Direct naar artikelinhoud

'Hoge kosten en onnodige vertraging door onteigening Slotervaart'

Vastgoedbedrijf Zadelhoff en zorgondernemer Loek Winter waarschuwen voor 'lange en complexe juridische procedures' en 'onnodige vertraging, kosten en uitholling van de zorgfunctie' als reactie op de aankondiging van de gemeente om het pand van het Slotervaartziekenhuis te onteigenen.

en
'Hoge kosten en onnodige vertraging door onteigening Slotervaart'
Beeld ANP

Zadelhoff en Winter laten zich niet afschrikken door de ingreep van de gemeente. Ze beraden zich op vervolgstappen en gaan door met hun plannen.

Dat hebben de partijen donderdag bekend gemaakt. De gemeente begint een procedure om de erfpacht van het failliete Slotervaartziekenhuis in te trekken, zo lieten de wethouders Marieke van Doorninck (Grondzaken) en Simone Kukenheim (Zorg) weten.

Faillissementsakkoord
Daarmee dwarsbomen ze het plan dat Zadelhoff en Winter afgelopen vrijdag bekend maakten; Zadelhoff wil 45 miljoen euro lenen aan de oud-eigenaar van het Slotervaart. Met dat geld kan Winter een faillissementsakkoord sluiten met alle schuldeisers van het ziekenhuis, onder wie huisbankier ING en zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Die zouden voor de volle honderd procent hun geld terugkrijgen.

Daarop zou, aldus het plan, het faillissement worden beëindigd en zou de eigendom van het gebouw weer bij Winter en diens mede-aandeelhouders belanden. Die zouden het gebouw willen verhuren aan zorgpartijen en er woningen willen realiseren voor medisch personeel.

De gemeente reageerde toen bezorgd op de mogelijke rol van Winter. Donderdag kwam daar het besluit overheen te gaan onteigenen.

Geld en commercie
Volgens Zadelhoff en Winter wekt de gemeente 'een onjuiste suggestie' dat het hen enkel en alleen om geld en de commercie te doen is. 'Niets is minder waar. Met beëindiging van het faillissement wordt slechts beoogd een medisch zorgcomplex tot bloei te brengen dat geheel past binnen de huidige bestemming'.

De partijen werden donderdagochtend verrast door de ingreep van de gemeente. Ze stellen dat er nooit een 'toelichtend gesprek' met de gemeente is geweest over de plannen van Zadelhoff en hun ideeën over het behoud van de zorgfunctie van het Slotervaart.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.