Direct naar artikelinhoud

VU: app net zo effectief als therapeut bij hoogtevrees

Wie last heeft van hoogtevrees kan met behulp van een app van zijn angst afkomen, blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit Twente.

Voor mensen met hoogtevrees is een bezoekje aan de ADAM Toren ondenkbaarBeeld ANP

Zo'n twee tot vijf procent van de Nederlanders lijdt aan hoogtevrees. Ook andere fobieën kunnen straks waarschijnlijk zonder therapeut worden behandeld, stellen de onderzoekers. 

Met een therapeut gaat een patiënt die last heeft van hoogtevrees meestal op pad om hoge 'enge' plekken op te zoeken. Door de app ZeroPhobia (30 euro in de app-store) en een goedkope VR-bril te gebruiken, was voor de meeste deelnemers aan het onderzoek een bezoek aan een therapeut niet meer nodig.

Combinatie
Bij 80 procent van de 197 proefpersonen reduceerde de fobie na de behandeling tot een vergelijkbaar niveau als bij mensen zonder de angst. 

De app daagt personen door middel van spelelementen uit zijn angst te overwinnen. Zo moeten patiënten naar beneden kijken om tassen en koffers op te rapen, die theaterbezoekers zijn vergeten. Of gaan ze op zoek naar ontsnapte kittens.

Vooral voor mensen die de deur moeilijk uit kunnen of dure therapieën niet kunnen betalen, biedt de app uitkomst, zegt VU-onderzoeker Tara Donker (37). Bovendien lijken mensen met de ergste hoogtevrees het meeste baat te hebben bij de app. "Wellicht in combinatie met alsnog een therapeut."

Soms therapeut beter
De Amsterdamse wetenschapper vindt het lastig te verklaren waarom 20 procent van de proefperonen niet goed op de virtuele behandeling reageert. "Mogelijk heeft het te maken met bepaalde karaktereigenschappen. Sommige mensen kunnen ook moeilijker opgaan in een virtuele wereld. Dan biedt een therapeut toch meer uitkomst."

Spinnenangst is de volgende fobie die Donker met de app wil onderzoeken. "De app laat zien dat dit soort behandelingen kunnen bijdragen aan betere en betaalbaardere zorg."

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.