Direct naar artikelinhoud

De kwalificaties voor het EK voetbal, hoe zat het ook alweer?

Het Nederlands elftal speelt donderdagavond voor de EK-kwalificatie hun eerste wedstrijd tegen Wit-Rusland. Hoe loopt de weg naar het Europees kampioenschap van 2020? En wat is de Nations League ook alweer?

Het Nederlands elftal traint in voorbereiding op Wit-RuslandBeeld anp

Het interlandvoetbal is uitgegroeid tot een wirwar van wedstrijden met onbegrijpelijke kwalificatiemanieren voor het Europees kampioenschap. Zelfs na drie keer uitleggen snapt het gros van de voetballiefhebbers nog steeds niets van de nieuwe opzet. Daarom vier vragen. 

Waarom speelt Nederland tegen Wit-Rusland?
De wedstrijd tegen Wit-Rusland is onderdeel van de kwalificatiereeks voor een eindtoernooi zoals in het verleden ook werd gespeeld. Als Oranje in deze Poule C  bij de beste twee landen eindigt, plaatst het zich direct voor het EK voetbal in 2020. Naast Wit-Rusland treft Nederland in deze poule ook twee keer Duitsland, Estland en Noord-Ierland.

Dan is het toch heel simpel?
Wanneer je alleen naar deze kwalificatiepoule kijkt wel. Het wordt pas ingewikkeld als Nederland zich voor de derde keer niet direct zou plaatsen voor een eindtoernooi. In dat geval is er gelukkig wel een ontsnappingsroute: de Nations League. 

Hoe zit dat dan?
Nederland heeft zich in het najaar in een groep met Frankrijk en Duitsland als eerste geplaatst voor de finaleronde van de Nations League. Dit deed Oranje in de hoogste divisie: A. Mindere landen werden ingedeeld in divisie B, C en D. Elke divisie bestaat uit vier poules.

In maart 2020 speelt Nederland tegen de drie andere poulewinnaars uit de divisie A om een EK-ticket. In divisie B, C en D gebeurt dit op dezelfde manier. Dus naast de twintig plekken voor het EK die direct via de tien kwalificatiepoules zijn te behalen, plaatsen vier landen zich via de Nations League. Zo houden de mindere landen (uit divisies C en D) dus ook kans op het EK waar 24 landen aan mee gaan doen. 

Wanneer een van deze poulewinnaars zich al via de reguliere EK-kwalificatie heeft geplaatst, wordt dit land vervangen door een land uit dezelfde divisie dat nog geen EK-ticket heeft bemachtigd.

Twitter bericht wordt geladen...

Maar Nederland speelt in juni toch ook voor de Nations League?
Dat klopt. Die finaleronde deze zomer met de vier groepswinnaars Nederland, Zwitserland, Portugal en Engeland uit de hoogste A-divisie is voor het geld en de roem. Kwalificatie kan daar niet worden afgedwongen.

Verwarrend is dat die finaleronde in maart 2020 opnieuw wordt gespeeld, maar dan zonder de landen die zich al voor het EK hebben geplaatst.

Kortom, de eerste is voor het geld en de eer, het tweede voor plaatsing voor het EK.