Direct naar artikelinhoud
DMZapt

‘Boer zkt vrouw, de wereld rond’: de boer blijkt uitgemolken

An Lemmens presenteert ‘Boer zkt. vrouw - de wereld rond’.Beeld Medialaan

Stijn De Paepe zet deze week de blik op oneindig in ‘DM Zapt’. Vandaag over: Boer zkt vrouw

Het is een gouden idee. De slimste mens ter wereld, maar dan zonder BV’s. Extra Time, maar dan zonder oeverloos ouwehoerende voetbalanalisten. Down the Road, maar dan met blinden en slechtzienden. Temptation Island, maar dan met figuren die nu en dan eens een meerlettergrepig woord bezigen. En Boer zkt vrouw, maar dan zonder boeren.

Alleen dat laatste format heeft het, helaas, gehaald: deze week kon u dagelijks kennismaken met een nieuwe ‘boer’ op zoek naar een schouder om op te huilen. Probleempje: er zijn geen boeren meer over in Vlaanderen, laat staan boerende vrijgezellen, die bovendien nog niet zijn aangetreden in het intussen tot op de draad versleten Boer zkt vrouw. We zijn dan ook aan het – houd u vast – twaalfde seizoen toe, het tweede in het buitenland, en de boer blijkt uitgemolken. Achtereenvolgens maakten we kennis met een jonge ondernemer in Bulgarije, een huskyfokster in Lapland, een boerenknecht in Duitsland, een arrivist in Kaapverdië en een cowboy in Canada. Alleenstaande heuse boeren of boerinnen in velden noch wegen te bespeuren.

Na de vijf bondige portretjes van deze week volgt zondag de ‘extra lange kick-off’ van het nieuwe seizoen, waarin alle singles met een hang naar het buitenland en hun buik vol van het getinder grondig zullen kennismaken met de gegeerde surrogaatboeren.

In vijftien jaar tijd – seizoen 1 dateert van 2004 - heeft het klaterende enthousiasme van Dina Tersago nog niets aan intensiteit ingeboet. Als het aan haar lag, trad ze uit louter goedertierenheid zélf in de echt met alle buitenlui (m/v/x) die zich voor het programma aandienden.

Dina Tersago in ‘Boer zkt vrouw’.Beeld VTM

Ze is overigens niet van het scherm weg te branden tegenwoordig: de rechtbank die dezer dagen uppopt op VTM maakt evenzeer gebruik van haar diensten en ook Blind gekocht op VIER praat ze lichtjes knetterend aan elkaar. Na Blind getrouwd en Blind gekocht wordt het, mij dunkt, trouwens de hoogste tijd voor Blind ineengeflanst: een docusoap die een kijkje biedt achter de schermen van een nog nader te bepalen Vlaams productiehuis.

Tersago wordt geflankeerd door de immer breed glimlachende An Lemmens, achter wier laaiende animo aldoor een onontkoombare tristesse lijkt te sluimeren. Of ze nu The Voice van Vlaanderen of dit landelijke niemendalletje presenteert: ze doet het luimig en luidkeels, maar daar roert entwat.

Ze passen wel bijeen, Dina en An.

En terwijl de eerste er na anderhalf decennium nog steeds als de kiepen bij is om het over de kiek-off van zondag te hebben, spreekt de tweede simpelweg vlekkeloos Algemeen Nederlands.

Het valt nog voor.

Boer zkt vrouw – De wereld rond, kick-off zondag 21 april om 19.55 u op VTM.

Dina Tersago.Beeld Boer zkt vrouw