Direct naar artikelinhoud

Paasweekend in Amsterdam: ‘Noem je dit druk?’

Pasen in Amsterdam betekent een overvolle stad. Rolkoffers, wietwalmen en toeristen die zomaar het fietspad op stappen. 'We moeten het accepteren.'

Paasdrukte rond het Anne Frank Huis op de Prinsengracht.Beeld Jakob van Vliet

Met een bootje varen door de grachten. Een ­terrasje pakken op het Rembrandtplein. Het Anne Frank Huis bezoeken. Fietsen door de 9 Straatjes. De meeste toeristen weten wel wat ze in Amsterdam zoal kunnen doen.

Een bezoekje aan De Dam hoort er ook bij. Krankzinnig druk, vindt Annemieke Roeland (56) het daar. "Ik hoor bij een uitstervend ras. ­Alleen maar toeristen hier," zegt ze. Verbaasd navigeert ze over de Dam. "Ik had beter anders kunnen fietsen. Nu weet ik weer waarom ik hier niet graag kom."

Dit paasweekend verwelkomt Nederland een miljoen buitenlandse toeristen, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Dat zijn er 150.000 meer dan vorig jaar, een stijging van dik 17,5 procent. Van die bezoekers komt het grootste deel naar Amsterdam. 

"Wij zijn zo'n beetje de enige twee die hier nog Nederlands spreken," zegt Anton Spaan (69) van rederij Plas en wijst naar zijn collega. De twee staan op het Damrak, waar de ene na de andere rondvaartboot aan- en afmeert. "Dit weekend gaat het echt druk worden. Geen plekje blijft leeg." 

Valt mee

De gemeente Amsterdam heeft voor dit weekend maatregelen genomen, die de stad veilig en bereikbaar moeten houden. Zo worden er meer verkeersregelaars ingezet, er wordt strenger gecontroleerd op illegale vakantieverhuur en de gemeente houdt in de gaten of er ergens in de stad blokkades ontstaan. 'Ook zijn er in het weekend 's nachts hosts in de stad om de bezoekers te wijzen op de regels,' schrijven ze.

Op De Dam moet Mustafa Gökden (30) uit Duitsland erom lachen: "Noem je dit druk? In vergelijking met Berlijn is dit niks." Emmely Smith (25) uit Nottingham in Engeland vindt dat ze vrij ontspannen rond kan lopen. "In London is het pas druk." Een Zwitsers stel dat voor de eerste keer in Amsterdam is, vindt ook dat de drukte meevalt. "Maar er zijn wel erg veel toeristen."

Dat een buitenlander het rustig vindt, betekent niet dat een Amsterdammer dat ook zo ­ervaart. Al jaren leest Fried de Groot (65) zijn boekje op een bankje op de Nieuwmarkt.

Altijd komt hij met de fiets. Wijzend naar zijn grote fietsbel zegt hij die constant nodig gehad te hebben.  "Toeristen snappen de regels van het fietsen niet. Wij houden ons er ook niet altijd aan, maar kunnen op zo'n manier fietsen, dat niemand er last van heeft."

Zolang de gemeente de verloedering maar tegengaat, blijft dit een prachtige stad

De Groot is net aangekomen. Een groepje ­jongens zit te blowen op zijn bankje, anderen zitten op hun telefoon.

Verderop staat een buitenlands stelletje te knuffelen. Het wemelt hier van de toeristen. Toch vindt De Groot het allemaal geen probleem.  "Zolang de gemeente de verloedering maar tegengaat, blijft dit een prachtige stad."

Accepteren
De drukte in de stad is een onderwerp waar de gemeente Amsterdam en haar inwoners al jaren hevig over discussiëren. Nieuwe toeristische winkels zijn inmiddels verboden en in de binnenstad mogen geen hotels meer worden bij­gebouwd.

"We kunnen niet terug naar vroeger. Wie hier wil blijven wonen, moet het accepteren," zegt Annemieke Roeland, terwijl ze weer op haar fiets springt. De Dam is ze van plan voorlopig te mijden, al zegt ze nooit uit Amsterdam weg te willen.

Dit paasweekend verwelkomt Nederland een miljoen buitenlandse toeristen