Direct naar artikelinhoud
Update

Politie zoekt getuigen Utrecht, vrijdagavond stille tocht

Mensen bij de herdenkingsplek waar drie inzittenden van de sneltram maandag zijn doodgeschotenBeeld Maarten Hartman.

De politie heeft dinsdag opnieuw iemand aangehouden wegens betrokkenheid bij de schietpartij maandag op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Het is een 40-jarige man uit Utrecht. 

Twee mannen van 23 en 27 jaar die eerder werden aangehouden, zijn vrijgelaten. Er is niet vastgesteld dat ze betrokken zijn bij deze gebeurtenis, meldt het Openbaar Ministerie. Zij zijn geen verdachten meer.

De Dienst Speciale Interventies hield de 40-jarige man dinsdag in de middag aan bij een woning in Utrecht. Volgens het OM wordt de man verdacht van betrokkenheid bij het schietincident. Zijn rol wordt onderzocht.

De 37-jarige hoofdverdachte, Gökmen T., zit nog vast. De schietpartij kostte drie mensen het leven en er vielen meerdere gewonden.

Oproep aan getuigen

In het tv-programma Opsporing Verzocht heeft de politie dinsdagavond een oproep gedaan aan mensen die getuige waren van de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht. De politie denkt niet alle getuigen te hebben gesproken, omdat veel mensen zich uiteraard zo snel mogelijk in veiligheid hebben gebracht.

Een woordvoerder zei dat de politie graag in contact wil komen met iedereen die de schietpartij heeft gezien, ook met degenen die zelf denken dat ze niets belangrijks te melden hebben.

Verder vroeg de politie mensen die beelden hebben van de schietpartij die niet online te verspreiden. Die mensen worden verzocht die beelden rechtstreeks op te sturen via het online tipformulier van de politie.

Stille tocht

Om de drie slachtoffers van de schietpartij te herdenken wordt vrijdagavond een stille tocht gehouden in Utrecht. De tocht begint om 19.00 uur in de omgeving van het Jaarbeursplein. Vanaf hier gaat de stoet via de Graadt van Roggenweg naar het 24 Oktoberplein, waar T. maandag heeft geschoten. Daar kunnen de deelnemers bloemen neerleggen op de gedenkplaats.

Twitter bericht wordt geladen...

De organisatie wil graag dat mensen een zaklamp aandoen en witte en rode bloemen (de kleuren van de vlag van Utrecht) meenemen. De gemeente ondersteunt de initiatiefnemers van de tocht. “We tonen ons respect en medeleven aan de getroffenen en hun nabestaanden”, zo laat de gemeente weten.

De gemeente Utrecht opende dinsdag een online condoleanceregister. Woensdagochtend waren daar al zeker 2.500 reacties op binnengekomen. Ook liggen er condoleanceboeken in het wijkservicecentrum Vleuten-De Meern en het Stadskantoor. Ook plaatsen rond Utrecht stellen hun inwoners in de gelegenheid om hun medeleven te betuigen aan de nabestaanden van slachtoffers van de schietpartij in die stad.

In de plaatsen Vianen, Leerdam en Meerkerk zijn condoleanceregisters geopend in de gemeentehuizen. 

Crowdfunding

Ondertussen wordt er met een inzamelingsactie voor de uitvaart van de negentienjarige Roos Verschuur zo veel geld opgehaald dat de initiatiefneemster het geld gaat verdelen over de families van alle drie de dodelijke slachtoffers. In eerste instantie werd de actie begonnen voor de vader van Roos, die daarmee de uitvaart van zijn dochter kan betalen. Buurvrouw Martje Beniest schreef bij de oproep voor geld: ‘Mijn buurman heeft het niet breed, is alleenstaand en woonde met Roos samen, om te voorkomen dat hij nog meer financiële zorgen krijgt door dit oneerlijke overlijden van zijn dochter wil ik hem graag financieel ondersteunen door geld in te zamelen.’

Op Facebook laat de initiatiefneemster woensdag weten dat er genoeg donaties binnenkomen, waardoor ook andere betrokkenen financieel geholpen kunnen worden. Er was woensdagmiddag al bijna 74.000 euro opgehaald.

Koningspaar

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn ‘intens verdrietig’ over het drama dat maandag plaatsvond, zei de koning woensdagmorgen tijdens een werkbezoek aan het Brabantse Lieshout.

“Ik wil ook mede namens mijn vrouw zeggen dat we intens verdrietig zijn met wat er gebeurd is in Utrecht afgelopen maandag. Dat we heel erg meegeleefd hebben. Uiteraard in de eerste plaats met de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers en ook vrienden, bekenden, iedereen die daarbij betrokken is. We wensen de gewonden heel veel beterschap toe en hopen dat ze snel en volledig herstellen”, zei Willem-Alexander.

Hij sprak daarnaast zijn dankbaarheid uit richting hulpverleners en de speciale diensten. Hun optreden was kordaat en ondanks gevaar voor eigen leven hebben ze hun werk gedaan, aldus de koning. Ook de inwoners van Utrecht kregen complimenten voor de rust waarmee ze de diensten maandag hun werk hebben laten doen. “Dat er daarna vragen zijn is evident maar op het moment dat het gewoon echt speelde, heeft iedereen zich op een heel waardige manier gedragen en daar zijn we heel dankbaar voor.”

Lees ook:

Tussen psychische problemen en terrorisme zit een dunne lijn

Is hij een drugsverslaafde, een radicale moslim of een instabiel figuur? Er is nog weinig duidelijk over de mentale gezondheid van Gökmen T., de 37-jarige hoofdverdachte van de schietpartij in Utrecht

Lees hier alles over de aanslag in Utrecht.