Direct naar artikelinhoud
Overlijden Karl Lagerfeld

“De modeontwerper als vedette: ook dat is een creatie van Lagerfeld”

Karl Lagerfeld.Beeld Photo News

Met het overlijden van Karl Lagerfeld (85) eindigt een tijdperk in de mode. Elisa De Wyngaert, curator in het Modemuseum Antwerpen, legt uit waarom.

Wat maakt Karl Lagerfeld zo iconisch?

“Karl Lagerfeld was zowat de laatste overblijver uit een heel ander tijdperk. Hij was al sinds de jaren 50 actief in de mode. Zijn grote concurrent destijds was Yves Saint Laurent, zijn eerste job was als assistent van Pierre Balmain. Hij was omnipresent in de modewereld, en is dat zo’n zeven decennia lang geweest. 

“Dat een man van 85 zo relevant kon blijven zegt alles. Hij was echt een visionair. Toen hij in 1983 bij Chanel begon, was dat een ingedommeld modehuis, dat vooral nog door een klein groepje bourgeoisie gekocht werd. Hij heeft Chanel in de toekomst gebracht, en het gemaakt tot wat het vandaag is. Hij begreep ook als geen ander de Instagram-generatie. De spectaculaire Chanel-shows in het Grand Palais met ijsbergen, raketlanceringen of een volledig strand inclusief een zee met golven zijn daar een sprekend bewijs van.

‘Dat een man van 85 zo relevant kon blijven zegt alles’
Elisa De Wyngaert, curatrice van het Modemuseum Antwerpen

Hij werd vaak een workaholic genoemd. Waarom?

“Lagerfeld was een duizendpoot. Waar andere ontwerpers een burn-out krijgen door de enorme werkdruk, leek hij wel verslaafd aan zijn enorm hoge werktempo. Naast de zes collecties per jaar bij Chanel deed hij ook de ready-to-wear collecties van Fendi, had hij zijn eigen merk, deed hij als fotograaf campagnes voor Chanel en maakte hij een kortfilm over het leven van Coco Chanel. Hij heeft ook bijna alles ontworpen, van auto’s tot reclame voor ijsjes. Ik denk dat hij al die verschillende kanalen nodig had om zijn creativiteit de vrije loop te kunnen laten. Hij zei ook dat als hij zou stoppen met werken, hij zou doodgaan.”

Lagerfeld had een ongeziene sterrenstatus als modeontwerper

“Hij creëerde die status ook heel bewust. Hij was een van de eerste ontwerpers die zelf ook in de spotlights ging staan. Karl was Chanel, ook al droeg het huis niet zijn naam. Hij was hier zelf wel heel pragmatisch over. Hij was ook heel mysterieus over zijn afkomst. Hij beweerde lang Zwitsers te zijn, hoewel hij eigenlijk Duits was. Over zijn leeftijd was hij nooit eerlijk. Hij wou eerst eigenlijk tekenaar worden. In tegenstelling tot veel ontwerpers, die draperen op een paspop, tekende hij al zijn ontwerpen, maar de uitwerking liet hij over aan zijn teams.”

Galliano werd in 2011 na zijn antisemitische uitspraken aan de deur gezet bij Dior. Lagerfeld zei #metoo beu te zijn, zonder al te veel gevolgen.

“Karl kwam met alles weg. Hij dreef de spot met Duits bondskanselier Angela Merkel, liet zich meermaals neerbuigend uit over modellen die te dik zouden zijn, zoals Heidi Klum. Maar ik vraag me af of dat soms geen rolletje was. Onverwachte dingen doen, lag wel gewoon in zijn karakter. Het moest altijd nieuwer en beter. Dat maakte hem ook zo interessant, aan de ene kant was er de enorme liefde voor traditie en couture als métier met collecties met veren en borduurwerk in al z’n pracht en praal, anderzijds moest het altijd vernieuwend zijn. Hij was enorm leergierig, en wou over alles wat weten. Zo zei hij ooit dat hij Google was.”

‘Karl kwam met van alles weg’
Elisa De Wyngaert, curatrice van het Modemuseum Antwerpen