Emmenaar probeerde ex-vriendin te wurgen: 1 jaar cel geëist

Omdat hij de keel van zijn ex-vriendin had dichtgeknepen, hoorde een 28-jarige inwoner van Emmen donderdag bij de rechtbank in Leeuwarden een jaar cel tegen zich eisen. Volgens de officier van justitie was er sprake van een poging tot doodslag.

Ex-vriendin had nog sleutel van appartement

Het incident gebeurde in de nacht van 25 november vorig jaar in het appartement van de Emmenaar, in het bijzijn van diens nieuwe vriendin. De ex-vriendin had nog een sleutel van het appartement. Zij had haar komst al min of meer aangekondigd middels app-berichten. De verdachte zou haar hebben afgeraden om te komen, maar de vrouw kwam toch. Eenmaal in de woning liep het al snel uit de hand. De ex-vriendin zou de verdachte hebben geslagen en hebben geroepen waar ‘die hoer’ was.

Verdachte zou vier keer politie hebben gebeld

De Emmenaar beweerde dat hij uit alle macht geprobeerd heeft de vrouw in bedwang te houden, terwijl hij de politie belde. Hij zou vier keer hebben gebeld. ,,Ik begon om 1 uur te bellen, ze kwamen om half 3’’, zei hij. De ex verklaarde dat de man haar twee keer bij de keel heeft gepakt, waarbij ze een halve minuut het bewustzijn verloor. Ook zou hij haar met de dood hebben bedreigd.

Volgens de verdachte heeft hij zijn ex in een soort houdgreep gehouden. ,,Ze was helemaal wild’’, vertelde hij. Hij zei dat zijn ex ‘een sterke vrouw’ was. Hij moest alle zeilen bijzetten om haar in toom te houden. ,,Ze was constant aan het tegenstribbelen.’’

Emmenaar zat tot 10 januari in voorarrest

De Emmenaar zat tot 10 januari in voorarrest. Hij mocht naar huis onder voorwaarde dat hij zich bij de reclassering meldde en dat hij afbleef van drugs – cocaïne- en alcohol. Op de bewuste avond zou hij vijf wodka-jus hebben gedronken.

Het middelengebruik is volgens een psycholoog een probleem. Ook kan de Emmenaar in combinatie met drank en/of drugs slecht omgaan met situaties die stress opleveren. Een behandeling is volgens de psycholoog geboden. Verder zou hij een drugs- en drankverbod opgelegd moeten krijgen en moet hij meewerken aan bloed- en urinecontroles.

De Leeuwarder rechtbank doet op 4 april uitspraak.