Direct naar artikelinhoud

Justin Kluivert: 'Bij Roma ga ik zeker slagen'

Justin Kluivert heeft afgelopen week genoten van zijn oude club Ajax. Zelf wil hij een hoofdrol vervullen bij AS Roma en met Oranje in de Nations League spelen. 'Ik voel me heel sterk.'

Justin Kluivert wil met AS Roma naar de Champions LeagueBeeld BSR / Soccrates

Om het verschil te duiden tussen een gemiddelde competitiewedstrijd in de Serie A en de eredivisie, zoekt Justin Kluivert (19) naar een voorbeeld. "Eerder speelden we tegen Chievo Verona," zegt de aanvaller van AS Roma.

"Die staan helemaal onderaan. Het werd een gevecht, zij hadden een tactisch plan zoals eigenlijk alle clubs in de Serie A dat wel hebben. Dat was in Nederland vaak anders. Daar wonnen we met Ajax het grootste deel van de wedstrijden bijna op halve kracht."

Het is volgens Kluivert de reden dat hij, na slechts anderhalf seizoen in de eredivisie, in Italië een betere speler is geworden. Op tactisch gebied, fysiek en ook mentaal. "Ik woon bijvoorbeeld alleen. Er zijn vaak mensen om mij heen, natuurlijk, maar het is toch anders. Naar een ander land, een andere competitie, op jezelf wonen: het maakt je sterker, dat heb ik hier geleerd."

Geen spijt
In een recent tv-interview kreeg hij beelden te zien van zijn voormalige ploeggenoten van Ajax. Hoe ze in Europa knap overeind bleven tegen Bayern München, het grote Real Madrid pijn lieten lijden en zelfs Juventus wisten uit te schakelen. Kluivert keek ernaar, maar wie dat als een signaal van spijt zag, zat ernaast.

"Dat mogen mensen denken, maar dat is echt niet zo. Ik ben enorm blij voor de jongens, ik gun iedereen het beste. Het is geweldig dat Ajax in Europa presteert, dat verdienen ze ook. En natuurlijk denk ik heus weleens dat ik daar zelf ook tussen had kunnen lopen, maar AS Roma was ook bijna kwartfinalist. Wij vlogen eruit tegen FC Porto. Ik ben een bepaalde weg ingeslagen en daar heb ik absoluut geen spijt van."

Als hij eens niet speelt, klinkt in Nederland al snel 'zie je nou wel'. Zoals dat vaker wordt gezegd over spelers die al jong een ander pad hebben gekozen dan gebruikelijk. Maar Kluivert hangt er niet zomaar bij in Rome. De vleugelaanvaller staat dit seizoen op dertig officiële wedstrijden namens de 'Giallorossi', de geel-roden, al ontbrak hij zondag tegen Udinese.

30

Kluivert speelde dit seizoen bij AS Roma tot nog toe dertig officiële wedstrijden

"Als je als jonge speler naar een nieuwe club gaat, kun je niet verwachten dat je vanaf de start alles van a tot z speelt. Daar streef ik als speler wel naar, maar zo werkt het niet. Ik had al veel gespeeld en na de trainerswissel was ik meteen basisspeler. Dat zegt wel iets."

Eusebio Di Francesco werd begin maart de laan uitgestuurd na de uitschakeling in de Champions League. De geslepen vos Claudio Ranieri (67), die in 2016 met Leicester City voor een wonder zorgde door de titel in de Premier League te veroveren, is de nieuwe baas in Stadio Olimpico. 

"Ik ben niet gehaald door Di Francesco, maar wel door technisch directeur Monchi. Die is ook al weg, terug naar Sevilla. Bij Ajax maakte ik dat ook mee. Marcel Keizer ging en Erik ten Hag kwam." 

"Claudio Ranieri kwam meteen naar mij toe, vertelde dat hij van mijn snelheid gebruik wilde maken, dat ik gewoon lekker moet gaan voetballen. Dat was fijn om te horen. Ik begon onder hem meteen in de basis. Ik wil ook echt vlammen in de slotfase van de competitie. We moeten met AS Roma minimaal vierde worden om deelname aan de Champions League veilig te stellen, en in mijn achterhoofd zit Oranje ook nog."

Respect
Hij heeft tot op heden twee interlands achter zijn naam staan: korte invalbeurten in oefen­interlands tegen Portugal (maart 2018) en Peru (september 2018). "Die Nations League in juni in Portugal, daar wil ik graag vechten voor mijn land. Ik heb aan Oranje geroken, er staat iets moois te gebeuren. Daar wil ik bij zijn."

Zijn voormalige trainer Ten Hag noemde hem laatst 'een geweldig ventje'. Hij zei dat hij Kluivert goed had kunnen gebruiken, omdat hij 'Europa-proof' is: geschikt om een bepalende rol te spelen in Europese wedstrijden.

Naar een ander land, een andere competitie, op jezelf wonen: dat maakt je sterker, heb ik geleerd
Justin Kluivert, hier nog in actie voor AjaxBeeld ANP

"Ik heb Erik een sms'je gestuurd," zegt Kluivert, "om hem te bedanken. Ik heb veel respect voor hem en zijn mooie woorden deden mij goed. Ajax is nu niet meer aan de orde, ik heb met mijn volle verstand voor een nieuw avontuur gekozen, maar dat neemt niet weg dat ik mijn oude club op de voet volg. Ik geniet van hun successen." 

"En hier, bij AS Roma, ga ik slagen, dat weet ik zeker. Ik ben een vechter en Amsterdammers geven niet snel op. Mijn eerste seizoen verloopt zeker niet slecht, maar ik wil meer, dat is duidelijk. Het ticket voor de Champions League pakken. Met Oranje naar de finaleronde van de Nations League. Meer goals maken, meer voorzetten." 

"Grote plannen, maar ik heb er vertrouwen in. Ik voel me heel sterk."