Direct naar artikelinhoud
NieuwsWerkloosheidsuitkering

Europese Commissie: werkloosheidsuitkering mag zes maanden mee naar andere lidstaat

EU-burgers krijgen het recht om tot zes maanden hun werkloosheidsuitkering mee te nemen naar een andere lidstaat. De Europese Commissie heeft hierover dinsdag een akkoord bereikt met het Europees Parlement en de Europese Raad (de vertegenwoordiging van de lidstaten). Nederland is tegen het besluit en vreest voor uitkeringstoerisme. 

De vlaggen van de Europese Unie in Brussel.Beeld REUTERS

Het akkoord betekent ‘een belangrijke stap voor de sociale zekerheid van Europese burgers’, twitterde Marianne Thyssen, Europees commissaris voor Sociale Zaken. Nu al is het mogelijk om een uitkering voor een periode van drie maanden mee te nemen naar een ander land. Het akkoord breidt de rechten van arbeidsmigranten binnen de EU uit. Wie na minstens een maand werken in een ander EU-land zijn baan kwijtraakt, krijgt recht op een uitkering van het gastland. Ook het arbeidsverleden uit het eigen land telt mee voor de hoogte en duur van de uitkering. Bovendien kan de arbeidsmigrant die uitkering meenemen naar huis. 

De maatregelen zijn onderdeel van een groot pakket aan sociale zekerheid voor werknemers die migreren binnen de EU. Het akkoord moet nog formeel worden bekrachtigd, dit gebeurt waarschijnlijk volgende maand. De lidstaten en de partijen in het Europees Parlement zijn in meerderheid voor het pakket, maar een groep West-Europese landen is fel tegen. De voorstanders prijzen de grotere zekerheid voor Europese werknemers. Tegenstanders, waaronder Nederland, vrezen dat arbeidsmigranten in het vervolg kiezen voor de landen met de hoogste uitkeringen. 

Ook Denemarken, België, Luxemburg, Oostenrijk en Duitsland plaatsten kanttekeningen bij de plannen. Minister Koolmees van Sociale Zaken was vrijdag in Brussel voor overleg met zijn Europese collega's. Het voorstel is een verkeerde prikkel voor migranten, zei hij toen. Tv-programma Nieuwsuur berichtte afgelopen weekend dat veel Poolse arbeidsmigranten hun Nederlandse WW-uitkering meenemen naar Polen, maar in eigen land zich nauwelijks inspannen om werk te vinden. Niet werken zou lucratiever zijn dan het Nederlandse WW-inkomen verruilen voor een Pools loon.