Direct naar artikelinhoud

Ajax is de verbazing over de prestaties voorbij

De loftuitingen na de glorieuze avond in Turijn echoën nog na, maar Ajax bereidt zich alweer voor op de volgende horde in de eredivisie: FC Groningen. 'Het is niet zo moeilijk om die knop om te zetten, we willen echt heel graag kampioen worden.'

Frenkie de JongBeeld afp

Trompetgeschal. Rode lopers. Schouderklopjes. De voetballers van Ajax kunnen zich amper ergens vertonen of een regen van complimenten daalt op hen neer.

De 2-1 overwinning op Juventus, na de 4-1 tegen Real Madrid, deed de nationale en internationale pers jubelen. Een dag later volgden in diezelfde media de bespiegelingen op de tegenstander van Ajax in de halve finales van de Champions League: Tottenham Hotspur.

Spektakel
Trainer Erik ten Hag en middenvelder Frenkie de Jong zagen Tottenham woensdagavond winnen van Manchester City in een bloedstollend duel. Ze hadden allebei als liefhebber gekeken. "Zo wil je de wedstrijden vaker zien," zei De Jong. "Ik heb genoten."

En Ten Hag: "Het was spektakel. Het ene moment leek City uit de bus te rollen als onze tegenstander, het andere moment Tottenham. Maar ik heb het duel niet grondig geanalyseerd. Niet nu al. De focus ligt op FC Groningen, daar moet ik als trainer het voorbeeld in geven."

De stelregel van Ten Hag: na winst of verlies mag je 24 uur vieren of rouwen. De club organiseerde in de nacht van dinsdag op woensdag een klein feestje in het hotel in Turijn, in bijzijn van familieleden en vrienden. Ten Hag had ervan genoten.

"En dat moet ook, als je zo intens bezig bent met elkaar. Wanneer je dan een examen krijgt op het hoogste niveau en je slaagt glansrijk, dan is er euforie. Die laat ik over me heen komen. Ik geniet van de jongens, van hun blijdschap, van hun uitingen. De dag erna komen de kranten, nationaal en internationaal. Dan merk je dat Ajax nogal wat heeft losgemaakt. Maar ik ben nuchter. Als je verliest, ben je de klos, als je wint de gevierde man en als je heel goed speelt, komen de superlatieven."

Omschakelen
En dus luidt een van de vragen op de persdag van Ajax aan Frenkie de Jong of hij al terug is op aarde? "Ik weet niet of we daar van af zijn geweest. Volgens mij staan we allemaal met twee voetjes op de grond, hoor. Natuurlijk krijg je veel complimenten, klampen mensen je aan op straat. En ook familie en vrienden sturen je berichten. Zó veel dat je niet eens alles kunt lezen of kunt beantwoorden. Maar het is leuk dat iedereen zo meeleeft."

Zweven doet hij niet. "Het is ook niet zo moeilijk om die knop om te zetten van Champions League naar eredivisie, van Juventus naar Groningen. We willen echt heel graag kampioen worden. De resultaten brengen je in een roes. We gáán maar door, met een positief gevoel."

Niet laten afleiden
Het is ook een kwestie van je niet laten afleiden. En dus volgen ontwijkende antwoorden op vragen die (voor nu) irrelevant zijn. Hoe staat Ten Hag over contractverlenging? "Ik praat niet over contracten."

Moeten we al een hotel boeken voor de Champions Leaguefinale in Madrid? Ten Hag: "Jij mag een hotel boeken als je dat wilt." En, Frenkie de Jong, zou het niet mooi zijn als je vriend Matthijs de Ligt volgend seizoen ook voor Barcelona speelt? De Jong: "Dat moet hij helemaal zelf weten."

De spelers worden weleens moe van dergelijke vragen, maar volgens Ten Hag zijn ze na een lang seizoen fysiek niet vermoeid. "Ze zijn fit, daar hebben we vanaf het begin van het seizoen gericht aan gewerkt. Ze beleven succes, dan hebben ze ook energie."

Het is ook niet zo moeilijk om die knop om te zetten van Champions League naar eredivisie

Ook de groep mentaal fit houden, is een taak voor de manager. Ten Hag had de selectie een dag na terugkomst uit Turijn vrij gegeven.

"Omdat je vooraf weet dat je terugkomt met een gevoel van euforie óf van diepe teleurstelling. Dan is het beter een dag weg te zijn van de club, niet met voetbal bezig te zijn, elkaar niet te zien. Maar dan moet je snel daarna weer de focus hebben. Vandaar dat we straks na de training al richting Groningen vertrekken. We overnachten in een hotel, bereiden ons voor op de wedstrijd, maar er is ook plaats voor een spelletje risk of een potje tafeltennis. Het is vooral belangrijk om weer bij elkaar te kruipen en geconcentreerd en ontspannen op weg te gaan naar de volgende horde."

Vooral tactisch gegroeid
Het is een druk programma, maar het duurt niet lang meer. Nog maximaal acht wedstrijden waarin Ajax drie prijzen kan winnen. De spelers zelf zijn inmiddels de verbazing over hun prestaties voorbij. Het team is gegroeid, vooral tactisch.

De Jong: "Soms zetten we de tegenstander op eigen helft onder druk, soms op onze helft, maar nooit meer een beetje er tussenin of half. Tegen Bayern München kregen we voor het eerst het idee: hé, we spelen 1-1 tegen een topclub, maar we hadden ook kunnen winnen. Dat was een bevestiging van onze kwaliteiten."

Maar, zoals gezegd, er heerst nog geen jubelstemming in het Ajaxkamp. En als er al iets van zelfoverschatting de kop op zou steken, is daar altijd nog de prikkelende kritiek van José Mourinho.

"Juventus was het volgende team dat Ajax liet spelen vanuit zijn kracht," zei de coach als analist voor de Portugese tv. "Tot nu toe heeft niemand Ajax echt gerespecteerd. Ze kregen de kans om hun kwaliteiten te tonen."

Dat deed Mourinho als coach van Manchester United in de finale van de Europa League beter, wilde hij maar zeggen. "Wij maakten er een wedstrijd van die ze niet wilden. Naderhand klaagden ze bijvoorbeeld over de fysieke strijd, maar dat was omdat ze er niet mee konden omgaan. Als je Ajax bestrijdt op de manier hoe zij willen dat je ze bestrijdt, loop je het risico dat zij beter zijn."

Lees ook: Zo bereik je dus de finale van de Champions League

Volgens mij staan we allemaal met twee voetjes op de grond, hoor.
Frenkie de Jong
Erik ten HagBeeld anp