RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Stemmen op bijzondere plekken: in museum en in de auto

Matineus stemmen op station Castricum Beeld © ANP

Stemmen bij een 2000 jaar oude Egyptische tempel, in een drive-inbureau, op het station of in een huiskamer: kiezers kunnen vandaag op bijzondere plekken terecht.

In Leiden kunnen kiezers hun stem uitbrengen in het Rijksmuseum van Oudheden, bij een 2000 jaar oude Egyptische tempel.

Open karakter

Museumdirecteur Wim Weijland: "Toen we in 1979 onze entreezaal met de Egyptische tempel openden, was de afspraak met de Egyptische regering dat de tempel vrij van entreekosten te bezichtigen zou moeten zijn. De zaal is dus eigenlijk openbare ruimte." 

" Met een stemlokaal benadruk je dat open karakter en worden stemmers, die misschien zelden of nooit in het museum komen, weer eens met die geweldige tempel geconfronteerd."

Dit is waarom Provinciale Statenverkiezingen zo belangrijk zijn

01:41
Nederland stemt vandaag niet alleen op de volksvertegenwoordigers van de provincies, de kiezer bepaalt indirect ook hoe de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer eruit komt te zien.

Huiskamer Wim

In de gemeente Zuidplas is weer een drive-instembureau waar je met de auto doorheen kan. Die is op de gemeentewerf in Zevenhuizen. In het Overijsselse Marle kunnen stemmers weer terecht in het kleinste stembureau van het land: de huiskamer van Wim Westhoff. 

En er is een primeur: kiezers kunnen voor het eerst hun stem uitbrengen in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag. De voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, bemant tussen 10.00 en 12.00 uur persoonlijk het nieuwe stembureau.

Dit moet je weten over de Provinciale Statenverkiezingen:

  • De meeste stembureaus zijn van 07.30 tot 21:00 uur open. Hier vind je een stembureau in jouw buurt.
  • Je stemt niet alleen voor je provincie, maar indirect ook voor de Eerste Kamer, en voor je waterschap.
  • Vergeet niet je stempas mee te nemen en legitimatie.
  • Nog geen idee wat je moet stemmen? Kijk hier voor de StemWijzer voor jouw provincie. 
  • Voor de waterschappen kun je hier terecht.
  • Het aantal leden van de Provinciale Staten is afhankelijk van het aantal inwoners per provincie. Er worden deze keer 570 Statenleden gekozen.
  • De eerste uitslagen druppelen rond 21.15 uur binnen.
  • Er doen ook regionale partijen mee; die zijn niet blij met alle aandacht die uitgaat naar de landelijke politiek.
  • Ook nieuwkomer Code Oranje doet dit jaar mee. De verwachting is dat die partij een zetel in de Eerste Kamer zal gaan halen. 
  • En er zijn diverse regionale partijen per provincie. Die partijen werken weer samen in de Onafhankelijke SenaatsFractie. 

69 stations

Treinreizigers kunnen terecht op 69 stations. Het eerste stemlokaal opende om 00.00 uur, op station Castricum. Vanaf 05.15 uur konden vroege reizigers al terecht in Breda en Nijmegen en om 05.30 uur gingen ook de stembureaus op station Meppel en Zwijndrecht open.

De meeste stationsstembureaus zijn geopend tussen 7.30 uur en 21.00 uur.

Blinde kiezers

Ook zijn er meerdere stemlocaties speciaal geschikt gemaakt voor blinde en slechtziende kiezers. Verspreid over vier provincies en twaalf gemeenten kunnen zij terecht op 23 stembureaus met speciale hulpmiddelen.

Die middelen zijn een mal met gaatjes die over het stembiljet gelegd kan worden en audio-ondersteuning.