Direct naar artikelinhoud
Voeding

Afpersers bedreigen voedselbedrijven met gif: extra security, maar geen reden tot paniek

Koeken van Jules Destrooper.Beeld Kos

Koekjesfabrikant Jules Destrooper zet extra bewakers in om te voorkomen dat afpersers de producten zouden vergiftigen. Een of meerdere daders eisen van voedingsfirma’s in heel Europa 300.000 euro aan bitcoins. Betalen zij niet dan dreigen ze producten te vergiftigen. 

Ruim twee weken geleden rukten de hulpdiensten uit naar roomijsfabrikant IJsboerke in Tielen. Op 3 april kwam daar een dreigbrief aan waarin de anonieme verzender dreigt het ijs te vergiftigen. In de envelop zit poeder. Dat blijkt na onderzoek onschadelijk. 

In de dagen en weken nadien krijgen nog meer voedselproducenten zo'n brief: in Italië bij Lavazza, Caffé Vergnano en Ferrero en in Zweden bij voedingsfirma Findus. In België gaat er eentje naar IJsboerke, Continental Foods en de CEO van koekjesfabrikant Jules Destrooper. 

De briefschrijver wil dat de bedrijven voor 20 mei 300.000 euro betalen. Gehoorzamen ze niet, dan zal de dader de voeding vergiftigen met oleandrine, een bittere gifstof die hartverlamming kan veroorzaken. De dreigbrieven werden vanuit België verstuurd. Het is nog onduidelijk door wie.

Bitcoins

De afperser eist dat de bedrijven het geëiste bedrag overschrijven in bitcoins, een virtuele munt. Daarmee kan je op het verborgen darkweb betalen voor illegale goederen: zoals wapens of drugs. Het betaalverkeer met bitcoin verloopt anoniem, waardoor de verzender én ontvanger moeilijk te traceren vallen. Om bitcoins om te zetten in euro’s moet je het geld witwassen. Het gerecht heeft bedrijven afgeraden om de afpersers te betalen.

De onderzoekers vonden nergens daadwerkelijk gif terug. Toch nemen ze bij Jules Destrooper het zekere voor het onzekere: “De volgende dagen wordt de toegangscontrole verscherpt”, zegt CEO Emmanuel Blomme in een korte reactie. “Er zal extra security opgesteld staan overdag en ’s nacht. We hebben onze medewerkers gevraagd om extra aandachtig te zijn voor de nu al geldende veiligheidsvoorschriften.”

Bij Destrooper nemen ze elke dag meerdere voedselstalen voor kwaliteitscontrole om afwijkingen op te sporen. “Alle voedselfabrikanten moeten dat doen”, zegt het voedselagentschap (FAVV). “Hoe vaak er een staalname moet gebeuren, verschilt per fabriek. Als er bij zo'n controle iets opduikt dat niet thuishoort in de voeding, moeten bedrijven dat melden bij ons. Dan kunnen we een product meteen uit de handel nemen of een terugroepactie organiseren.”

Voorlopig is dat niet nodig. Een bron dicht bij het onderzoek zegt dat de briefschrijver wellicht nooit echt van plan was om de producten daadwerkelijk te vergiftigen. “Waarschijnlijk hopen één of meerdere oplichters dat minstens een van de aangeschreven bedrijven gewoon betaalt. Dan is de buit al binnen.”