Luister naar

Dierbare Foto: Fotomodel

Nieuws
Foto’s vangen de tijd. Ze vertellen verhalen en herbergen herinneringen. Het Nederlands Dagblad bestaat 75 jaar. Waar komt u het ND tegen, als u uw fotoarchief in duikt? Vandaag vertelt: Gerdine de Vries uit Houten.
Machteld Meerkerk
woensdag 20 maart 2019 om 03:00
Dierbare Foto: Fotomodel
Dierbare Foto: Fotomodel nd

Fotomodel

‘Met een kleintje legt men aan / Om met een grootje voort te gaan’, dichtte Guido Gezelle. Hij bedoelde daarmee: vele kleintjes maken één grote. In het Nederlands Dagblad van 1973 werden deze dichtregels gebruikt bij de abonneewerving, maar dan met een wat andere strekking: ‘De kleintjes van nu worden de groten van straks. Klein en groot, jong en oud, allen vinden ze wel iets van hun gading in het Nederlands Dagblad, de gereformeerde krant voor het gehele gezin!’

Het dreumesje dat op deze foto met het Nederlands Dagblad aan het spelen is, is Gerdientje van Delden, nu Gerdine de Vries. Ze was hier vijftien maanden oud. Elke ochtend speelde ze eerst een tijdje met pocketboekjes die haar ouders voor haar op de onderste plank van de boekenkast hadden gezet. Als ze daarop uitgekeken was, ging ze verder naar de krantenbak, waar ze oude kranten bekeek en in stukjes scheurde. Deze foto werd door haar oma ingestuurd naar het Nederlands Dagblad. ‘Dat was typisch iets voor mijn oma. Die bleef de krant het “Gezinsblad” noemen en dacht dat ze het bij het Gezinsblad wel een leuke foto zouden vinden.’ Dat de foto geplaatst werd, in het kader van abonneewerving, was een verrassing. ‘Mijn oma belde mijn moeder op, om te vertellen dat ik in de krant stond. Mijn tantes en ooms waren apetrots en iedereen uit onze kerk in Musselkanaal had het erover.’ Bij de foto in het fotoalbum schreef moeder Van Delden dan ook: ‘Fotomodel dankzij oma (en tróts dat iedereen was!)’. De advertentie zelf plakte ze op de eerste bladzijde van het fotoalbum.

En voor Gerdine geldt het inderdaad: als kind al geïnteresseerd in het ND, op haar 46e nog steeds abonnee. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.