Luister naar

Frisse wind door leugenaarsland

Nieuws
Wie er op de lijst stonden, en wat Forum voor Democratie wil voor de provincie, kiezers hadden geen idee. Wie op Thierry Baudet stemde – in Almere bijna 20 procent – deed dat vooral uit onvrede over de landelijke politiek.
Wisanne van ‘t Zelfde
vrijdag 22 maart 2019 om 03:00
Delano Koelman stemde FvD: ‘Investeer eens in Nederlanders’.
Delano Koelman stemde FvD: ‘Investeer eens in Nederlanders’. nd

Almere

Met in iedere hand twee zakken met brood haast Delano Koelman (37) zich door winkelcentrum Muziekwijk in Almere heen. Na een tijdje wikken en wegen heeft hij woensdag toch zijn stem uitgebracht voor de Provinciale Staten en het waterschap. ‘Ik wilde eerst niet gaan. Het zijn toch allemaal leugenaars’, zegt hij.

In de hoop dat er een ‘frisse wind’ door Nederland gaat waaien, stemde hij op Forum voor Democratie (FvD). En daarin was hij bepaald niet de enige Flevolander. Nieuwkomer FvD kreeg maar liefst 18,8 procent van de stemmen in de provinciehoofdstad.

Jarenlang gaf Koelman zijn stem aan de VVD, maar ‘dat zijn grote leugenaars. Ze zouden eens in de Nederlanders moeten investeren, in plaats van in immigranten. Het is toch al mooi dat die hier in Nederland veilig zijn? Maar dan krijgen ze ook nog eens voorrang bij sociale huurwoningen. En in Nederland is er al een gebrek aan huizen.’

Ook Willem Gietman (70) stemde FvD, maar vooral als tegenstem. ‘Ik ben Mark Rutte helemaal zat. Niets van zijn beloften, over de pensioenen en de woningbouw, heeft hij waargemaakt. Al die mooie plannen worden vooruitgeschoven. Maar als er in Europa iets moet gebeuren, is meneer er als de kippen bij.’

speerpunten

Het ging woensdag om de verkiezing van nieuwe leden voor de volksvertegenwoordigingen in de provincie. Maar FvD lijkt vooral garen gesponnen te hebben bij de onvrede over het landelijke beleid van het huidige kabinet.

Niet alleen in Almere, in heel Flevoland kwam de partij van Thierry Baudet als winnaar uit de bus. Met 17,7 procent van de stemmen pakte FvD acht zetels in de Provinciale Staten.

GroenLinks mag zichzelf de tweede provinciewinnaar noemen. De partij steeg van twee zetels naar vier. De grote klappen vielen bij SP (van vijf naar twee zetels) en PVV (van zes naar vier). Ook de VVD, vier jaar geleden bij de Provinciale Statenverkiezingen nog de grote winnaar, verloor in alle gemeenten, maar wist zes van haar zeven zetels te behouden.

Zowel Koelman als Gietman kende geen enkele kandidaat op de FvD-lijst. Ze wisten ook geen speerpunten van Forum voor Flevoland te noemen. Het gaat hun vooral om de ‘frisse wind door Nederland’.

Ria Kunst (55), eveneens inwoner van Almere, vindt dit ‘een gevaarlijke ontwikkeling. Een slechtere verkiezingsuitslag had niet gekund. Zo veel mensen mopperen, er is zo veel afgunst.’ Zelf stemde ze PvdA, de partij waarvan ze lid is.

Natasja van Eck (44) deelt haar angst. Zij gaf haar stem aan GroenLinks, omdat ze het milieu hoog in het vaandel heeft staan. Ook wilde ze met haar stem een statement maken, omdat ze al voorzag dat de FvD groot zou worden in Flevoland. Baudet heeft een loopje genomen met de aanslag in Utrecht, meent ze. ‘En hij begrijpt gewoon niet dat het bijna te laat is voor het milieu.’

griezelig mannetje

Iets verderop zet Corrie Mollenberg (73) haar winkelwagen terug. Ze heeft net haar boodschappen afgerekend bij de kassa van de Albert Heijn. Stemmen deed ze niet, want ‘ze liegen allemaal in Den Haag en ondanks alle beloften zijn er te veel buitenlanders’.

En een rechtse partij dan? Zou die niet bij haar passen? Mollenberg denkt er niet aan. ‘Die Baudet vind ik een griezelig mannetje. Hij gaat dezelfde kant op als Wilders en straks heeft ook hij beveiliging nodig. En wie kan dat weer betalen?’

Ook de bloemenman heeft niet gestemd, vertelt hij met een bos rozen in zijn hand. ‘Of je door de kat of de hond wordt gebeten, het maakt allemaal niets uit.’ Sowieso ziet hij nooit een politicus.

De meeste winkelende inwoners van Almere bevestigen dat. Of er campagne is gevoerd, weten ze niet. Zij hebben in ieder geval niemand gezien en gesproken.

Hun stem baseerden zij op de landelijke politiek.

harmonie

Zo niet Anneke (56, haar achternaam wil ze liever niet in de krant). Zij stemde CDA, omdat die partij volgens haar de beste plannen heeft op het gebied van openbaar vervoer en zorg in de provincie. ‘En het CDA vindt het belangrijk om in harmonie samen te leven. Want kijk nu toch eens, van deze uitslag kun je toch niets goeds verwachten?’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?