Luister naar

Gerbert van der Aa Marokko uitgezet

Nieuws
dinsdag 19 februari 2019 om 03:00
Gerbert van der Aa
Gerbert van der Aa Merlijn Doomernik

Melilla

Journalist Gerbert van der Aa is weggestuurd uit Marokko. Hij werkte, zonder persaccreditatie, in het Rifgebied aan enkele artikelen. Vrijdag stuurden de autoriteiten hem het land uit, naar de Spaanse enclave Melilla.

Van der Aa reisde maandag terug naar Nederland. Hij was in het Rifgebied om te schrijven over illegale migratie en alcoholproblemen aldaar. De situatie in dit gebied is sinds eind 2016 gespannen. De bewoners verzetten zich tegen hun achtergestelde positie.

Toen de politie Van der Aa vrijdag in de stad Nador aanhield, was hij vier dagen aan het werk in Marokko. Hij had het land al eerder bezocht. Accreditatie is volgens hem alleen weggelegd voor journalisten die in Marokko wonen.

Aanvankelijk mocht Van der Aa zondag via Marokko naar Nederland terugreizen. Toen hij het land weer in wilde om dit te doen, kreeg hij echter te horen dat hij tot ongewenst persoon was verklaard. Hij nam maandag vanuit Melilla de boot naar het vasteland van Spanje.

Van der Aa is Afrika-journalist en schrijft voor Elsevier en NRC Handelsblad. Zijn werkwijze kenmerkt zich doordat hij buiten de gebaande paden gaat. Zo verblijft hij vrijwel nooit in dure hotels en reist hij regelmatig in tweedehands auto’s door het continent. Dat levert verhalen op over het ‘gewone’ leven in Afrikaanse landen.

onrust

De Marokkaanse autoriteiten deden tot voor kort niet moeilijk als journalisten zonder accreditatie in het land aan het werk wilden. Het Rif vormt hierop echter een uitzondering, omdat de situatie daar gespannen is.

NRC-correspondent Koen Greven bevestigt in NRC de verklaring van Van der Aa. Hij is in 2018 zelf ook het land uitgezet, toen hij wilde schrijven over Marokkaanse Nederlanders die op vakantie gaan in het Rif.

De onrust in het gebied begon eind 2016. In massaal vreedzaam protest maakten de Riffijnen bezwaar tegen gebrekkige zorg, werkgelegenheid en infrastructuur in het gebied. De leiders van de beweging – onder wie enkele journalisten – kregen in 2017 gevangenisstraffen tot twintig jaar opgelegd.

Journalistenvakbond NVJ gaat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vragen om de positie van Nederlandse journalisten in Marokko aan te kaarten bij zijn Marokkaanse collega. Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ wordt het journalisten in Marokko de laatste jaren steeds moeilijker gemaakt om te werken. Werkvergunningen worden met grote vertraging of helemaal niet meer afgegeven. Zodra journalisten zich wagen aan gevoelige onderwerpen als de opstand in het Rifgebergte, zouden de autoriteiten moeilijk gaan doen over de accreditatie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'