Direct naar artikelinhoud
Sport

Tom Dumoulin: “Biologisch bloedpaspoort niet waterdicht tegen doping”

Tom Dumoulin rijdt momenteel rond in Tirreno-Adriatico. “Over een heel seizoen krijg ik tussen tien en twintig controles. Te weinig”, vindt hij.Beeld Photo News

Twee renners zijn betrokken bij Operatie Aderlass, het bloeddopingschandaal in Oostenrijk. Voorlopig. Volgens de krant Le Monde duiken er binnenkort nieuwe namen op. Tom Dumoulin is geschokt.

De namen van vijf langlaufers en twee wielrenners (Stefan Denifl en Georg Preidler) zijn bekend. In totaal veertig gecodeerde bloedzakken zijn in beslag genomen en volgens de Franse krant Le Monde zijn alle namen van de betrokken atleten inmiddels geïdentificeerd.

Preidler reed voor Groupama-FDJ en daarvoor was hij vijf jaar ploegmaat van Tom Dumoulin. Hij maakte deel uit van de Sunweb-kern waarmee Dumoulin in 2017 de Giro won.

"Het nieuws viel in als een bom", zegt Dumoulin. "Preidler is een slimme jongen. Wel altijd wat onzeker. Dat hij tot dit zou overgaan, had ik nooit verwacht. Daarom was het zo'n klap. Ik dacht: als hij er al toe overgaat, wat moet ik dan nog geloven van het hele peloton?"

‘Ik dacht: als Preidler er al toe overgaat, wat moet ik dan nog geloven van het hele peloton?’
Tom Dumoulin

Om geknoei met bloed te voorkomen, beschikken de internationale wielerunie UCI en het wereldantidopingagentschap WADA over het biologisch paspoort. Met regelmatige bloedafnames wordt een profiel opgesteld. Afwijkende waarden, bijvoorbeeld een laag volume jonge rode bloedcellen door toediening van eigen bloed, zijn verdacht en moeten de renners op de radar van de dopingcontroleurs brengen.

Zo is de theorie. Denifl en Preidler werden nooit betrapt en dat doet Dumoulin twijfelen aan de doeltreffendheid van het bloedpaspoort. "Blijkbaar kun je dat nog omzeilen. Ik las een bericht dat het daar in Oostenrijk niet om microdoses gaat. Volle bloedzakken worden erin gegooid, van bijna een liter.

"Het probleem met het bloedpaspoort is dat je als dopinginstantie moet kunnen aantonen dat je daadwerkelijk iets gebruikt. Je kunt wel abormale waarden vaststellen, maar ga dan ook maar eens bewijzen dat dat komt door toediening van een bloedzak. Daarom is het bloedpaspoort niet waterdicht."

Volgens Le Monde werden atleten in de Oostenrijkse bloedbank van dokter Mark Schmidt op gesofisticeerde manier gedopeerd. Schmidt vond volgens getuigenissen een nieuwe methode om het biologisch paspoort te omzeilen.

Het schort ook elders, zegt Dumoulin. "Deze winter, sinds ik opnieuw met trainen ben begonnen, heb ik misschien drie controles gehad. Over een heel seizoen krijg ik tussen tien en twintig controles. Voor een renner van mijn kaliber is dat te weinig."

We mogen graag geloven dat het wielrennen na de grote schandalen van het voorbije decennium cleaner is. Dumoulin waarschuwt: "Het gebeurt dat ook wij, renners, het raar vinden hoe er soms wordt gekoerst. Maar dan denken we: het is nu al een tijd geleden dat een renner nog op doping werd gepakt, er zal dus wel niets aan de hand zijn. Maar het is niet allemaal koek en ei. Dat wordt met Operatie Aderlass nog een keer bewezen."