'58 Tagliafico
'66 Tadic
'70 Ziyech

Beeld BSR Agency

Ajax heeft PSV weer een beetje in het vizier gekregen. De nummer twee van de eredivisie liep na rust weg van NAC Breda (5-0) en verkleinde de achterstand op de koploper uit Eindhoven tot vier punten.

Zo ziet het leven van Ajax er weer anders uit dan vorige week zaterdag vlak na de nederlaag bij Heracles (1-0), toen PSV een voorsprong van acht punten dreigde te nemen en gevreesd werd voor een afstraffing voor eigen publiek tegen Real Madrid in de Champions League.

Ajax startte tegen NAC met dezelfde basisspelers als woensdag tegen Real, dus met David Neres als linksbuiten en Dusan Tadic de spits. In die samenstelling wist de thuisploeg de bezoekers maar zelden in verlegenheid te brengen. Donny van de Beek raakte de paal en Matthijs de Ligt kopte op de lat. Maar NAC verdedigde gedisciplineerd en kreeg zelf ook twee goede mogelijkheden op de openingstreffer. Gervane Kastaneer stuitte op doelman André Onana en Mikhail Rosheuvel poeierde de bal rakelings over.

Ajax kwam even voor rust makkelijk aan de openingstreffer. Dorian Dervite blokte een vrije trap van Hakim Ziyech met een elleboog en Tadic benutte de strafschop. Trainer Erik ten Hag had toen al besloten dat zijn elftal een echte centrumspits nodig had. Hij liet Kasper Dolberg al in de eerste helft warmlopen en bracht hem na rust voor middenvelder Lasse Schöne. Dolberg had slechts acht minuten nodig voor de 2-0. Hij hakte een voorzet van Ziyech met veel gevoel in de verre hoek. De Deense aanvaller brak met zijn doelpunt het verzet van NAC, dat zich toch nog naar een grote nederlaag liet spelen.

93'

Einde tweede helft! Na rust is Ajax eenvoudig uitgelopen naar 5-0. Daarmee heeft de ploeg het gat met PSV verkleind tot vier punten.

90' GELE KAART

Gele kaart Menno Koch

87' WISSEL

Mikhail Rosheuvel wordt vervangen door Giovanni Korte

78' WISSEL

Gervane Kastaneer wordt vervangen door Robert Mühren.

75' WISSEL

Dorian Dervite wordt vervangen door Daan Klomp.

72' WISSEL

Nicolás Tagliafico wordt vervangen door Joël Veltman. Na lang blessureleed keert Veltman terug in het veld.

72' WISSEL

Dusan Tadic wordt vervangen door Jurgen Ekkelenkamp. Zijn eerste wedstrijd in de competitie dit seizoen.

Beeld anp

70'

Eigen doelpunt Erik Palmer-Brown wordt gezegd, maar het doelpunt komt wel degelijk op naam van Ziyech.

66' GOAL

GOAL! 4-0 Ajax! Ziyech schiet van afstand, De Leer kan redden, maar uit de rebound is Dusan Tadic attent.

64' GELE KAART

Gele kaart Hakim Ziyech. Hij ging te hard door.

58' GOAL

GOAL! 3-0 Ajax! De thuisploeg is op stoom. Uit een van de vele mogelijkheden schrijft Nicolás Tagliafico de treffer op zijn naam.

52' GOAL

GOAL! 2-0 Ajax! Een heerlijke treffer van invaller Kasper Dolberg. Met zijn hak verlengt hij een voorzet van Ziyech. Bijna achteloos lijkt het. Van Leer is kansloos.

52'

De 2-0 viel bijna via een been van een speler van NAC. De Ligt en Van de Beek probeerden met een indivuele actie de muur te breken. Die acties strandden in het zicht van de haven.

51'

Het spelbeeld is na rust niet veranderd. De druk van Ajax is weer groot. Echt hoogstaand is het voetbal nog niet, NAC houdt de ruimtes zeer klein.

45'

Tweede helft begonnen. Bij NAC is niemand gewisseld.

Beeld anp

RUST

Lasse Schöne wordt vervangen door Kasper Dolberg. Daardoor speelt Ziyech vanaf het middenveld en komt Van de Beek in een iets meer controlerende rol.

46'

Einde eerste helft. Ajax heeft heel veel balbezit, maar de beste kansen zijn voorlopig voor NAC.

45'

Oei. Bijna 2-0 voor Ajax. Uit een corner kopt De Ligt op de lat.

37'

GOAL! 1-0 Ajax! Dusan Tadic benut de strafschop door de bal hard in de hoek te schieten.

37' GELE KAART

Gele kaart Dorian Dervite. Hij stak zijn arm op in de muur.

36'

Ziyech neemt de vrije trap. Een arm in de muur houdt zijn inzet tegen.

35' GELE KAART

Gele kaart Gianluca Nijholt. Hij haalt De Jong onderuit. De bal ligt op een mooie plek voor een directe vrije trap.

35'

Ajax probeert nog steeds aan te vallen, maar moet zo nu en dan toezien dan NAC uitbreekt. De Ligt kopte net de bal op doel, maar Van Leer kon pareren.

32'

Weer een grote kans voor NAC. Van Anholt schiet de bal ineens uit de lucht richting het doel van Ajax. De bal scheert via de lat over.

31'

De muur uit Breda is voorlopig moeilijk te doorbreken. Met tien veldspelers staan de spelers van NAC rond het eigen strafschopgebied. Ajax zoekt naar openingen.

25'

Ongelofelijk, wat een kans voor NAC! Kastaneer heeft alle tijd en ruimte om een hoek uit te zoeken. Onana houdt Ajax op de been. De kans kwam uit het niets.

16'

Van Leer wordt flink onder vuur genomen door de Ajacieden. Hij bracht al enkele keren redding.

14'

De voorsprong blijft nog steeds uit. Donny van de Beek kreeg zojuist een levensgrote kans. De bal raakt de paal.

5'

Na een paar kleine mogelijkheden is de eerste open schietkans voor Frenkie de Jong. De actie van Mazraoui was uitstekend. Koch kon het schot van De Jong blokken.

3'

Ajax begint sterk aan het duel en zet meteen druk op de tegenstanders. NAC komt er voorlopig niet uit.

0'

Aftrap eerste helft!

12:04 zondag 17 februari 2019

Opstellingen
Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne, Van de Beek, De Jong; Ziyech, Tadic, Neres.
NAC: Van Leer; Van Anholt, Koch, Dervite, Palmer-Brown, Gersbach; Rosheuvel, El Allouchi, Nijholt, Lundqvist; Kastaneer.

Twitter bericht wordt geladen...

12:02 zondag 17 februari 2019

David Neres begint om 12.15 uur met Ajax aan de thuiswedstrijd tegen NAC Breda. De Braziliaan wordt beloond voor zijn goede spel van woensdag tegen Real Madrid.

Ajax start tegen NAC met dezelfde formatie als tegen de Spaanse titelverdediger in de Champions League. Dusan Tadic is opnieuw de centrumspits. Hij houdt Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar op de bank.

Ajax heeft tegen NAC een zege nodig om het verschil met koploper PSV te verkleinen tot vier punten.

12:01 zondag 17 februari 2019

Goedemiddag en welkom in ons liveblog bij de wedstrijd Ajax - NAC. Bij winst kan Ajax het gat met PSV verkleinen naar vier punten.