Luister naar

Stille tocht in Utrecht valt op door eensgezindheid

Nieuws
Ruim 16.000 mensen nemen deel aan een stille tocht door Utrecht, als verwerking van een week die ‘nooit zal worden afgesloten’.
Herman Veenhof Herman Veenhof
vrijdag 22 maart 2019 om 21:07
Deelnemers aan de stille tocht in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.
Deelnemers aan de stille tocht in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. anp / Robin van Lonkhuijsen

Utrecht

De stille tocht verliep waardig, rustig en gedisciplineerd. Om zeven uur kwamen mensen bijeen op het Jaarbeursplein in Utrecht. Daar bevonden zich ook premier Mark Rutte en minister van Justitie Ferd Grapperhaus, gewoon in het publiek.

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen hield een korte toespraak. Hij noemde de massale opkomst ‘hartverwarmend’. ‘Afgelopen maandag was een dag van angst, woede en verdriet. Om kwart voor elf stond de tram stil. En daarna de rest van Utrecht. Nu, vier dagen later, overheersen nog altijd ongeloof en afschuw. Drie mensen vonden de dood. Twee mensen vechten nog voor hun leven. Anderen herstellen van hun verwondingen. Vandaag is onze stad opnieuw stil. We laten zien dat in Utrecht geen plaats is voor haat en geweld.’

De Utrechtse zanger Martin van Doorn voerde daarna op verzoek van de familie van een van de omgekomenen het lied ’Als de morgen nooit meer komt’ uit.

rood-wit samen

Van Zanen stelde zich aan het hoofd van de stille tocht. Hij werd vergezeld door burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, de Haagse burgemeester Pauline Krikke en namens Rotterdam locoburgemeester Bert Wijbenga. Achter hen liepen de bewindslieden opvallend bescheiden in de stoet mee. De route van ruim 1200 meter ging van het Jaarbeursplein, via de Graadt van Roggenweg en de Sowetobrug die de Leidsche Rijn overspant, naar het 24 Oktoberplein. Daar is de tramremise waar het geweld plaatsvond.

Opvallend was dat veel mensen precies hadden gedaan wat gevraagd was door de organisatie: rode en witte bloemen meenemen of iets rood en wits aantrekken, de kleuren van de stad Utrecht. Er werd afgezien van het gebruik van kaarsen of fakkels en aanstekers; de lichtpuntjes in de zwijgende stoet werden veroorzaakt door duizenden mobieltjes. Daarmee werd ook verslag gedaan in de sociale media: ‘Mooi. Indrukwekkend. Emotioneel. Stil van …’ ‘Het lijkt alsof deze gebeurtenis iedereen iets dichter bij elkaar heeft gebracht’, zegt een deelnemer.

stilte

Veel mensen die meeliepen in de tocht waren verbaasd door de stilte die heerste; je hoorde soms alleen voetstappen of paardenhoeven van de bereden politie. ‘Dat zoveel duizenden mensen zo stil kunnen zijn; met vijf mensen heb je normaal al meer lawaai’, zei Mark, een jongen die met zijn schoonouders deelnam, tegen RTV Utrecht. ‘Het is ook een goede manier om het zo te verwerken. Zo kunnen we ons toch weer veilig voelen.’ Een oudere vrouw in een scootmobiel zei dat afsluiten wel nooit zou lukken, maar dat er nu wel verwerkt kon worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’