het land. Het was de bedoeling dat er deze maand besprekingen tussen Haftar en Serraj zouden plaatsvinden onder hoede van de Verenigde Naties, maar in plaats daarvan zette Haftar een offensief tegen Tripoli in.

Khalifa Haftar: een profiel

Als jonge legerofficier hielp Khalifa Haftar, wiens troepen nu de Libische hoofdstad Tripoli belagen, Moammar Khadafi in 1969 via een militaire coup tegen koning Idris aan de macht te komen. Ruim veertig jaar later hielp hij bij de omverwerping van Khadafi. Nu verdenken veel Libiërs hem ervan dat hij de nieuwe Khadafi wil worden.

Ballingschap

Met zijn telefoongesprek met Haftar eerder deze week lijkt Trump een schouderklopje uit te delen aan de Libische krijgsheer die jarenlang in ballingschap in de Verenigde Staten woonde. Donderdag lieten de VS ook weten dat zij geen steun zullen verlenen aan een Britse ontwerpresolutie bij de Veiligheidsraad waarin Haftars opmars wordt bekritiseerd en wordt opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Ook Rusland keerde zich tegen die oproep. Moskou steunt Haftar al langer. Het Kremlin ziet hem als de sterke man die Libië nodig heeft om orde op zaken te stellen.

Het is niet duidelijk waarom de VS zich tegen de Britse ontwerpresolutie keerden, maar het lijkt erop dat ook Trump Haftar ziet als de aangewezen figuur om de rust te herstellen in het land dat sinds de val van kolonel Moammar Khadafi geteisterd wordt door geweld. De VS maken zich vooral zorgen over de jihadistische groeperingen die in het zuiden van het land opereren.

In de zuidelijke buitenwijken van Tripoli waren vrijdag gevechten te horen, maar Haftars Libische Nationale Leger blijkt moeite te hebben de stad in te nemen. Volgens sommige waarnemers heeft Haftar zijn militaire macht overschat. Zijn offensief is vastgelopen op het verzet van milities uit Misrata en Zintan die fel gekant zijn tegen de machtsgreep van Haftar, omdat ze vrezen dat hij zich zal ontpoppen als een nieuwe Khadafi.