Direct naar artikelinhoud
Column

Johan Cruijff hief zijn wijsvinger

Menno PotBeeld Wolff

Twee keer interviewde ik Johan Cruijff. Beide keren vond ik hem vreselijk aardig. Beide keren deed hij een paar uitspraken die me zijn bijgebleven, bijvoorbeeld op de vraag wat het Gouden Ajax van de jaren zeventig zo goed maakte.

Johan vertelde iets over die tijd, tot hij zich plots realiseerde wat hij echt wilde zeggen. Hij hief zijn wijsvinger. "We hadden altijd het ­volste respect voor de tegenstander. Anders functioneert het sowieso nooit."

Ik dacht aan die woorden na de 6-2 bij Feyenoord. Na de 1-0 op het kunstgras van Almelo. Na de peperdure ketser bij AZ, de ploeg die nooit topwedstrijden wint.

Voor je het weet, ben je duizend dagen de tweede violist van de eredivisie. Voor je het weet zitten de vier schalen van Frank de Boer (toen de concurrentie in crisis zat) ingeklemd tussen de twee langste perioden van titeldroogte uit de moderne clubgeschiedenis. Dat laatste is nu al zo.

De spelers zullen ontkennen dat het te maken heeft met zoiets als een gebrek aan respect voor de eredivisie, maar wie goed naar ze luistert, weet beter. "We hadden een offday." "Zij zaten er fel op." "We voerden onze taken niet goed uit." "We willen écht wel dolgraag kampioen worden." "Ik weet zeker dat het goed komt." ­(Lasse Schöne, sedert 2014). "Konden we vandáág maar ­tegen PSV spelen om dit recht te zetten."

Kortom, ze zien het zelf niet. Het is ook moeilijk. Maar er bestaan wel vakmensen voor. Ik hoop dat Ajax deze zomer, behalve goede opvolgers voor de vertrekkers, ook een sportpsycholoog binnenhaalt die permanent werkt aan het opwekken van de juiste mindset en energie, 34 eredivisieduels lang. 

"Anders functioneert het ­sowieso nooit." Laat het een gevleugelde Cruijffuitspraak worden in de trappenhuizen van het stadion. Aan de muur van het spelershome.

En dan nu kampioen worden. Kan nog best.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en 101 Dingen die je Weten Moet over Ajax. Elke donderdag verschijnt hier zijn column.

Reageren? m.pot@parool.nl

Laat het een gevleugelde Cruijffuitspraak worden