Direct naar artikelinhoud

Schutter Tim S. doet verhaal voor zaal nabestaanden Mouyah

Het is aan puur geluk te danken dat behalve de 19-jarige scholier Ayman Mouyah eind november 2017 niet ook zijn leeftijdgenoot Gianni L. is doodgeschoten op Kattenburg.

Bloemen op de Kattenburger­kade, na de schietpartij in novemberBeeld anp

Gianni L. werd die nacht geraakt in zijn bil, darmen, lever en middenrif, waarna een kogel bleef steken achter zijn borstbeen ter hoogte van zijn hart. Artsen durfden die kogel niet te verwijderen omdat dat te gevaarlijk werd geacht.

Een derde vriend raakte ook zwaargewond en werd nadien nog getroffen door een infectie - maar knapte op.

Schutter Tim S. (40), die heeft bekend dat hij op Mouyah, de twee gewonden en zeker vier van hun vrienden heeft geschoten terwijl zij wegrenden, herhaalde op de eerste zittingsdag van zijn strafzaak dat hij schoot uit paniek nadat de groep jongens hem wéér had aangevallen.

Onder grote belangstelling van geëmotioneerde nabestaanden en vrienden van de doodgeschoten Mouyah deed S. opnieuw zijn verhaal.

Op maandag 20 november 2017 had hij de scooter gestolen die Gianni L. met draaiende motor had achtergelaten voor een wasserij op de Oostenburgergracht.

Onderuit getrapt
Tim S.: "Tot op de dag van vandaag weet ik ook niet waarom ik die scooter stal. Ik heb daar geen verklaring voor. Het is de grootste fout van mijn leven geweest."

Nadat hij de scooter had weggezet in parkeergarage Leeuwenwerf - in de buurt waarvan S. in de kelderbox van zijn ouders woonde - en het bijbehorende 'beenkleed' apart had opgeborgen, kwam hij Gianni L. en een buurman tegen. Hij zegt de sleutels meteen aan L. te hebben gegeven, maar door hem niettemin te zijn vastgepakt en 'geveegd': onderuit getrapt. Uiteindelijk kwamen er meer vrienden van Gianni L. bij, maar nadat S. een buurman had gealarmeerd, verdwenen zij volgens S. weer.

S. vreesde dat het hier niet bij zou blijven, ook omdat hij dat beenkleed nog had.

Tot op de dag van vandaag weet ik ook niet waarom ik die scooter stal - de grootste fout van mijn leven
Tim S.

Twee nachten daarna stak hij een vuurwapen bij zich dat hij naar eigen zeggen al heel lang had, toen hij zijn hond ging uitlaten. Ineens kwamen van verschillende kanten jongens uit het groepje rond Gianni L. aan op scooters.

Hond geschopt
Uiteindelijk dwongen ze hem volgens S. om dat beenkleed te halen en dat op het binnenplein van Leeuwenwerf aan de scooter te maken. Steeds als hij daar bijna mee klaar was, zouden ze het 'treiterend' weer los hebben getrokken. Ook zouden ze zijn hond hebben geschopt, terwijl 'de sfeer steeds grimmiger werd'.

Toen hij klaar dacht te zijn met het vastmaken van dat beenkleed aan de scooter, werd S. naar eigen zeggen ineens in zijn rug geschopt. Hij viel, de scooter viel ook.

Hij zegt uit de groep te zijn gekropen, op handen, knieën en ellebogen, en zijn wapen te hebben gepakt. Hij richtte zich op en begon op de jongens te schieten, die wegrenden, naar en door het tunneltje naar de Kattenburgerkade.

Wéér neergeschoten
Terwijl Gianni L. zwaargewond op de grond lag, schreeuwde S. volgens getuigen dat hij hem de volgende keer door zijn hoofd zou schieten en dat hij hem 'hier nooit meer wilde zien', maar dat ontkent hij stellig.

Verderop lag Ayman Mouyah, die in borstkas, hals, armen en buik was geraakt - vrijwel zeker van achteren.

Gianni L. werd in januari 2018 wéér neergeschoten, in het buurthuis op Wittenburg waar de 17-jarige stagiair Mohammed Bouchikhi werd gedood. Weer overleefde hij. De beide schietpartijen stonden los van elkaar.

Terwijl de rechtbank het dodelijke letsel van Mouyah doornam, verlieten enkele familieleden geëmotioneerd de zaal.

Nabestaanden lazen in de middag ook emotionele slachtofferverklaringen voor, die tal van aanwezigen in tranen lieten.

Dinsdagmorgen houdt officier van justitie Jacorieke van der Meij haar requisitoir en zal ze een straf eisen. Daarna zullen Tim S.' advocaten Lian Mannheims en Thomas Felix hun pleidooi houden.

Overigens hadden zij de rechtbank aan het begin van de zittingsdag al gevraagd justitie 'niet ontvankelijk te verklaren' en de hele zaak van tafel te vegen omdat de aanklaagster had geweigerd de vriendengroep (uitgebreider) te laten afluisteren terwijl de onderzoeksrechter dat had bevolen.

'De sladda's'
De vrienden hadden kort na de moord duidelijk afgesproken 'de sladda's' (straattaal voor klappen) uit hun verklaringen weg te laten. De advocaten vinden dat S. ernstig in zijn belangen is geschaad omdat telefoontaps de waarheid over de mishandelingen aan het licht hadden kunnen brengen. Op die mishandelingen zullen zij een beroep op noodweerexces baseren: S. verdedigde zich in doodsangst en moet daarom van zijn advocaten worden 'ontslagen van rechtsvervolging'.

De rechtbank spreekt zich pas bij het eindvonnis over dat verzoek uit.

Overigens hebben de vrienden uiteindelijk in verhoren erkend dat er vechtpartijen aan het schieten vooraf zijn gegaan, dus die informatie zit alsnog in het dossier.

Lees verder: Hoe een straatruzie leidde tot de dood van Ayman Mouyah

Terwijl de rechtbank het dodelijke letsel van Mouyah doornam, verlieten enkele familieleden geëmotioneerd de zaal.