[column] Dit verhaal heeft een hoog wc-eend gehalte

[column] Dit verhaal heeft een hoog wc-eend gehalte
  • Media
  • 21 mrt 2019 @ 10:15
  • Link
  • Gastblogger
    Gastblogger

    Gastauteur
    MarketingTribune
  • Commercials

De 26-jarige Evy Moonen (Lewis) kende bovengenoemde uitspraak niet. Ze blijkt niet de enige te zijn. Moonen zocht uit wat uitgerekend een toiletreiniger te maken heeft met marketing en PR. En waarom dat eigenlijk een slechte keuze is.

Onlangs besloot ik mezelf te verlossen uit de staat van onwetendheid over de uitspraak over ‘wij van wc eend’ en stelde dus hardop bovengenoemde vraag. Noem het een generatiekloof, noem het een gebrek aan algemene kennis, maar zonder namen te noemen blijk ik dus mooi niet de enige marketeer die de link met een reclame uit 1989 (!) niet gelegd had.
 

Toiletexpert

Dus voor iedereen met mij een korte geschiedenisles: “Wij van wc-eend” verwijst terug naar een reclamespotje van vroeger. Hierin prijst een toiletexpert van wc-eend -compleet gehuld in witte doktersjas en voorzien van bril- zijn eigen merk aan als de beste oplossing voor het reinigen van je toilet. Dit doet hij met de inmiddels legendarische woorden “Wij van wc-eend adviseren wc-eend”. Voor alle lezers uit mijn generatie, of uit pure nostalgie hieronder de desbetreffende reclame:



Fijn hè!

Deze met humor doordrenkte slogan ging na de reclamecampagne een eigen leven leiden als uitdrukking en op die manier is hij dus ook in het marketingjargon terecht gekomen. En dat is niet voor niets! Veel marketeers trappen in de valkuil om de klant te vertellen waarom hun product of dienst de beste oplossing is terwijl het veel krachtiger is wanneer je klanten aan het denken zet om ze vervolgens zelf tot deze conclusie te laten komen.

Hoewel bovenstaande je hopelijk logisch en als muziek in de oren klinkt, zijn organisaties die zichzelf aanprijzen als de beste oplossing voor een probleem van alle tijden. Voor een moderne variant hoeven we dan ook niet ver te zoeken. Zo moest ik direct denken aan de campagne “Fijn dat we er zijn” die Blokker in 2015 introduceerde. Een slogan die bij mij direct de reactie ‘dat bepaal ik zelf wel!’ oproept. En daarmee is het dus een perfect voorbeeld van een moderne wc-eend variant, minus de humor. Overigens is Blokker zelf ook vrij snel tot de conclusie gekomen dat het misschien toch beter is om de klant zelf te laten beslissen over hoe fijn het is dat zij er zijn. 

Je wilt als merk bereiken dat klanten zelf tot de conclusie komen dat jouw product of dienst de oplossing biedt die ze nodig hebben. Maar hoe realiseer je dit?

Laat zien wat je mogelijk maakt
Dit kan allereerst door niet te focussen op wat je doet, maar door te laten zien wat je mogelijk maakt. Een partij die dit principe heel goed heeft weten door te voeren in hun reclames is Ikea. Zij verkopen in hun reclame-uitingen geen boekenkasten en opbergrekken, zij laten zien dat ze ruimte maken voor bijvoorbeeld het gezinsleven. En hoewel onderstaand voorbeeld er ook een beetje een uit de ‘oude’ doos is toont deze video perfect aan hoe Ikea dit doet.



Nog een perfect voorbeeld om dit principe te illustreren komt van Bever. Bever, je weet wel die specialist in outdoor spullen, van afritsbroek tot mountainbike. Zij hebben in hun nieuwe reclames heel goed nagedacht over de doelgroep die ze willen aanspreken. De echte natuurliefhebber kent Bever en hun assortiment namelijk al lang, daarom spreekt Bever met hun nieuwe campagne de ‘gewone’ mens aan. Mensen die over het algemeen weinig op hebben met hiken, mountainbiken en trial-runs. En daarin heeft de volgende uitspraak wonderen gedaan: “Bij bever weten we dat niet iedereen een buitenmens is, maar niemand is een binnenmens”



Hiermee toont Bever niet alleen dat ze jou als klant begrijpen en snappen dat niet iedereen enthousiast wordt van een fietstocht door de modder. Maar ze zetten je ook aan het denken over hoe fijn het is om buiten te zijn, en dat er voor iedereen een geschikte vorm is van naar buiten gaan. Ook als dat zich beperkt tot het uitlaten van je hond of fietsend naar je werk gaan.

Afijn, laten we dus meer focussen op wat we mogelijk maken dan heel hard te roepen hoe fijn het is dat we er zijn. Dan worden we hopelijk op korte termijn ook verlost van die vreselijke wc-eend uitspraak.

Dit blog is geschreven door Evy Moonen, senior account executive bij Lewis

Gastblogger

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken