Direct naar artikelinhoud

Straatlantaarns als buurtverbinder op de NDSM-werf

Om iets te doen tegen sociale onveiligheid op de NDSM-werf komt ­festival DGTL in samenwerking met studenten, buurtbewoners en kunstenaar Paul Timmer met multifunctionele sfeerverlichting.

Artist impression van de straatverlichting op het NDSM-terrein.Beeld Koen Kaljee

Aanleiding voor de maatregel zijn klachten over de straatverlichting in het gebied. Ook op dat onderdeel is de NDSM-werf volgens Gerke de Groot, global director bij DGTL, een ratjetoe. Er staan veel verschillende soorten lantaarns, op sommige plekken staat helemaal niks.

Buurtbewoners zien dit gebrek aan verlichting als een probleem voor de veiligheid op de werf. Het bekendste incident dateert uit november, toen een studente werd mishandeld op haar weg naar huis.

Terwijl ze langs een donker stuk op de werf liep, werd ze door twee mannen aangevallen. Ondernemers op de werf melden geregeld inbraken en overlast, wat ook verband kan houden met de gebrekkige verlichting.

DGTL, dat sinds 2013 in april het festivalseizoen opent, wil vanwege zijn duurzaamheidsambities ook iets betekenen voor buurtbewoners.

In gesprekken kwam de straatverlichting al snel naar voren. Masterstudenten van Wageningen University, TU Delft, stichting NDSM-werf en meubelontwerper Paul Timmer brachten de situatie in kaart. Timmer heeft zijn atelier op de werf.

Kunstwerken
Een oplossing met praktisch nut voor het festival bleken twee multifunctionele lichtpalen. Deze vier meter hoge lampen doen tijdens DGTL dienst als sfeerverlichting. Ze schijnen in verschillende kleuren op het publiek of lichten kunstwerken uit. Na het festival blijven de lichtpalen op het terrein als straatverlichting.

De palen worden zo gemaakt dat ze makkelijk te verplaatsen zijn. Op die manier kunnen ze worden ingezet op de plekken waar ze het hardst nodig zijn. Ze blijven beschikbaar voor de vele andere evenementen op de vroegere scheepswerf.

DGTL heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom wordt er ook bij dit project veel aandacht besteedt aan groene energie en materialen. De grote houten lichtpalen worden gemaakt van zogenaamd 'stadshout' zodat er zo min mogelijk energie wordt besteed aan transport.

De planken worden gemaakt van bomen die in de stad zelf zijn omgehakt, bijvoorbeeld omdat ze in de weg staan op straat.

Het festival hoopt met de plaatsing van de lampen een raakvlak te hebben gevonden met de buurt waar beide partijen van profiteren. In de toekomst hoopt DGTL, zo mogelijk in samenwerking met de gemeente, dit project voort te kunnen zetten door meer lichtpalen te laten maken.

Die kunnen ook hoger worden dan de eerste twee. De multifunctionele sfeerverlichting schijnt voor het eerst tijdens DGTL in het weekend van 19 april.