Luister naar

Water Natuurlijk winnaar bij waterschappen

Nieuws
De politieke partij Water Natuurlijk heeft bij de waterschapsverkiezingen de meeste stemmen gekregen. In negen waterschappen werd de partij de grootste.
Auke van Eijsden Auke van Eijsden
donderdag 21 maart 2019 om 12:13

Groningen

Water Natuurlijk is alleen actief binnen de waterschappen en neemt geen deel aan verkiezingen voor het parlement, gemeenten of Provinciale Staten. De partij werd in 2015 al de grootste en wist woensdag in veel waterschappen opnieuw zetels te winnen. De Algemene Waterschapspartij, de andere landelijke waterspecifieke partij, lijkt ook gegroeid. Lokale partijen doen het beter dan bij de vorige verkiezingen: in vier waterschappen is een lokale partij de ­grootste.

Van de landelijke partijen doet met name het CDA geen goede zaken. Bij de vorige verkiezingen haalde de ­partij landelijk nog 71 zetels, nu lijkt ze er ruim tien te moeten afstaan. Onder andere in de waterschappen Aa en Maas, De Dommel, Delfland en Hollands Noorderkwartier staat de partij op verlies. De PvdA lijkt wel goed te scoren ten opzichte van 2015.

Voor de VVD blijft het nog even spannend. In een aantal waterschappen, waaronder Drents Overijsselse Delta en Vallei en Veluwe, groeide de partij. Maar in de waterschappen Noorderzijlvest en Scheldestromen leverde de VVD juist zetels in. De kleine christelijke partijen komen niet sterk uit de verkiezingsstrijd – die bij de waterschappen nooit echt wist los te barsten. De ChristenUnie wijkt af van de provinciale trend en raakt een aantal bestuurszetels kwijt. Dat geldt ook voor de SGP, die in Waterschap Stichtse Rijnlanden zelfs zijn enige zetel verliest.

eerst de provincies

De uitslagen van de Provinciale ­Statenverkiezingen druppelden woensdagavond langzaamaan binnen. Maar over het algemeen bestuur van de 21 Nederlandse waterschappen was donderdagochtend nog weinig duidelijk. Pas aan het einde van de middag ontstond een helder beeld van de verkiezingsuitslag. Dat komt doordat er geen exitpolls worden gehouden bij de stembureaus, verklaart Miranda van der Voort van de Unie van Waterschappen. ‘En bij het tellen worden de stemmen voor de Provinciale Staten als eerste geteld. Daarna volgen pas de waterschappen.’

Waterschappen houden zich voornamelijk bezig met de veiligheid, kwaliteit en kwantiteit van water. Daaronder valt bijvoorbeeld ook het onderhoud van dijken of de aanleg van een moeras. Om de kosten daarvan te dekken, wordt jaarlijks waterschapsbelasting geheven. De verkiezingen in hun huidige vorm kennen geen lange geschiedenis. Sinds 2008 nemen zowel landelijke politieke partijen als speciaal opgerichte waterpartijen deel aan de verkiezingen. Niet alle zetels waren verkiesbaar – elk waterschap kent een aantal gereserveerde zetels dat wordt ingenomen door belangenorganisaties.

De waterschappen registreerden woensdag een recordopkomst van ruim 50 procent. Bij de vorige verkiezingen was dat nog 43 procent. Het is voor de tweede keer dat de waterschapsverkiezingen samenvallen met die voor de Provinciale Staten. Eerder werden waterschapsbesturen nog per brief gekozen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.