Met 140 vrijwilligers stemmen tellen in het WTC: zo ziet dat eruit

Donderdagochtend 21 maart zijn 140 tellers begonnen met het tellen van de stemmen van de provinciale statenverkiezingen. Dit gebeurde in het WTC in Leeuwarden.

In het WTC in Leeuwarden zijn 140 tellers donderdagochtend om 9 uur begonnen met het tellen van stemmen van de provinciale statenverkiezingen en de verkiezingen voor Wetterskip Fryslân. Dat gebeurt op persoonsniveau.

Appgebruikers klikken hier om de video te bekijken

Woensdagavond waren de stemmen per partij al geteld. Nu volgt een dubbelcheck op partijniveau en tellen 140 tellers, verspreid over 28 tafels, hoeveel stemmen er per kandidaat zijn ingediend.

In totaal waren er 78 containers met stemmen. ,,Het is een militaire operatie'', aldus burgemeester Ferd Crone, die donderdagochtend even aanwezig was.

Experiment

Het centraal tellen van stemmen is een proef, waaraan landelijk 76 gemeenten meedoen. In dit experiment tellen de leden van de stembureaus op partijniveau. In Leeuwarden zijn de partijen woensdagavond al geteld en volgden de kandidaten donderdag. Het experiment moet een betrouwbare uitslag opleveren.

Lees ook: Nauwelijks verschuivingen bij verkiezingen voor Wetterskip Fryslân

Lees ook: CDA blijft grootste partij in Friesland, nieuwkomer Forum voor Democratie schudt provinciale staten op