Luister naar

‘Soms onmogelijke keuze door prenataal onderzoek’

Nieuws
Verloskundige Hieke Aardema (65) wijst op de keerzijde van prenataal onderzoek. ‘Soms laten vrouwen een zwangerschap afbreken en hebben ze daar hun leven lang verdriet van.’
Ellen de Visser redactie vk
zaterdag 23 maart 2019 om 03:00
Verloskundige Hieke Aardema: ‘De techniek stelt ons in staat zo min mogelijk aan het toeval over te laten. Doen we daar altijd goed aan?’
Verloskundige Hieke Aardema: ‘De techniek stelt ons in staat zo min mogelijk aan het toeval over te laten. Doen we daar altijd goed aan?’ istock

­‘Ze hadden twee gezonde kinderen, twee meisjes, en nu, bij de derde zwangerschap, hadden ze prenataal onderzoek laten doen om uit te ­sluiten dat het kindje het downsyndroom zou hebben. Er was een echo gemaakt, bij de moeder was bloed afgenomen en daaruit was een risicoschatting gekomen: 1 op 1600, een verwaarloosbare kans, nader onderzoek was niet nodig. Maar dit kindje bleek net die ene. De moeder was de week ervoor bevallen, met een ­keizersnede, zes weken te vroeg. Het was een jongetje, hij had down en een ernstige hartafwijking.

Die middag ging ik op kraambezoek, met een zwaar gemoed. Ik kende de ouders niet, had ze tijdens de ­zwangerschap niet begeleid, maar ik kon me wel voorstellen hoe ze zich nu moesten voelen. Zo’n prenatale test doe je niet zomaar, veronderstelde ik; dan heb je vooraf nagedacht en waarschijnlijk besloten dat je liever geen kind wilt hebben met deze ­handicap.

De moeder was net thuisgekomen uit het ziekenhuis, het jongetje was achtergebleven. Het moest aansterken om binnenkort een zware hartoperatie aan te kunnen. Ik opende de deur van de woonkamer en ik moet verbaasd om me heen hebben gekeken, overrompeld door de stemming die totaal anders was dan ik had voorzien. Het was feest, er hingen slingers en ballonnen, de twee meisjes hadden een tekening gemaakt voor hun broertje, iedereen was nu al dol op hem, hoorde ik. Ze konden niet wachten tot hij thuis zou komen, zijn kamertje was klaar. Ik kan me niet herinneren dat ik het met de ­ouders nog over de test heb gehad. Blijdschap, dat was het beeld dat overheerste.

En toen, een paar weken later, ­voltrok zich een drama. Het jongetje werd geopereerd aan zijn hart en overleed tijdens de operatie. De ­ouders waren zo ontzettend ­ver­drietig. Ooit hadden ze gedacht dat een kind met downsyndroom niet in hun leven paste, maar toen het er eenmaal was, toen ze hun zoon hadden gezien, waren ze meteen verliefd op hem, en hadden ze alles voor hem over.

Hun verhaal heeft me duidelijk gemaakt hoe groot de schaduwzijde van prenataal onderzoek kan zijn. Het dwingt ouders soms tot een keuze waarvan ze de consequenties niet kunnen overzien. Deze ouders hadden hun kind, als ze wél zekerheid hadden gehad over de handicap, ­mogelijk laten weghalen. Hadden ze toen kunnen aanvoelen dat ze er later heel anders over zouden denken?

Aanstaande ouders die prenataal ­onderzoek laten doen, moeten zich goed realiseren dat ze soms voor een onmogelijke keuze komen te staan. Wat als er bij hun ongeboren kind een handicap wordt vastgesteld? Wat als ze het onderling niet eens worden over hun keuze? Ze kunnen worden geconfronteerd met een wreed dilemma, een keuze tussen twee uitersten, en misschien zullen ze nooit zeker weten of hun besluit juist is geweest. Het komt voor dat vrouwen na onderzoek een zwangerschap laten afbreken en daar hun ­leven lang verdriet van hebben. In elk kind met downsyndroom zien zij het kind dat ze nooit hebben gekend.

Vroeger kwam een kind zoals het was en natuurlijk bracht dat soms veel leed met zich mee. Nu stelt de techniek ons in staat zo min mogelijk aan het toeval over te laten. Doen we daar altijd goed aan? Dat is een vraag waar we te weinig bij stilstaan. ­Prenataal onderzoek is bedoeld om zekerheid te geven, maar het roept bij aanstaande ouders soms nieuwe onzekerheid op.

Dit jongetje had nergens beter ­terecht kunnen komen dan bij deze mensen. Hij is nooit thuisgekomen. En zijn ouders rouwden om een kind dat ze onmiddellijk in hun hart ­hadden gesloten, hun zoontje met down dat zo welkom was geweest.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’