50 straaljagers over Friesland: wat gaat er gebeuren bij Frisian Flag?

 FOTO LC/ARODI BUITENWERF

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De jaarlijkse internationale jachtvliegoefening Frisian Flag begint volgende week op de vliegbasis in Leeuwarden.

Frisian Flag duurt van zondag 31 maart tot en met vrijdag 12 april. Dagelijks zullen ongeveer 50 straaljagers, twee keer per dag, opstijgen voor oefeningen. De vliegbewegingen beginnen om 08:00 uur en duren tot 16:30 uur. In de avonden en weekenden wordt niet gevlogen.

De oefening vindt plaats in het luchtruim van Nederland, Duitsland en Denemarken. Naast de Nederlandse F-16’s doen vliegtuigen uit de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Polen en Zwitserland mee.

Welke jachtvliegtuigen gaan we zien?

Verenigde Staten: F-16C-vliegtuigen

Frankrijk: Mirage 2000D

Duitsland: Eurofighters

Zwitserland: F-18’s

Engeland: DA-20

Tankeroefening

Ook doet een aantal ondersteunende vliegtuigen mee (daarbij zitten ook vliegtuigen uit Italië) voor tankeroefeningen. Deze oefening, vanuit Eindhoven, sluit aan bij Frisian Flag. De oefening met tankervliegtuigen wordt gelijktijdig uitgevoerd met de oefening van jachtvliegtuigen.

Wat gaat er gebeuren?

Frisian Flag staat in het teken van het inzetten van luchtverdedigingssystemen. Bepaalde scenario’s worden daarbij zo realistisch mogelijk gemaakt. De systemen komen op de Leeuwarder vliegbasis, Vliehors en nog een andere locatie in Friesland. Deze is nog niet bepaald. Het nieuwste radarsysteem van de landmacht zal ook worden gebruikt.

Waarom wordt de internationale oefening vanuit Leeuwarden gehouden?

Het is een voor de hand liggende keuze, stelt de communicatieafdeling van de vliegbasis, om de oefening in Leeuwarden te houden. ,,De vliegbasis ligt dicht bij het grote oefengebied boven de Noordzee, waardoor er geen trainingstijd verloren gaat met vliegen van en naar het trainingsgebied’’, schrijven zij. ,,De vliegtijd kan hierdoor effectief worden benut voor trainingsdoeleinden en daardoor duurt de oefening twee weken.’’

Hoe zit het met de overlast?

Luitenant-kolonel Ronald van der Jagt zegt het van belang te vinden dat er begrip is vanuit de omgeving voor de oefening. ,,Een dergelijke oefening heeft impact. Het is daarom één van de aandachtspunten om de impact tot een minimum te beperken. Geen onnodige overlast dus. Oefenlocaties zijn veelal in gebieden boven de Noordzee, Duitsland en Denemarken. Dat geeft ons de mogelijkheid de geluidsbelasting zoveel mogelijk te spreiden.’’