Direct naar artikelinhoud
Schietpartij Utrecht

Voorarrest Gökmen T. met 90 dagen verlengd

In een tram in Utrecht heeft een schutter het vuur geopend op passagiers. Daarbij vielen drie doden en vijf gewonden. In dit liveblog houden we de laatste ontwikkelingen bij.

Voorarrest Gökmen T. met 90 dagen verlengd
Beeld anp

14:15 donderdag 4 april 2019

De 37-jarige Utrechter Gökmen T. die ervan wordt verdacht in Utrecht een aanslag te hebben gepleegd in en rond een tram, blijft de komende negentig dagen in de cel. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland donderdag bepaald.

De Utrechter wordt aangeklaagd voor meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk, pogingen daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Bij de schietpartij op 18 maart werden drie mensen doodgeschoten en raakten drie anderen ernstig gewond. Een van hen overleed later alsnog.

Binnen de negentig dagen voorarrest, moet T. voor het eerst in een openbare zitting in de rechtbank verschijnen. De zaak zal dan nog niet inhoudelijk behandeld worden. T. hoeft daar overigens niet persoonlijk bij te zijn, hij kan zich ook door zijn advocaat laten vertegenwoordigen.

15:38 woensdag 3 april 2019

De verdachte van de aanslag in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht moet donderdag voor de raadkamer verschijnen. Het Openbaar Ministerie eist daar dat de 37-jarige Utrechter negentig dagen langer wordt vastgehouden.

Door de schietpartij in en rond de tram kwamen op 18 maart drie mensen om het leven. Drie anderen raakten zwaargewond, van wie één vrijdag aan zijn verwondingen is bezweken.

Het OM verdenkt de Utrechter van moord of doodslag met een terroristische oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Hij zou de bedoeling hebben gehad om de bevolking vrees aan te jagen. Dat constateert het OM uit het gebruikte geweld, het gekozen doel en het feit dat de verdachte en de slachtoffers elkaar niet kenden.

Het onderzoek naar wat de verdachte heeft bewogen, is nog altijd in volle gang. Het OM noemt het nog te vroeg om daar uitspraken over te doen. Ook naar wat er die bewuste maandag precies is gebeurd, wordt nog volop onderzoek gedaan.

Lees ook: Zo sloot het net zich om Gökmen T.: 'Nu hebben we hem'

16:32 donderdag 28 maart 2019

Een van de gewonden van de aanslag in Utrecht is donderdag overleden. Het gaat om een 74-jarige man uit De Meern. Het dodental van de aanslag komt daarmee op vier.

Een van de twee andere zwaargewonden, een 20-jarige vrouw uit Utrecht, ligt nog in het ziekenhuis. Een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein werd dinsdag ontslagen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Gökmen T. nu van viervoudige moord dan wel doodslag met een terroristische oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. T. zou vorige week maandag in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht het vuur hebben geopend.

Eind volgende week neemt de raadkamer in Utrecht een beslissing over verlenging van het voorarrest van T.

Premier Mark Rutte noemt het intens verdrietig nieuws dat een vierde slachtoffer van de aanslag in Utrecht is overleden, 'na meer dan een week tussen hoop en vrees'.

"Ik denk dat we op dit moment allemaal nog een keer hetzelfde voelen als vorige week: ongeloof en boosheid. Inmiddels vier mensen die zomaar ineens uit het leven zijn weggerukt. Mijn verstand, ons verstand staat echt stil bij deze gedachte." Rutte wenste de nabestaanden 'alle kracht en alle sterkte' om dit 'grote verlies' te kunnen dragen.

12:01 dinsdag 26 maart 2019

Een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein die bij de aanslag in een tram vorige week in Utrecht zwaargewond raakte, is maandag uit het ziekenhuis ontslagen. Het gaat beter met haar en ze mag thuis verder herstellen, bevestigde haar advocaat Edwin Bosch dinsdag.

Uit het oogpunt van haar privacy wil hij verder niets kwijt over haar situatie.
Bosch zal haar bijstaan en tijdens de rechtszaak namens het slachtoffer een vordering indienen.

Naast de inmiddels ontslagen vrouw zijn ook twee anderen zwaargewond geraakt, een 20-jarige vrouw uit Utrecht en een 74-jarige man uit De Meern. Enkele andere mensen liepen lichte verwondingen op.

12:26 maandag 25 maart 2019

Ruim honderd mensen hebben maandag op het 24 Oktoberplein in Utrecht de aanslag van precies een week geleden herdacht. Om 10.45 uur, het tijdstip dat de schietpartij begon, hielden de aanwezigen twee minuten stilte. Daarna legden ze bloemen. Zangeres Pia Latoya uit de wijk Kanaleneiland zong het lied Amazing Grace.

Volgens organisator Gabriel Erlach waren er vooral mensen uit Kanaleneiland op de herdenking afgekomen. Ze is van plan om jaarlijks met mensen uit de wijk de aanslag te herdenken.

Onder de aanwezigen gingen veel stemmen op voor een blijvend herdenkingsmonument op het 24 Oktoberplein. De gemeente Utrecht liet vrijdag al weten na te denken over een monument.

Voorarrest Gökmen T. met 90 dagen verlengd
Beeld anp
Voorarrest Gökmen T. met 90 dagen verlengd
Beeld anp

09:07 zaterdag 23 maart 2019

Ruim 1 miljoen mensen hebben vrijdagavond het begin gezien van de stille tocht voor de slachtoffers van de aanslag in Utrecht.

De start, met een toespraak van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, was te zien in een speciale uitzending van het NOS Journaal. Aan de optocht deden 16.000 mensen mee.

De extra uitzending belandde op de zevende plaats in de kijkcijfertop-25 van Stichting KijkOnderzoek. Bovenaan staat het NOS Journaal van 20 uur, met 2,1 miljoen kijkers.

De bloemenzee na de tochtBeeld ANP

08:13 zaterdag 23 maart 2019

Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft zaterdag een rouwadvertentie geplaatst in De Telegraaf.

Daarin worden de nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij van maandag "veel kracht en sterkte'' toegewenst.

"Afgelopen maandag 18 maart was een dag van angst, woede en verdriet. Een dag die je nooit hoopt mee te maken," schrijft een geschokt college. "Wat een zonnige maandag beloofde te worden, eindigde in een zwarte dag waarop drie onschuldige mensen uit het leven werden weggerukt.''

"Wij leven intens mee met de nabestaanden, vrienden en collega's van de dodelijke slachtoffers, die hun naasten nu moeten missen,'' laat het bestuur van Utrecht verder weten.

Voorarrest Gökmen T. met 90 dagen verlengd
Beeld anp

20:57 vrijdag 22 maart 2019

Meer dan 16.000 mensen afkomstig uit het hele land hebben vrijdagavond in Utrecht meegelopen in de stille tocht voor de slachtoffers van de schietpartij van maandag.

Ze wandelden van het Jaarbeursplein naar het 24 Oktoberplein. Velen legden bloemen neer bij de herdenkingsplek waar verdachte Gökmen T. om zich heen schoot in een tram, met drie doden en enkele gewonden als gevolg.

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht, premier Mark Rutte en Justitieminister Ferd Grapperhaus liepen mee in de tocht, net als de burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam en Pauline Krikke van Den Haag. "Heel indrukwekkend en emotioneel," noemde Rutte de stille tocht na afloop.

19:55 vrijdag 22 maart 2019

De eerste deelnemers aan de stille tocht in Utrecht komen aan op het 24 Oktoberplein. Daar leggen ze witte en rode bloemen neer bij de herdenkingsplek waar maandag de aanslag plaatsvond die drie mensen het leven kostte. D

De gemeente schat dat er in totaal zo'n 16.000 mensen meelopen. Ook staan er langs de route veel toeschouwers.

Supporters van FC Utrecht dragen een groot spandoek mee met daarop de tekst Utreg buigt nooit. De gemeente had gevraagd om witte en rode bloemen mee te nemen, de kleuren van de Utrechtse vlag.

Voorarrest Gökmen T. met 90 dagen verlengd
Beeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

19:15 vrijdag 22 maart 2019

De stille tocht in Utrecht voor de slachtoffers van de aanslag van maandag is rond tien over zeven van start gegaan vanaf het Jaarbeursplein.

Kort daarvoor hield burgemeester Jan van Zanen een toespraak, werd op het plein een minuut stilte gehouden en zong de Utrechtse zanger Martin van Doorn Als de morgen nooit meer komt.

De naar schatting 8000 deelnemers lopen een 2 kilometer lange tocht die leidt naar het 24 Oktoberplein, waar de schietpartij plaatsvond. Er kunnen bloemen worden neergelegd bij de gedenkplaats die op dat plein is ingericht.

In de tocht lopen premier Mark Rutte en burgemeester Jan van Zanen van Utrecht mee en ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, de Haagse burgemeester Pauline Krikken en justitieminister Ferd Grapperhaus.

Rotterdam wordt vertegenwoordigd door loco-burgemeester Bert Wijbenga.
Bij de schietpartij, maandag in een tram, kwamen drie mensen om het leven en raakten verscheidene personen gewond.

19:07 vrijdag 22 maart 2019

"Afgelopen maandag was een dag van angst, woede en verdriet. Een dag die je nooit hoopt mee te maken." Zo begint burgemeester Jan van Zanen vrijdagavond zijn speech aan het begin van de stille tocht die ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het tramdrama wordt gehouden. "Nietsvermoedende en onschuldige mensen werden onder vuur genomen."

"Nu, vier dagen later, overheersen nog altijd ongeloof en afschuw. Drie mensen vonden de dood. Twee uit Utrecht. Eén uit de gemeente Vijfheerenlanden. Twee mensen vechten nog voor hun leven. Anderen herstellen van hun verwondingen. Ooggetuigen proberen de beelden en belevenissen een plek te geven," vat hij de gruwelijkheden samen.

"Daarom is de stad vandaag opnieuw stil. Lopen we in stilte naar het 24 Oktoberplein." Hier nam de vermeende schutter Gökmen T. in een sneltram willekeurige passagiers onder vuur.

Met de tocht steunen de deelnemers de nabestaanden. "Om ons medeleven te tonen. En om te laten weten dat er ook in Utrecht geen plaats is voor haat en geweld." In Utrecht vinden mensen elkaar in tijden van nood, zegt hij.

"Laten we vandaag, maar ook morgen, elkaar vasthouden. Laten we op de bres staan voor een samenleving waarin iedere dag de stem wordt gehoord."

Na de toespraak hield de menigte een minuut stilte in acht.

Burgemeester Jan van ZanenBeeld anp

18:59 vrijdag 22 maart 2019

Het Jaarbeursplein stroomt vol met mensen voor de stille tocht die om 19.00 vertrekt bij het Jaarbeursplein. Veel mensen hebben rode en witte bloemen bij zich, de kleuren van de stad Utrecht.

Ook lopen mensen rond met sjaals en shirts van FC Utrecht. De sfeer is rustig.

De tocht begint met een minuut stilte op het Jaarbeursplein waarna de deelnemers aan de tocht van ruim 2 kilometer beginnen naar het 24 Oktoberplein, waar maandag door een schietpartij drie mensen omkwamen.

Voorarrest Gökmen T. met 90 dagen verlengd
Beeld anp

17:58 vrijdag 22 maart 2019

Met één van de drie mensen die zwaargewond raakten bij de aanslag gaat het iets beter. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen laten weten.

De burgemeester heeft het slachtoffer kunnen bezoeken. Met de twee anderen gaat het volgens Van Zanen nog niet zo goed.

15:09 vrijdag 22 maart 2019

De verdachte van de aanslag in een tram in Utrecht, Gökmen T., heeft bekend. Volgens het Openbaar Ministerie zegt hij alleen te hebben gehandeld. De andere man die nog vastzat (een 40-jarige Utrechter) is vrijgelaten. Over de inhoud van de bekentenis wil het OM verder niets kwijt.

De 40-jarige Utrechter was aangehouden omdat T. in zijn woning was gearresteerd. Het OM heeft geen bewijs gevonden dat hij op enige manier betrokken was bij de aanslag, die maandag drie mensen het leven kostte en waardoor drie anderen zwaargewond raakten.

T. zit nog altijd in volledige beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact heeft met zijn advocaat en dat er naar buiten toe geen inhoudelijke informatie mag worden gegeven.

12:56 vrijdag 22 maart 2019

De journaals en actualiteitenprogramma's besteden vanavond aandacht aan de stille tocht in Utrecht. Zo komt de NOS met een extra uitzending op NPO 1, waarin het begin van de tocht is te zien met onder anderen de toespraak van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en een minuut stilte. De Wereld Draait Door begint iets later, om 19.10 uur.

Ook is de stille tocht te volgen via de regionale zender en op NPO Nieuws.

RTL 4 besteedt in de uitzendingen van EditieNL, RTL Boulevard en RTL Nieuws aandacht aan de stille tocht, waarbij ook vanuit Utrecht verslag wordt gedaan. Op SBS6 zijn tussen 18.00 uur en 19.30 uur bij 6 Inside en Hart van Nederland rechtstreekse bijdragen te zien vanuit de Domstad.

Vanaf 18.55 uur is de ceremonie op het Jaarbeursplein live te volgen op SBS6. De daaropvolgende stille tocht gaat verder op hartvannederland.nl en de Facebookpagina van het programma. In de late uitzending van Hart van Nederland volgt een samenvatting.

De tocht begint om 19.00 uur bij het Jaarbeursplein en gaat naar het 24 Oktoberplein, waar de aanslag was.

12:25 vrijdag 22 maart 2019

De vermeende schutter van de aanslag in Utrecht, Gökmen T. blijft in de cel. De rechter-commissaris heeft vrijdag het voorarrest met de maximale termijn van twee weken verlengd.

Hij blijft in volledige beperking, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

T. wordt verdacht van meervoudige moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk. Ook wordt hij verdacht van poging daartoe en van bedreiging, alles vanuit een terroristisch oogmerk. Waarschijnlijk handelde hij alleen.

Het onderzoek is nog in volle gang. Er wordt bekeken of de verdachte alleen vanuit een terreurmotief tot zijn daad kwam of dat er ook persoonlijke problemen speelden en mogelijk was geradicaliseerd. Er wordt onderzoek ingesteld naar de persoonlijkheid van T.

Over twee weken kan het voorarrest worden verlengd met een gevangenhouding van negentig dagen. Binnen die termijn moet T. voor het eerst voor de rechter verschijnen, in een zogeheten pro-formazitting.

11:33 vrijdag 22 maart 2019

Utrecht overweegt een monument te maken ter herdenking van het schietincident van afgelopen maandag in een tram bij het 24 Oktoberplein.

Er moet nog wel uitgebreid overleg over worden gevoerd met alle betrokkenen, zegt een woordvoerder van de gemeente. Hij kan dan ook nog niet zeggen waar het monument zou moeten komen en hoe het eruit zou gaan zien.

Volgens de woordvoerder krijgt Utrecht "vanuit de samenleving" vragen om een monument en gaat de gemeente "er zeker mee verder."

10:18 vrijdag 22 maart 2019

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en burgemeester Pauline Krikke van Den Haag lopen vanavond mee in de stille tocht in Utrecht. Dat hebben hun woordvoerders laten weten.

De tocht wordt gehouden voor de slachtoffers van de aanslag in Utrecht afgelopen maandag, en begint om 19.00 uur bij het Jaarbeursplein en gaat naar het 24 Oktoberplein, waar de aanslag was.

Ook Justitieminister Ferd Grapperhaus en premier Mark Rutte hebben aangegeven mee te doen aan de tocht.

Aanhangers van de anti-islambeweging Pegida lopen ook mee, laat voorman Edwin Wagensveld weten. Wagensveld zal naar eigen zeggen ook aanwezig zijn bij de tocht, mits het veilig is. Pegida zal niet met vlaggen lopen uit respect voor de slachtoffers, zegt hij.

Femke HalsemaBeeld anp

07:53 vrijdag 22 maart 2019

De vermeende schutter van de schietpartij in Utrecht, Gökmen T., wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het OM zal deze onderzoeksrechter verzoeken T. in bewaring te nemen.

T. wordt verdacht van meervoudige moord danwel doodslag met een terroristisch oogmerk. Ook wordt hij verdacht van poging daartoe en van bedreiging, alles vanuit een terroristisch oogmerk. Waarschijnlijk handelde hij alleen.

Het onderzoek is nog in volle gang. Er wordt bekeken of de verdachte alleen vanuit een terreurmotief tot zijn daad kwam of dat er ook persoonlijke problemen speelden en of hij was geradicaliseerd. Er wordt onderzoek ingesteld naar de persoonlijkheid van T.

Door de dodelijke schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht afgelopen maandag, kwamen drie mensen om het leven. Op klaarlichte dag nam de schutter in een tram in Utrecht mensen onder vuur. Drie andere mensen raakten zwaargewond. In Utrecht worden op vrijdagavond de slachtoffers van de schietpartij in die stad herdacht met een stille tocht.

17:48 donderdag 21 maart 2019

Bij de politie zijn honderden tips binnengekomen over de schietpartij in Utrecht. Een politiewoordvoerder zegt dat bij veel tips foto's of camerabeelden zijn geüpload.

De politie deed twee keer een oproep om foto's en camerabeelden. Ze hopen zo ook de vluchtroute van de 37-jarige hoofdverdachte te kunnen reconstrueren. De politie vraagt om beelden uit een bepaald gebied. Daarin liggen onder meer de wijken Lombok, Ondiep en de Dichterswijk.

13:25 donderdag 21 maart 2019

Koning Willem-Alexander is donderdagmiddag op bezoek bij de politie in Utrecht om over de schietpartij eerder deze week in die stad te praten.

Op de agenda van de koning stond al voor de schietpartij een bezoek aan de Domstad gepland. Dat gaat om het bijwonen van de lancering van een nieuw energie- en mobiliteitssysteem.

11:14 donderdag 21 maart 2019

De vermeende schutter van de aanslag in Utrecht wordt verdacht van meervoudige moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk.

Ook wordt hij verdacht van poging daartoe en van bedreiging, alles vanuit een terroristisch oogmerk. Waarschijnlijk handelde hij alleen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht donderdag gemeld.

Volgens het OM heeft het onderzoek aanwijzingen opgeleverd dat verdachte tijdens de schietpartij geen hulp van anderen heeft gehad. Ook blijft het OM erbij dat er geen enkele relatie tussen de verdachte en de slachtoffers bestaat.

Het onderzoek is nog in volle gang. Ook wordt bekeken of de verdachte alleen vanuit een terreurmotief tot zijn daad kwam of dat er ook persoonlijke problemen speelden en of hij was geradicaliseerd. Er wordt onderzoek ingesteld naar de persoonlijkheid van T.

Verdachte Gökmen T. zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het OM zal deze onderzoeksrechter verzoeken T. in bewaring te nemen.

Onderzocht wordt ook of de 40-jarige verdachte die dinsdagmiddag is aangehouden, een mogelijk ondersteunende rol heeft gehad, buiten het schietincident om.

13:16 woensdag 20 maart 2019

In Utrecht vindt vrijdagavond een stille tocht plaats om de slachtoffers te herdenken.

De tocht begint om 19.00 uur in de omgeving van het Jaarbeursplein. Vanaf hier gaat de stoet naar het 24 Oktoberplein, waar Gökmen T. maandag drie mensen doodschoot. Meerdere mensen raakten gewond.

De organisatoren willen graag dat mensen een zaklamp aandoen en dat zij witte en rode bloemen (de kleuren van de vlag van Utrecht) meenemen.

De gemeente ondersteunt de initiatiefnemers van de tocht. "Op vrijdagavond 22 maart om 19.00 uur is er een stille tocht waarbij we samen onze gevoelens en emoties delen. We tonen ons respect en medeleven aan de getroffenen en hun nabestaanden," zo laat de gemeente weten.

Vanaf het Jaarbeursplein voert de tocht via de Graadt van Roggenweg naar het 24 Oktoberplein. Het is de route die de sneltram rijdt. Aan het eind van de tocht kunnen de deelnemers bloemen neerleggen op de gedenkplaats.

Twitter bericht wordt geladen...

22:31 dinsdag 19 maart 2019

De politie heeft dinsdag opnieuw iemand aangehouden. Het is een 40-jarige man uit Utrecht.

Twee mannen van 23 en 27 jaar die eerder werden aangehouden, zijn vrijgelaten. Er is niet vastgesteld dat ze betrokken zijn bij deze gebeurtenis, meldt het Openbaar Ministerie.

De Dienst Speciale Interventies hield de 40-jarige man dinsdag in de middag aan bij een woning in Utrecht. Volgens het OM wordt hij verdacht van betrokkenheid bij het schietincident. Zijn rol wordt onderzocht.

De 37-jarige hoofdverdachte, Gökmen T., zit nog vast.

Lees ook: Zo sloot het net zich om Gökmen T.: 'Nu hebben we hem'

Twitter bericht wordt geladen...

20:44 dinsdag 19 maart 2019

Inzamelingsacties voor de begrafenis van het 19-jarige slachtoffer uit Vianen hebben al ruim 40.000 euro opgebracht. De buurvrouw van de jonge vrouw wilde 2500 euro ophalen om haar vader financieel te steunen. Dat bedrag is ruimschoots overtroffen door de giften van duizenden Nederlanders.

17:26 dinsdag 19 maart 2019

Gökmen T., hoofdverdachte van de schietpartij in Utrecht, wordt uiterlijk vrijdagochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM).

Exacter dan dat kon het OM vanmiddag nog niet zijn. T. is na zijn arrestatie in verzekering gesteld. Bij de rechter-commissaris (de onderzoeksrechter) zal de officier van justitie bewaring vorderen, voor maximaal twee weken.

De onderzoeksrechter toetst of de arrestatie volgens de regels is geschied en of de verdenking hard genoeg is om de verdachte in voorarrest te houden. Ook kijkt deze rechter naar de zogeheten gronden. Die zijn onder meer vluchtgevaar en gevaar voor herhaling.

Na de bewaring wordt T. voor het eerst aan een meervoudige kamer (drie rechters) voorgeleid. Dit is een zogeheten raadkamer. Deze zitting is niet openbaar. Het OM zal de raadkamer om verlenging van het voorarrest vragen, in het geval van Gökmen T. de maximale negentig dagen. Na het verstrijken van die termijn vindt de eerste openbare zitting plaats.

In grote zaken is het onderzoek op dat moment doorgaans nog in volle gang. Daarom kan op zo'n zitting nog geen inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvinden. Een dergelijke zitting wordt een pro-formazitting genoemd.

In zware zaken vinden meerdere zogeheten pro forma's plaats, telkens na maximaal drie maanden. Het OM geeft een toelichting op de stand van het onderzoek. Bij voldoende verdenking en aanwezigheid van gronden zal de rechtbank de voorlopige hechtenis verlengen.

17:09 dinsdag 19 maart 2019

Premier Mark Rutte heeft vanmiddag namens het kabinet bloemen gelegd op het 24 Oktoberplein in Utrecht als blijk van medeleven met de slachtoffers. Hij werd daarbij vergezeld door minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Na het leggen van de bloemen en een kort moment van stilte gingen beiden in gesprek met enkele agenten. Eerder bezochten zij ook het hoofdbureau van politie, waar ze met hulpverleners spraken.

Voorarrest Gökmen T. met 90 dagen verlengd
Beeld anp

16:39 dinsdag 19 maart 2019

Op het 24 Oktoberplein in Utrecht worden dinsdagmiddag in gestaag tempo bloemen gelegd als blijk van medeleven aan de slachtoffers. Tientallen vertegenwoordigers van nationale en internationale media zijn op de plek rond de trambaan aanwezig.

Belangstellenden leggen bloemen op het 24 Oktoberplein, de dag na het schietincident.Beeld anp
Voorarrest Gökmen T. met 90 dagen verlengd
Beeld anp
Voorarrest Gökmen T. met 90 dagen verlengd
Beeld anp

15:16 dinsdag 19 maart 2019

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft een van de gewonden van het schietincident in zijn stad bezocht. Bij de andere slachtoffers kon hij nog niet langs vanwege de ernst van hun verwondingen.

Van Zanen sprak ook met artsen, verpleegkundigen en anderen die gisteren betrokken waren bij de hulpverlening in het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht.

"Het was aangrijpend en indrukwekkend. Met het slachtoffer gaat het naar omstandigheden goed," reageerde de burgemeester, "Ik heb zeer veel respect voor de inzet van de hulpverleners. U zult begrijpen dat het incident diepe indruk heeft gemaakt."

Burgermeester Jan van Zanen legt bloemen op het 24 Oktoberplein.Beeld anp

15:08 dinsdag 19 maart 2019

Premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaan dinsdag op bezoek in Utrecht. Volgens Rutte is het de bedoeling dat Grapperhaus en hij daar vertrouwelijk met betrokkenen gaan praten, 'zonder media'.

Ze spreken op een politiebureau met agenten, hulpverleners en ambulancebroeders. Ze gaan vermoedelijk ook nog langs de locatie waar de schietpartij heeft plaatsgevonden. Rutte verklaarde vooraf dat ze 'in kleine kring' met wat mensen wilden praten.

Voorarrest Gökmen T. met 90 dagen verlengd
Beeld anp

15:03 dinsdag 19 maart 2019

Het kabinet gaat zijn volle verantwoordelijkheid afleggen over de schietpartij. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegde dat dinsdag toe in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer, maar benadrukte wel dat hij eerst de politie en het Openbaar Ministerie 'alle ruimte' wil geven om onderzoek te doen.

Veel nieuwe informatie kon Grapperhaus de Kamer naar eigen zeggen niet bieden.

De minister zegde 'transparantie' over de zaak toe en beloofde 'nog meer alertheid'. Hij bestreed het verwijt van PVV-leider Geert Wilders dat het kabinet de zaak 'onder het tapijt probeert te vegen'.

Wilders eiste het aftreden van Grapperhaus, omdat die verantwoordelijk is voor het Openbaar Ministerie. Dat heeft zich niet verzet tegen vrijlating van de verdachte, die een lang strafblad heeft. Wilders vindt dat Grapperhaus 'zich moet schamen' voor zijn 'schandelijke verklaring' in de Tweede Kamer over de toedracht van de aanslag.

Grapperhaus riep juist op om 'rustig te blijven' en politie en OM hun werk te laten doen.

14:59 dinsdag 19 maart 2019

In de Tweede Kamer is stilgestaan bij de gebeurtenissen in Utrecht. Premier Mark Rutte en Kamervoorzitter Khadija Arib namen daarbij het woord. "Vandaag hangen de vlaggen halfstok," begon Rutte. "De nachtmerrie van gisteren is geen droom, maar de harde realiteit waarmee we wakker werden. Heel Nederland leeft intens mee.''

"Gisteren bleek haat en geweld nog dichterbij te zijn dan we dachten," vervolgde Arib over de schietpartij in de Utrechtse tram. Veel is nog onduidelijk, maar "wat we wél weten is dat Nederland diep, diep getroffen is. Het had eenieder van ons kunnen zijn, daar in die tram, op weg naar school of werk. Het maakt ons boos en bang."

13:41 dinsdag 19 maart 2019

Aanslagverdachte Gökmen T. is twee weken geleden nog veroordeeld tot een celstraf van 4 maanden voor een inbraak op 13 september 2018. En een dag eerder, op 4 maart, werd hij veroordeeld tot een celstraf van twee weken in verband met een winkeldiefstal. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

12:45 dinsdag 19 maart 2019

'Ik pleit niet voor levenslang voor de vergrijpen die hij had gepleegd, al hoop ik wel dat hij nu levenslang krijgt. Bij zulke dieptreurige sloebers, voor wie doodslag en verkrachting middelen zijn om met de ander te communiceren, hoop je toch dat hun vrijheid wat wordt beperkt. Vooral voor hemzelf,' schrijft Theodor Holman dinsdag in zijn column.

12:43 dinsdag 19 maart 2019

Vuurwapens waardoor moordpartijen zoals in Utrecht kunnen plaatsvinden, zijn ook in Amsterdam steeds eenvoudiger verkrijgbaar. Burgemeester Halsema maakt zich grote zorgen.

Het aantal illegale vuurwapens dat in Nederland in beslag wordt genomen, schommelt al heel lang rond de 7500 tot 9000 per jaar. Daaronder zijn enkele honderden automatische wapens. Dat is al een schrikbarende berg, maar het aantal wapens dat in het criminele milieu in omloop is, betreft een veelvoud.

11:36 dinsdag 19 maart 2019

Politie en justitie in Utrecht houden er nog altijd 'ernstig rekening' mee dat Gökmen T. maandag uit terroristisch motief handelde. Dat komt onder meer door een briefje dat is gevonden in de vluchtauto van T., een rode Renault Clio. Wat daarop stond, is niet bekendgemaakt.

Andere motieven worden ook niet uitgesloten, benadrukt de politie.

11:31 dinsdag 19 maart 2019

Gökmen T. had geen enkele relatie met de drie mensen die hij maandag doodschoot in een tram in Utrecht. Dat is de eerste conclusie die het Openbaar Ministerie Midden-Nederland in haar onderzoek getrokken heeft.

Een 19-jarige vrouw uit Vianen en twee mannen van 28 en 49 jaar uit Utrecht kwamen bij de schietpartij om het leven. Een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein raakten ernstig gewond bij de schietpartij.

Twitter bericht wordt geladen...

11:27 dinsdag 19 maart 2019

Hoofdverdachte Gökmen T. werd 1 maart voorlopig vrijgelaten als hij zou meewerken aan een dubbel persoonlijkheidsonderzoek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie (NIFP), schrijft het AD.

Over zijn psychische gesteldheid waren al zorgen. T. zat vast vanwege een verkrachtingszaak uit 2017.

11:19 dinsdag 19 maart 2019

"Kan gebeuren. Wij hebben de fout meteen hersteld. Het hoort erbij," zegt de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen over de verwarring die vandaag ontstond over het al dan niet vastzitten van verdachten van de schietpartij in zijn stad.

"De laatste informatie is juist en de eerste informatie van de politie niet," zegt Van Zanen. Samen met wethouder Linda Voortman legde hij vandaag bloemen vlakbij de plek waar gisteren een man op onschuldige mensen schoot.

'Onze gedachten gaan uit naar alle nabestaanden. Rust zacht', staat op het briefje van de burgemeester. "Mijn stad is in rouw. Als burgemeester voel je dat het meest. Het is een vreselijke tragedie."

Later vandaag bezoekt hij de gewonden in het ziekenhuis.

Burgermeester Jan van Zanen en wethouder Linda Voortman leggen bloemen op het 24 Oktoberplein, de dag na het schietincident.Beeld anp

09:58 dinsdag 19 maart 2019

In tegenstelling tot wat de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen dinsdagochtend op Radio 1 zei, zitten de drie personen die maandag zijn aangehouden allen nog vast. Niet alleen Gökmen T., ook de andere twee zijn nog verdachte in de zaak. Onduidelijk is welke rol de politie Utrecht hen toedicht. Waar de onduidelijkheid in de berichtgeving door is ontstaan, is evenmin duidelijk.

Twitter bericht wordt geladen...

09:18 dinsdag 19 maart 2019

Twee van de drie mensen die maandag werden aangehouden na de schietpartij in Utrecht zijn vrijgelaten. Alleen hoofdverdachte Gökmen T. zit nog vast. Dat zei burgemeester van Utrecht Jan van Zanen dinsdagochtend in het Radio 1 Journaal.

De derde aanhouding, maandagavond laat, betrof een persoon 'die niet achter het lintje bleef'.

Lees ook: 'Gökmen (37) is doorgesnoven gek en drugsdealer'

07:16 dinsdag 19 maart 2019

De vlaggen bij overheidsgebouwen hangen dinsdag halfstok na het dodelijke schietincident in een tram in Utrecht. De vlaginstructie geldt voor gemeenten, provincies en de Nederlandse diplomatieke posten in het buitenland.

De koninklijke standaard (vlag) die op de paleizen van het Koninklijk Huis wordt gehesen, wordt dinsdag voorzien van een zwarte wimpel ten teken van rouw. De vermoedelijke schutter Gökmen Tanis. werd maandag na een klopjacht aangehouden in Utrecht.

De politie hield nog twee verdachten aan. De betrokkenheid van deze personen wordt nog onderzocht.

Een jongen legt bloemen op het 24 Oktoberplein, de dag na de aanslag waarbij drie mensen om het leven kwamen.Beeld anp

23:09 maandag 18 maart 2019

In de loop van maandagavond is een derde verdachte aangehouden. Het is niet duidelijk op welke wijze deze persoon betrokken is bij de aanslag. Dat heeft de politie bekend gemaakt in het tv-programma Pauw & Jinek.

Over de identiteit van de slachtoffers wil de politie niets zeggen.

22:18 maandag 18 maart 2019

De trams op het traject in Utrecht waar maandag de schietpartij plaatsvond, rijden dinsdag weer volgens de normale dienstregeling, meldt openbaarvervoerbedrijf U-OV.

Volgens de vervoerder zijn de tram en de trambaan dan weer vrijgegeven. Maandagavond is het onderzoek op het 24 Oktoberplein, waar de tram stil kwam te staan, nog altijd bezig, laat de politie weten.

22:39 maandag 18 maart 2019

- Rond 10:45 uur maandagochtend werden in een tram aan het 24 Oktoberplein in Utrecht drie mensen doodgeschoten. Vijf mensen raakten gewond, van wie drie ernstig.

- Vlak voor het schietincident werd aan de Amerikalaan bij een carjacking een rode Renault Clio buitgemaakt. Die is later aangetroffen aan de Tichelaarslaan. Aanwijzingen in de auto leidden naar hoofdverdachte Gökmen Tanis (37). Hij werd aan het begin van de avond aangehouden aan de Oudenoord in Utrecht.

- Bij een huiszoeking werd een tweede man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de gebeurtenissen van vandaag.

- Het motief is nog onbekend. Er wordt niet uitgesloten dat het om een terroristische daad gaat, maar kennissen spreken van problemen in de relationele sfeer.

- De gemeente Utrecht doet uit respect voor de nabestaanden geen uitspraak over de identiteit van de slachtoffers.

21:50 maandag 18 maart 2019

Uit respect voor de nabestaanden doet de gemeente Utrecht geen mededelingen over de identiteit van de slachtoffers Dat meldt de gemeente maandagavond op haar website.

Verder is er momenteel overleg met enkele betrokkenen over een eventuele herdenking. Daar is nog niets over besloten.

Er is een telefoonnummer geopend voor mensen die zoeken naar dierbaren die mogelijk betrokken zijn bij het schietincident. Het nummer is 088 269 00 00.

Alle buurtcentra in Utrecht zijn morgen open om in gesprek te gaan over het schietincident.

21:41 maandag 18 maart 2019

Een 19-jarig meisje uit Vianen is een van de drie dodelijke slachtoffers.

Ook het dichtbij het 24 Oktoberplein gelegen Christelijk Gymnasium rouwt na de schietpartij. Een vader van twee leerlingen werd vanochtend dodelijk getroffen. Hij was ook trainer bij voetbalvereniging DESTO in Leidsche Rijn.

Over het derde dodelijke slachtoffer is nog niets bekend.

21:38 maandag 18 maart 2019

De Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken stond stil bij de slachtoffers tijdens een bijeenkomst in Kansas waar ook minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) aanwezig was.

"We hebben vandaag een delegatie uit Nederland in ons midden en ik wil zeggen hoezeer we aan jullie denken, na het tragische incident vandaag waarbij zeker drie mensen zijn omgekomen. Het waren mensen die gewoon bezig waren met hun dagelijkse leven. Het is een vreselijke tragedie." Pompeo zei ook nog: "Amerika staat naast jullie."

20:46 maandag 18 maart 2019

Een doorgesnoven gek, een drugsdealer en een instabiel figuur van wie je een schietpartij als maandagochtend had kunnen verwachten. Zo omschrijven bekenden de 37-jarige Gökmen Tanis uit Utrecht.

De lijst van misdrijven waar Tanis bij betrokken is, is eindeloos. Het is dan ook niet de eerste keer dat Tanis met een vuurwapen heeft geschoten.

Lees verder: 'Gökmen (37) is doorgesnoven gek en drugsdealer'

19:59 maandag 18 maart 2019

De Turkse inlichtingendienst doet ook onderzoek naar de vraag of het dodelijke schietincident is uitgevoerd uit persoonlijke of uit terroristische motieven. Dit heeft de Turkse president Erdogan gezegd.

De man die ervan wordt verdacht de schutter te zijn, is de in Turkije geboren Gökmen Tanis.

In Turkse mediaberichten werd gemeld dat familieleden van de gearresteerde man vermoedden dat persoonlijke motieven een rol speelden.

19:48 maandag 18 maart 2019

Hoewel het motief van de schutter nog onduidelijk is, hadden de gebeurtenissen wat premier Mark Rutte betreft "in alle opzichten de kenmerken van een aanslag." De minister-president wees onder meer op de enorme impact op het hele land.

Dat mensen in een tram onder vuur werden genomen, kent volgens het kabinet "geen precedent in Nederland". Of de dader nu handelde uit terroristische of persoonlijke motieven, maakt dan volgens Rutte niets uit. "Dit was zeer ernstig, laten we het niet kleiner maken dan het is."

De premier wees ook op de steunbetuigingen die vanuit de hele wereld zijn binnengekomen. Hij sprak tegen dat die gekoppeld waren aan een vermeend terroristisch motief. Daarvan werd al snel gezegd dat dat niet kon worden uitgesloten. Rutte herhaalde dat overigens.

Tegelijkertijd roept minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op tot kalmte. Veel vragen zijn nog onbeantwoord en er gaan veel geruchten rond over wat de vermoedelijke schutter bewoog. "We moeten ons bij de feiten houden", zei hij.

De minister bevestigde dat de verdachte een bekende was van justitie. Waarom wilde hij "in het belang van het onderzoek" niet prijsgeven.

19:37 maandag 18 maart 2019

De verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen woensdag kunnen gewoon doorgaan, ondanks de gebeurtenissen in Utrecht. Dat zei premier Rutte maandag.

Meerdere partijen hebben hun campagne stilgelegd naar aanleiding van het schietincident. Daarover wilde Rutte niets zeggen. "Ik sta hier niet als VVD'er, de campagne is the least of my worries.''

19:16 maandag 18 maart 2019

Bij overheidsgebouwen hangen de vlaggen dinsdag halfstok. Dat heeft premier Rutte bekendgemaakt.

18:10 maandag 18 maart 2019

Vervoersmaatschappij Keolis start per direct de dienstregeling van de bussen weer op in de provincie Utrecht. Van de autoriteiten is er toestemming om dat te doen, meldt Keolis.

Het bedrijf waarschuwt wel dat het busvervoer in de hele provincie nog onregelmatig is. "We adviseren u alternatief vervoer te regelen. We verwachten vanaf morgen weer een normale dienstregeling te rijden."

18:47 maandag 18 maart 2019

Het dreigingsniveau in de provincie Utrecht is terug op 4, het niveau van voor het schietincident. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Vanwege de aanhouding van de vermoedelijke schutter wordt het niveau verlaagd vanaf 5, het hoogst mogelijke niveau. In de rest van Nederland gold al langer niveau 4.

Bij niveau 5 is de terroristische dreiging in Nederland 'kritiek'. De NCTV heeft in dat geval concrete aanwijzingen dat terroristen op het punt staan een aanslag in Nederland te plegen, er heeft al een aanslag plaatsgevonden of er is een kans op een vervolgaanslag in Nederland. Bij niveau 4 is de kans op zo'n aanslag reëel.

18:28 maandag 18 maart 2019

De man die wordt verdacht van het dodelijke schietincident in een tram in Utrecht is opgepakt. Dat lieten politie, justitie en de gemeente weten. Bij het sluiten van een persconferentie werd de arrestatie bekend. Hij is opgepakt aan de Oudenoord in Utrecht.

Naar Gokmen Tanis (37) werd gezocht. Het is niet bekend waar en hoe hij is opgepakt. Ook het motief is nog niet bekend. De autoriteiten houden rekening met terrorisme, maar ook een privésituatie wordt niet uitgesloten.

Bij huiszoekingen is een tweede verdachte aangehouden. Wat de betrokkenheid van deze persoon precies is, wordt nog onderzocht.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

De politie op de Oudenoord in UtrechtBeeld anp

18:12 maandag 18 maart 2019

Burgemeester Van Zanen, het hoofd van de politie Midden-Nederland en de hoofdofficier van Justitie zeggen dat Gökman Tanis verdacht wordt van doodslag met terroristisch motief, maar inmiddels is eerwraak het meest waarschijnlijke motief, aldus bronnen aan het AD.

Er zijn vandaag meerdere woningen doorzocht. Daarbij is een verdachte aangehouden, maar dat is niet Tanis. Wat de betrokkenheid van deze persoon precies is, wordt nog onderzocht.

Twitter bericht wordt geladen...

17:18 maandag 18 maart 2019

Het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht blijft ook de komende uren op het hoogste niveau staan, op 5.

De reden is dat de dader van de schietpartij in de tram nog voortvluchtig is. Het hoogste dreigingsniveau duurt in elk geval tot 22.00 uur.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid kan een terroristisch motief van de schutter nog niet uitsluiten.

Twitter bericht wordt geladen...

17:09 maandag 18 maart 2019

De politie, het Openbaar Ministerie en de burgemeester geven om 18.00 uur een persconferentie in de brandweerkazerne op de Belcampostraat 10 in Utrecht.

Twitter bericht wordt geladen...

16:58 maandag 18 maart 2019

De voorstellingen die voor maandagavond in concertzaal TivoliVredenburg en de Stadsschouwburg Utrecht gepland stonden, zijn afgelast. De theaters hebben hiertoe besloten vanwege het verhoogde dreigingsniveau en uit piëteit met de slachtoffers van de aanslag in de tram.

In TivoliVredenburg was een avond in het kader van Science Café gepland. Er zullen ook geen medewerkers in de concertzaal aanwezig zijn, meldt de concertzaal op haar website.

Ook de Stadsschouwburg heeft in samenspraak met de politie besloten tot het afgelasten van de voorstelling van cabaretier Martijn Koning, stelt het theater in een verklaring op de website. "Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun familie en vrienden," laat Koning via Twitter weten.

Bioscoopketen Pathé sluit vanavond haar twee bioscopen in Utrecht. De theaters Rembrandt en Leidsche Rijn vertonen na 17.00 uur geen films meer.

16:45 maandag 18 maart 2019

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar steun uitgesproken voor de mensen in Utrecht. Merkels woordvoerder liet weten dat ze "met zorg en in solidariteit in deze uren aan de mensen in Utrecht denkt''.

Ze treurt om de slachtoffers en hoopt dat de dader snel gepakt wordt en er geen gevaar meer dreigt.

16:32 maandag 18 maart 2019

Het aantal gewonden is zojuist naar beneden bijgesteld, meldt de politie in Utrecht. Het gaat om 5 gewonden in plaats van 9. Het aantal overledenen is op dit moment onveranderd.

Twitter bericht wordt geladen...

16:16 maandag 18 maart 2019

Mensen in Utrecht hoeven niet meer binnen te blijven, ook al is de schutter nog niet opgepakt. "Nu wij er van uitgaan dat zich op maar één plek een schietincident heeft voorgedaan, trekken wij het advies om binnen te blijven in. Blijf wel alert. Ziet u verdachte situaties, meent u de verdachte te herkennen, laat het ons weten," zegt burgemeester Jan van Zanen.

De gemeente Utrecht gaf mensen eerder advies om binnen te blijven. Van Zanen: "Dat deden we omdat we ervan uitgingen dat zich op meerdere plekken een schietincident zou hebben voorgedaan. Dat is niet het geval, voor zover we nu weten. Eén verdachte is in beeld, daar wordt naar gezocht, hij is nog niet binnen. Er zouden ook meerdere verdachten kunnen zijn, dat weten we tot dusverre niet."

Twitter bericht wordt geladen...

16:02 maandag 18 maart 2019

Alle politiebureaus in Nederland zijn extra beveiligd. De politie meldt dat in de publieksruimten van de bureaus bewapende politieagenten aanwezig zijn.

Alle politiemensen in de publieksruimten dragen zware vesten. Dat geldt ook voor de agenten die op strategische posities zijn ingezet.

16:00 maandag 18 maart 2019

Mensen moeten de snelwegen rond Utrecht zo veel mogelijk mijden, stelt Rijkswaterstaat.

Sinds het middaguur is op de A2 tussen knooppunt Holendrecht en Nieuwegein in beide richtingen één rijstrook afgesloten. Ook is afrit 8 op de A2 richting Utrecht Centrum afgesloten en zijn diverse toegangswegen naar Utrecht Centrum dicht in verband met de schietpartij in die stad.

Rijkswaterstaat verwacht door de maatregelen veel hinder voor de avondspits op de snelwegen rond Utrecht.

15:46 maandag 18 maart 2019

De politie heeft een inval gedaan in een flatwoning aan de Utrechtse Laan van Engelswier, vlakbij de plek waar de auto is aangetroffen die in verband wordt gebracht met het schietincident in de tram.

De Laan van Engelswier ligt drie straten van de Tichelaarslaan waar eerder de gezochte rode Renault Clio werd gevonden. De inval is gedaan in een woning in een drielaags-appartementengebouw. Er is veel politie in de wijk aanwezig.

De Tichelaarslaan is afgezet voor onderzoek en ook een speelpleintje voor het flatgebouw van de inval is met politielinten afgezet.

Gökmen Tanis wordt gezocht door de politieBeeld Politie Utrecht

15:43 maandag 18 maart 2019

"Het doet ons groot verdriet dat bij een aanslag in Utrecht drie mensen om het leven zijn gekomen en anderen ernstig gewond zijn geraakt. Met de slachtoffers en hun familie leven wij intens mee."

Dat stellen koning Willem-Alexander en koningin Máxima in een reactie op de website van het koninklijk huis.

Het paar noemt "geweldsdaden als deze volstrekt onacceptabel". En: "Laten wij samen eensgezind op de bres staan voor een samenleving waarin mensen zich veilig kunnen voelen en waarin vrijheid en verdraagzaamheid de boventoon voeren."

Het koningspaar dankt alle hulpverleners en zegt in gedachten te zijn bij de inwoners van Utrecht.

15:37 maandag 18 maart 2019

Verdachte Gökmen Tanis zou in 2013 ook betrokken geweest bij een schietpartij in Kanaleneiland in Utrecht.

15:28 maandag 18 maart 2019

De man of mannen die in Utrecht vanmorgen begon(nen) te schieten in de tram vlakbij het Utrechtse 24 Oktoberplein riep(en) volgens meerdere getuigen ‘Allahoe Akbar’.

Een passagier die riep een Marokkaan te zijn, zou vervolgens ongemoeid zijn gelaten. Dat is volgens ingewijden een belangrijke reden waarom de politie al snel uitging van een terroristisch motief.

Getuigen uit de tram en uit de omgeving spreken van vier mannen die in elk geval ‘een lang wapen’ en ‘een handvuurwapen’ hadden.

Twee van de mannen zouden de Renault Clio Estate hebben ‘gecarjackt’ (geroofd van de bestuurder) waarin ze verder vluchtten. Twee anderen zouden te voet zijn gevlucht.

De situatie in de tram was vanzelfsprekend zo chaotisch dat getuigen verschillende verhalen vertellen.

De politie wil geen enkele mededeling doen over de inhoud van de getuigenissen.

De 37-jarige Turkse Nederlander Gökmen Tanis, van wie de politie de identiteit en camerabeeld heeft verspreid, stond op 4 maart, twee weken geleden, nog voor de rechtbank in Midden-Nederland omdat hij verdacht wordt van een verkrachting in juli 2017. Het betrof een regiezitting, nog geen inhoudelijke behandeling. Zijn advocaat laat weten geen enkel commentaar te willen geven.

Gökmen TanisBeeld Politie Utrecht

15:15 maandag 18 maart 2019

Op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht rijdt het verkeer stapvoets. In de berm staan verschillende politiewagens.

15:13 maandag 18 maart 2019

De politie heeft een rode Renault Clio aan de Tichelaarslaan in Utrecht gevonden. De rode Renault Clio is vlak voor de schietpartij in de tram gestolen op de Amerikalaan in Kanaleneiland. Dat laat de politie via Twitter weten.

Twitter bericht wordt geladen...

14:57 maandag 18 maart 2019

Er zijn minstens drie doden gevallen bij de aanslag in Utrecht. Negen mensen zijn gewond geraakt, waarvan er drie 'ernstig aan toe zijn'. Dat meldt burgemeester Jan van Zanen op een video op Twitter.

"We gaan uit van een terroristisch motief," aldus Van Zanen. "Vermoedelijk is er sprake van een dader, maar we kunnen niet uitsluiten dat er meerdere verdachten zijn."

Van de ene verdachte is informatie openbaar gemaakt. Het gaat om de 37-jarige in Turkije geboren Gökmen Tanis. Hij stond twee weken geleden nog voor de rechter als verdachte in een verkrachtingszaak voor een verkrachting in juni vorig jaar.

Twitter bericht wordt geladen...

14:36 maandag 18 maart 2019

Nederland is opgeschrikt door een aanval met "gewonden en mogelijk doden''. Dat zei premier Mark Rutte maandag. Een terroristisch motief wordt volgens hem 'niet uitgesloten''.

Rutte voegde er aan toe: "Een daad van terreur is een aanval op onze beschaving, op onze tolerante en open samenleving. Mocht dit blijven, dan past maar één antwoord. En dat luidt: onze rechtsstaat en onze democratie zijn sterker dan fanatisme en geweld. We zullen niet wijken voor onverdraagzaamheid. Nooit.''

14:34 maandag 18 maart 2019

Verdachte Gökmen Tanis stond op 4 maart voor de rechter in verband met een verkrachtingszaak voor een verkrachting op 10-11 juli in Utrecht. De advocaat die hem in die zaak bijstond laat weten 'geen commentaar' te hebben.

Twitter bericht wordt geladen...

14:33 maandag 18 maart 2019

Voor enkele scholen in Utrecht geldt dat de kinderen niet naar buiten mogen. Ook niet na het einde van de schooltijd. Ouders en oppassers mogen de kinderen niet ophalen.

14:26 maandag 18 maart 2019

Door de schietpartij op het 24 Oktoberplein en het daaropvolgende advies binnen te blijven, ligt Utrecht er maandagmiddag grotendeels verlaten bij.

Waar het normaal gesproken altijd bruist, is het nu opvallend stil. Bushaltes zijn verlaten. De winkelstraten zijn leeg. Scholieren blijven noodgedwongen binnen. Alleen werklieden gaan gestaag door. Mensen lijken gehoor te geven aan de oproep om binnen te blijven.

14:20 maandag 18 maart 2019

Anders dan zijn collega-lijstrekkers, zegt Thierry Baudet van Forum voor Democratie zijn partijbijeenkomst in het Kurhuis in Den Haag niet af. 'Juist nu is het essentieel om samen te komen en met elkaar te spreken over de toekomst van ons land,' aldus Baudet op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

14:19 maandag 18 maart 2019

Na de schietpartij in Utrecht heeft de Duitse politie extra personeel ingezet bij grensovergangen en in de treinen die vanuit Nederland naar Duitsland rijden.

Er werden controles uitgevoerd op grensoverschrijdend verkeer en spoorverbindingen. Opsporingsambtenaren doorzochten de treinen.

De politie lette vooral op de Duitse snelweg A3. Dat is in Nederland de A12 die vanuit Utrecht komt en in Gelderland de Duitse grens bereikt. Er staan ook agenten op andere snelwegen en bij kleine grensovergangen paraat, meldt de Bundespolizei.

14:15 maandag 18 maart 2019

De politie vraagt uit te kijken naar de 37-jarige Gökmen Tanis (geboren in Turkije) in verband met de schietpartij vanmorgen. Ook is een foto van een hem vrijgegeven

Twitter bericht wordt geladen...

14:13 maandag 18 maart 2019

Speciale eenheden van de politie zijn in actie bij de Utrechtse Trumanlaan. Journalisten die zich hadden opgesteld ter hoogte van een vierlaags flatgebouw in de buurt van de Van Heuven Goedhartlaan zijn weggestuurd.

De kruising met de Van Heuven Goedhartlaan is afgezet met politielint. Politie te paard ziet er op toe dat er niemand de straat in kan. De Trumanlaan ligt vlak achter het 24 Oktoberplein waar de schietpartij in een tram plaatsvond.

Bij de tram zelf zijn in witte pakken gestoken onderzoekers bezig met onderzoek. De politie heeft een drone ingezet om ook van bovenaf beelden van de plek te maken. Er zijn nog enkele ambulances aanwezig. De politie liet eerder weten dat alle gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Voorarrest Gökmen T. met 90 dagen verlengd
Beeld ANP

14:11 maandag 18 maart 2019

Op social media uitten mensen hun zorgen over wat er aan de hand zou zijn bij het Amstelstation. Dat zou zijn ontruimd, meenden sommigen. De politie helpt dit gerucht uit de wereld: het betrof een vals brandalarm.

Twitter bericht wordt geladen...

14:07 maandag 18 maart 2019

Een verslaggever van NPO1 sprak een buurtbewoner die de mogelijke vluchtauto had opgemerkt in de Tichelaarslaan in Utrecht. "De auto stond al een uurtje of drie met de motor aan, het raam een stukje open en er hing een briefje uit," zegt de vrouw.

Twitter bericht wordt geladen...

14:07 maandag 18 maart 2019

Om 14.30 uur volgt er een persconferentie van premier Rutte en minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus.

14:00 maandag 18 maart 2019

Het slotdebat Provinciale Statenverkiezingen in Pakhuis de Zwijger vanavond gaat niet door, vanwege de vermoedelijke aanslag in Utrecht.

13:59 maandag 18 maart 2019

Grote werkgevers in de regio Utrecht zijn extra alert, als gevolg van de eerdere schietpartij in de stad. Aanwijzingen van autoriteiten worden opgevolgd. Ook wordt personeel zo goed als mogelijk op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

De NS, die met het hoofdkantoor, maar ook op andere plekken in Utrecht is gevestigd, zegt zichtbare en onzichtbare maatregelen te hebben genomen om de veiligheid van medewerkers en reizigers te bewaken. Op een gemiddelde maandag zijn in Utrecht voor de NS duizenden mensen werkzaam op kantoor.

Ook Rabobank doet zijn best om het personeel kordaat in te lichten. Op het hoofdkantoor van de bank is maandag vaak één van de drukkere dagen qua personeelsbezetting, aldus een zegsvrouw. Ook hier zijn duizenden mensen aan het werk.

13:59 maandag 18 maart 2019

In amper een uur tijd hebben 1770 mensen zich geregistreerd via de website ikbenveilig.nl van het Rode Kruis en hebben 29 mensen elkaar op die manier gevonden, meldt het Rode Kruis.

De hulporganisatie besloot maandagmiddag de website open te stellen voor mensen die familie of kennissen zoeken in verband met de gespannen situatie in Utrecht.

Daardoor moeten veel Utrechters noodgedwongen binnen blijven. "We merken dat er op dit ogenblik behoefte aan bestaat'', zegt een woordvoerster. "Hier kunnen mensen laten weten dat ze oké zijn.''

De website van het Rode Kruis is ontwikkeld om in een noodsituatie familie en vrienden in kennis te stellen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Ikbenveilig.nl heeft als doel die communicatie makkelijker te maken. In de provincie Utrecht geldt maandag het hoogste dreigingsniveau voor terroristische aanslagen.

Het Rode Kruis heeft twintig hulpverleners afgevaardigd in verband met de openstelling van het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht.

13:53 maandag 18 maart 2019

Er is toch slechts op één locatie geschoten. Een woordvoerder van de NCTV meldt zojuist dat de 'informatie vanuit Utrecht leidend is'. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jan Aalbersberg sprak eerder de Utrechtse politiewoordvoerder Bernhard Jens tegen en zei dat er op meerdere locaties zou zijn geschoten. Dat klopt dus niet. Er is alleen geschoten bij op het 24 Oktoberplein.

13:48 maandag 18 maart 2019

De Universiteit Utrecht is uit voorzorg gesloten na het schietincident in de stad. 'Alle medewerkers, studenten en gasten in gebouwen van de Universiteit Utrecht worden op dit moment geadviseerd binnen te blijven. Bedrijfshulpverleners staan bij de deuren van gebouwen van de Universiteit Utrecht om mensen te adviseren binnen te blijven. Mensen kunnen alleen naar binnen na legitimatie,' aldus de universiteit.

Bij de hoofdingang van de Hogeschool Utrecht staan extra mensen bij de deur. 'Alle ingangen zijn gesloten, maar bij de hoofdingang hebben we verscherpt toezicht,' zegt een woordvoerder van de hogeschool. 'Op last van de politie hebben we studenten gevraagd om binnen te blijven.'

13:48 maandag 18 maart 2019

De politie roept mensen die beelden hebben van de aanval op die op te sturen naar de politie - en doet een dringend verzoek die beelden niet op social media te plaatsen.

'Dit formulier wordt op beveiligde wijze verzonden. Als uw tip daartoe aanleiding geeft, neemt de politie contact met u op,' zo staat te lezen op de website. Daarnaast is er de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070.

Twitter bericht wordt geladen...

13:41 maandag 18 maart 2019

De Belgische regering leeft mee met de slachtoffers van de schietpartij in Utrecht. "Onze gedachten zijn bij onze Nederlandse vrienden," twittert de De Belgische premier Charles Michel.

"Onze diensten zijn waakzaam en volgen de situatie in #Utrecht op de voet," aldus Michel. "We staan paraat om te helpen waar we kunnen.'' Minister van Justitie Koen Geens liet via hetzelfde medium weten ook mee te leven met de slachtoffers. "Zinloos geweld lokt enkel meer zinloos geweld uit.''

13:28 maandag 18 maart 2019

Naar aanleiding van het schietincident adviseert de gemeente Utrecht, de politie en het Openbaar Ministerie iedereen in de stad binnen te blijven tot er meer bekend is. Nieuwe incidenten worden niet uitgesloten. De politie is op dit moment nog op zoek naar de dader.

Twitter bericht wordt geladen...

13:20 maandag 18 maart 2019

Volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Pieter-Jaap Aalbersberg hebben er 'schietpartijen op meerdere locaties' plaatsgevonden. Dat is in tegenspraak met wat politiewoordvoerder Bernhard Jens even eerder zei. Hij deed de geruchten dat er behalve bij in de tram ook elders was geschoten af als onwaar.

"Het is goed dat burgers alert zijn op wat de overheid van hen vraagt'', aldus Aalbersberg. Het afkondigen van het hoogste dreigingsniveau, 5, is bedoeld om de diensten te helpen hun werk te doen.

Of de situatie gevolgen heeft voor de provinciale verkiezingen woensdag kon Aalbersberg nog niet zeggen. Hij vertrok na de korte persverklaring meteen richting crisisoverleg met premier Rutte en andere leden van het kabinet.

Over slachtoffers had Aalbersberg nog weinig informatie. "Er zijn slachtoffers te betreuren, maar daar kan ik geen verdere mededelingen over doen.'' Ook sloot hij niet uit dat er meerdere daders zijn, ofschoon er momenteel naar één persoon wordt gezocht.

13:12 maandag 18 maart 2019

De politie zou op zoek zijn naar een rode Renault Clio. Die staat aan de Tichelaarslaan. Er is een anti-terreureenheid aanwezig. De rode auto is mogelijk als vluchtauto gebruikt.

13:10 maandag 18 maart 2019

De politiewoordvoerder in Utrecht meldt dat alle slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Over aantallen en of er doden zijn gevallen, wil hij nog geen uitspraken doen. "Dat volgt over een half uur als we alles in kaart hebben gebracht."

Hij bestrijdt dat er sprake is van een schietpartij op een andere plek. "We proberen er nu achter te komen om hoeveel daders het gaat. De klopjacht is in volle gang, we hopen zo snel mogelijk zicht te krijgen over met wie we te maken hebben."

Ook of het om een terroristische actie gaat, is nog niet bevestigd door de politie. Woordvoerder: "Gezien de aard van de omstandigheden houden we daar wel serieus rekening mee."

13:06 maandag 18 maart 2019

Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl opengesteld voor mensen die zich ongerust maken over de situatie in Utrecht. "We merken dat daar op dit ogenblik behoefte aan bestaat," zegt een woordvoerster. "Hier kunnen mensen laten weten dat ze oké zijn.''

De website van het Rode Kruis is ontwikkeld om in een noodsituatie familie en vrienden in kennis te stellen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. In Utrecht heerst een gespannen situatie rond het 24 Oktoberplein.

Ikbenveilig.nl is ontwikkeld met als doel die communicatie makkelijker te maken. In de provincie Utrecht geldt op dit ogenblik het hoogste dreigingsniveau voor terroristische aanslagen.

Het Rode Kruis heeft vijftien hulpverleners afgevaardigd wegens de openstelling van het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht.

13:02 maandag 18 maart 2019

Op studentencampus de Uithof hebben de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht BHV'ers bij de uitgangen van gebouwen geposteerd, om studenten te adviseren voorlopig binnen te blijven, meldt NRC.

Dit op verzoek van de wijkagent in het gebied, zegt een woordvoerder van de universiteit. Of die maatregel wordt doorgevoerd voor gebouwen in de binnenstad kon ze nog niet zeggen.

Op de Uithof bevindt zich het Utrecht Medisch Centrum, waar een calamiteitenhospitaal is geopend.

12:59 maandag 18 maart 2019

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft in een reactie op de schietpartij gemeld dat de prioriteit nu ligt bij het verzorgen van de mensen die gewond zijn geraakt. Hij sprak van een "afschuwelijk en ingrijpend incident''.

Net als de politie liet de burgemeester weten dat hij een terroristische aanslag niet uitsluit. Van Zanen meldde dat hij in nauw contact staat met de politie en het Openbaar Ministerie (OM).

12:58 maandag 18 maart 2019

Een getuige die in de tram zat doet tegenover NRC verslag. Hij stelt dat iemand plotseling 'met een groot pistool' begon te schieten. "Ik zat achterin de tram. Hij schoot om zich heen, maar leek te mikken op mensen die op de bankjes zaten.''

12:50 maandag 18 maart 2019

De NS heeft ook aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen op en rondom de stations.

Op uitvalswegen vanuit Utrecht richting het zuiden van het land, is de politie extra alert. Bij op- en afritten langs de A2 richting Den Bosch en de A27 richting Breda is veel politie op de been wegens het schietincident eerder op de dag.

"We staat met veel auto's op diverse plekken langs snelwegen. Dat is gebruikelijk in dit soort situaties," aldus een woordvoerder van de politie West-Brabant.

Twitter bericht wordt geladen...

12:50 maandag 18 maart 2019

Vanwege de schietpartij in Utrecht hebben verscheidene politieke partijen besloten om hun campagne voor de Statenverkiezingen op te schorten. Onder meer VVD, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en Denk hebben dat aangekondigd.

12:43 maandag 18 maart 2019

Uit voorzorg zijn inmiddels alle moskeeën in Utrecht geëvacueerd. "Dat hebben we gedaan in overleg met de politie," zegt een woordvoerder van de Ulu Moskee, de grootste moskee van Utrecht.

De Ulu Moskee wordt op dit moment bewaakt door de politie.

Ook kinderen op scholen in de buurt moeten binnenblijven.

12:39 maandag 18 maart 2019

Arrestatieteams zijn onderweg naar de Trumanlaan, meldt een verslaggever ter plaatse.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

12:37 maandag 18 maart 2019

De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) houdt om 13.15 uur een persconferentie. De gemeente Utrecht heeft een telefoonlijn opengesteld voor mensen die vragen hebben over de schietpartij in Utrecht. Dat maakt de gemeente Utrecht dinsdag bekend in een weblog, dat opengesteld is wegens het incident.

Het nummer 030-2860000.

12:37 maandag 18 maart 2019

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wijst burgers via Twitter op de schietpartij in Utrecht. Amerikanen in Nederland krijgen het advies het gebied te mijden, naar de hulpdiensten te luisteren en het lokale nieuws te volgen.

Ook de Amerikaanse ambassade in Den Haag informeert burgers over het incident. Op het Twitteraccount van de diplomatieke post worden Nederlandstalige tweets van de Utrechtse politie vertaald naar het Engels.

Voorarrest Gökmen T. met 90 dagen verlengd
Beeld ANP

12:34 maandag 18 maart 2019

Volgens verslaggever Yelle Tieleman doet de politie een actie op de Trumanlaan in Utrecht.

Twitter bericht wordt geladen...

12:32 maandag 18 maart 2019

De NCTV heeft besloten het hoogste dreigingsniveau 5 af te kondigen, uitsluitend voor de provincie Utrecht. Dat duurt in elk geval 18.00 uur. De schietpartij in Utrecht heeft vooralsnog alle kenmerken van een terroristische aanslag. Tevens is de dader nog voortvluchtig, aldus de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV).

Twitter bericht wordt geladen...

12:31 maandag 18 maart 2019

Het pensioenprotest op het Malieveld is tegen het middaguur afgebroken wegens het schietincident in Utrecht, kondigde ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp op het podium aan.

"De collega's gaan terug. Ze gaan het werk doen waar ze voor zijn'', zei Van de Kamp. Politie en hulpdiensten zijn massaal uitgerukt naar aanleiding van een schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht.

Andere pensioenacties in het land gaan door, volgens een FNV-woordvoerder mogelijk in verkorte vorm. Er wordt aandacht aan de situatie in Utrecht besteed, aldus de woordvoerder, die zelf bij een bijeenkomst in Ahoy is.

12:26 maandag 18 maart 2019

Vanwege de schietpartij in Utrecht houden agenten in Rotterdam "uit voorzorg'' extra toezicht op stations en bij moskeeën in en rond de Maasstad. Dat laat de politie weten.

Ook op Schiphol is er nu verhoogde paraatheid. "We zijn nog alerter. Dat houdt in dat er zichtbare en onzichtbare maatregelen zijn. Zichtbaar kan betekenen dat je meer mensen op de terminal rond ziet lopen. Over bewapening van die mensen doen we geen uitspraken," aldus een woordvoerder van de defensietak, die gaat over de veiligheid van plekken als Schiphol.

Twitter bericht wordt geladen...

12:23 maandag 18 maart 2019

Omstanders zeggen dat de dader is gevlucht in een rode Renault Clio, met kentekenplaat 7-ZJN-97.

12:22 maandag 18 maart 2019

Na de schietpartij in een tram in Utrecht heeft de politie scholen in de stad geadviseerd de deuren dicht te houden. Dat zegt een woordvoerster van de scholenkoepel SPO. Bij SPO Utrecht zijn 35 scholen voor openbaar basisonderwijs in Utrecht aangesloten.

De dader(s) voortvluchtig is/zijn voorvluchtig. De politie sluit niet uit dat er meer daders zijn, maar spreekt vooralsnog van een dader.

12:19 maandag 18 maart 2019

De Amsterdamse politie is 'extra alert' vanwege de aanval in Utrecht. "We staan in nauw contact met onze collega's in Utrecht," aldus een woordvoerder van de politie. Een zegsman van burgemeester Femke Halsema zegt dat de politie vooral "op de logische plekken'' in de hoofdstad extra waakzaam is. Over concrete veiligheidsmaatregelen worden geen uitspraken gedaan.

Imaam Yassin ElForkani van de Blauwe Moskee in Nieuw-West meldt dat de moskee de deuren zal sluiten tijdens de gebeden en er 'extra beveiligingsmaatregelen' worden getroffen. Na de aanslag in Nieuw-Zeeland was de politie aanwezig bij het vrijdaggebed in de moskee.

Ook is volgens ElForkani vanuit Moskee Alert, een samenwerkingsverband tussen verschillende Amsterdamse moskeeën, 'een crisisteam gevormd'. 'MoskeeAlert is stevig in contact met de autoriteiten. Wij roepen de Amsterdamse moskeeën en alle andere in het land op om alert te blijven.'

Twitter bericht wordt geladen...

12:17 maandag 18 maart 2019

Enkele minuten nadat de eerste berichten over de schietpartij in Utrecht waren binnengekomen, kwamen nieuwsmedia in de hele wereld met berichtgeving over het incident waarbij een onbekend aantal gewonden is gevallen.

"Several people injured in shooting in Dutch city of Utrecht," kopten Euronews en veel andere nieuwszenders zoals het Amerikaanse CNN.

Vrij snel ook sijpelde in de berichtgeving het mogelijke terroristisch motief van de schietpartij door in de internationale pers. "Anti-terrorism police are at the scene," schrijft het Britse BBC News.

12:09 maandag 18 maart 2019

De schietpartij lijkt het leven te hebben gekost aan tenminste een persoon. Volgens een ANP-verslaggeefster ter plekke ligt op de trambaan, tussen twee tramstellen in, een volledig met laken afgedekt slachtoffer.

Verslaggevers ter plaatse melden dat een vrouw met een schotwond in de borst is afgevoerd. Er zouden twee mensen op straat gereanimeerd zijn en nog een derde in de tram zelf.

12:08 maandag 18 maart 2019

Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, maakt bekend dat er crisisoverleg is. "Terroristisch motief niet uitgesloten." Premier Rutte heeft het coalitieoverleg onderbroken en spreekt van "een verontrustende situatie".

12:08 maandag 18 maart 2019

De linkerrijstroken van snelwegen richting Utrecht zijn vrijgemaakt voor hulpdiensten. Het gaat om de A2 tussen Amsterdam en Utrecht en de A12 tussen Den Haag en Utrecht.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat weet niet of er ook gebruikgemaakt is van de vrije banen door hulpdiensten.

Twitter bericht wordt geladen...

12:04 maandag 18 maart 2019

Volgens verslaggever Yelle Tieleman meldt een politiewoordvoerder dat er vermoedelijk op andere plaatsen ook is geschoten. Een dader zou ervandoor zijn gegaan in een auto.

Twitter bericht wordt geladen...

11:59 maandag 18 maart 2019

In Den Haag rondom het Binnenhof en bij het Mediapark in Hilversum zijn politie en marechaussee extra bewapend aanwezig, vermoedelijk vanwege de aanval in Utrecht.

11:59 maandag 18 maart 2019

Het UMC Utrecht heeft van veiligheidsregio GHOR het verzoek gekregen om het calamiteitenhospitaal open te stellen. Het calamiteitenhospitaal is een bijzonder ziekenhuis voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. Hoeveel slachtoffers er worden opgevangen is nog onbekend.

Het ziekenhuis wordt geopend als sprake is van een aanslag of grote ongevallen in Nederland, die de reguliere opvangcapaciteit te boven gaan. Daarbij wordt de coördinatie op het gebied van veiligheid overgenomen door GHOR.

Twitter bericht wordt geladen...

11:57 maandag 18 maart 2019

Politie houdt ook rekening met terroristisch motief bij schietpartij Utrecht, meldt ANP.

11:57 maandag 18 maart 2019

Hoeveel mensen gewond zijn geraakt is niet bekend. De schutter is voortvluchtig, meldt de politie.

Getuigen verklaarden aan een verslaggever Yelle Tieleman dat een man in een tram een wapen trok en meerdere personen neerschoot. De tram staat stil bij het 24 Oktoberplein in Utrecht.

Er zijn meerdere traumahelikopters geland. Een persoon zou volgens de verslaggever worden gereanimeerd in de tram.

Een getuige zegt tegen RTV Utrecht dat er meerdere schutters waren. Hij zegt vier mannen gezien te hebben, die in paren in andere richtingen vluchtten.