Nachtrust voor kerkklok en voor toeristen

De klok van de Julianakerk in Oudebildtzijl slaat niet langer tijdens de nachtelijke uren. Zo krijgen de toeristen rust.

Om toeristen hun nachtrust te gunnen, zwijgt sinds begin deze maand de Julianaklok van Oudebildtzijl. De kerkklok die om het half uur slaat, staat voortaan stil tussen 23.30 uur en 7.30 uur. Dat is vooral voor hotel logement De Witte Klok een opluchting, vertelt de nieuwe uitbaatster Linda Kalkhuis.

Na 25 jaar in het onderwijs werkzaam te zijn geweest, stapte Kalkhuis in mei vorig jaar in De Witte Klok, de verhuur van vier kamers met in totaal dertien bedden. In de reviews over haar gastenverblijf kwam steeds dezelfde klacht terug. Dat het klokgelui de toeristen uit de slaap hield. Met name de gasten van twee kamers klaagden daarover. Het logement ligt op de eerste verdieping, waardoor de kamers op dezelfde hoogte zitten als de kerkklok. ,,Dan kun je er van binnen alles aan doen om het verblijf aangenaam te maken, maar hier heb je geen invloed op.’’

Kalkhuis besloot het probleem aan te kaarten op de jaarlijkse ledenvergadering van Dorpsbelang Ouwe-Syl. Daar bleek dat sommige dorpsgenoten het nachtelijk slaan ook niet op prijs stellen. Stemming wees uit dat een meerderheid voor een nachtstop is.

Aan het besluit hangt nog wel een prijskaartje, vertelt Kalkhuis. Vellema Uurwerken moest een mechanisme plaatsen om de klok ‘s nachts stil te krijgen. Dat kost 1500 euro, die voorlopig betaald is door De Witte Klok. Het logement hoopt in aanmerking te komen voor subsidie om de kosten terug te krijgen.