Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 22 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Docent op non-actief na: ‘Volkert waar ben je?’

De Universiteit Utrecht heeft de medewerker op non-actief gezet die onder een Facebook-artikel over Forum voor Democratie had opgemerkt: ‘Volkert waar ben je?’ Dat heeft de universiteit vrijdag laten weten.

Naar het buitenland

De opmerking van de docent is een verwijzing naar Volkert van der G. die de politicus Pim Fortuyn doodschoot. Van der G. kwam een paar jaar terug vrij en kreeg vorig jaar toestemming om naar het buitenland te emigreren.

Eerder op de middag veroordeelde justitieminister Ferd Grapperhaus de oproep al. „Dat moeten we niet doen, dat moeten we niet willen”, aldus justitieminister Ferd Grapperhaus. De bewindsman benadrukt dat politici in vrijheid en veiligheid „moeten kunnen zeggen wat zij willen zeggen.”

De post is inmiddels verwijderd en de docent heeft op zijn Facebook-pagina excuses aangeboden. De universiteit kreeg al snel veel klachten binnen en besloot in gesprek met de docent te gaan.

Nabestaanden Fortuyn

De nabestaanden van de vermoorde politicus Pim Fortuyn zijn zwaar aangedaan. De familie gaat in elk geval een klacht indienen bij het universiteitsbestuur en overweegt ook juridische stappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.