Direct naar artikelinhoud
Brexit

Petitiesite Brits parlement crasht nadat honderdduizenden vragen in de EU te blijven

Deze voormiddag lag de website regelmatig plat.Beeld rv

De officiële petitiesite van het Britse parlement kampt al de hele ochtend en middag met problemen doordat honderdduizenden burgers vragen om de brexit te annuleren en in de Europese Unie te blijven. Rond 12.30 uur hadden al meer dan 760.000 Britten de petitie ondertekend.

“De regering zegt herhaaldelijk dat de EU verlaten de wil van het volk is. We moeten die uitspraak ontkrachten door te laten zien hoe sterk de steun nu is om in de EU te blijven. Een nieuw referendum komt er misschien niet, dus stem nu.”

De hoge cijfers betekenen dat de regering officieel een antwoord moet geven op de vraag. Bij meer dan 100.000 handtekeningen is het parlement bovendien verplicht er een debat over te organiseren, al betekent dat in de praktijk niet altijd veel. In 2016 werd een vraag om het brexitreferendum pas geldig te laten verklaren bij een meerderheid van 60 procent vier miljoen keer ondertekend, maar zelfs die vraag werd afgewezen.

Al de hele ochtend en middag komen er duizenden handtekeningen per minuut bij waardoor de site regelmatig crasht. De IT-diensten van het Britse parlement bevestigen dat hun servers het hoge aantal bezoekers niet aankunnen. De meeste ondertekenaars komen uit de regio's die in 2016 al in meerderheid ‘remain' stemden: in en rond de grote steden, in Londen, Wales en Schotland.

De petitie werd gisterenavond gelanceerd na de toespraak van premier May. Die zit deze namiddag samen met de andere Europese leiders om officieel om uitstel voor de brexit te vragen.

De honderdduizenden handtekeningen blijven wel nog maar een fractie van het aantal tegenstemmers in het officiële referendum van 2016. Meer dan 17 miljoen Britten stemden er toen voor om uit de EU te stappen. 16 miljoen anderen stemden tegen. Premier May blijft er dan ook bij dat de uitslag van ondertussen bijna drie jaar geleden de enige officiële is. Een nieuw referendum zou de verdeeldheid van het land bovendien nog meer benadrukken, denkt ze.

Al meer dan 760.000 Britten hebben de petitie ondertekend.Beeld rv