Midden-Groningen houdt regie op veelbesproken papierinzameling

Midden-Groningen stopt met het huis aan huis inzamelen van glas, blik en kleine elektrische apparaten in de voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde. De gemeente blijft wel de regie houden over het inzamelen van oud papier.

Midden-Groningen moet de verschillende manieren van afvalinzameling van de voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde op één lijn brengen. Vorig jaar zijn daarvoor plannen ontwikkeld.

Gemeente houdt regie over papierinzameling

De gemeente hield twee enquêtes en ging in gesprek met inwoners. In december en januari was er inspraak op de plannen mogelijk. Deze reacties zijn doorgestuurd naar de gemeenteraad voor een definitief besluit over de afvalinzameling.

Er zijn 37 inspraakreacties binnengekomen, waarin de papierinzameling door verenigingen in Hoogezand-Sappemeer het meest besproken onderwerp is. ,,Mensen zijn bang dat dit minder goed gaat als de gemeente het blijft doen’’, licht wethouder Peter Verschuren toe. ,,Maar dat gaan we voorkomen. We blijven de papiercontainers gebruiken en zullen als gemeente de regie houden op de inzameling.’’

Blijkbaar heeft dat een goed voorstel opgeleverd

Midden-Groningen verwacht geen problemen bij het gelijktrekken van de afvalinzameling binnen de gemeente met ingang van het nieuwe jaar. Het voorgestelde afvalbeleid van Midden-Groningen kan volgens de SP-wethouder op draagvlak rekenen. Bij de inspraak hoorde hij weinig kritiek.

Verschuren ziet in het aantal en de toon van de reacties een waardering voor de overlegrondes die vorig jaar gehouden zijn. ,,We hebben daar veel energie in gestoken en blijkbaar heeft dat een goed voorstel opgeleverd.’’

Van open eindjes naar definitief voorstel

In het voorstel dat eerder door de gemeenteraad is besproken stonden nog een paar open eindjes. Deze zijn nu afgehecht. Het college stelt voor te stoppen met de huis-aan-huis-inzameling van glas, blik en kleine elektrische apparaten (voormalig Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde) en klein chemisch afval (Menterwolde).

Oude medicijnen en naalden ophalen

Verschuren: ,,Daarvoor zijn goede alternatieven en hierbij spelen ook de kosten een rol: handhaven en uitbreiden van de service naar de hele gemeente betekent een forse verhoging van de afvalstoffenheffing.’’ Verder wil het college de aparte inzameling van textiel verbeteren en in de hele gemeente oude medicijnen en naalden bij de apothekers ophalen.