Direct naar artikelinhoud

Kans op verlaging van de pensioenen is weer een stuk groter

Demonstratie van de FNV in Den Haag voor een goed pensioen voor alle generaties.Beeld ANP

Drie grote pensioenfondsen tonen sombere resultaten, waardoor pensioenverlaging vanaf 2020 een groter risico is geworden.

Vorig jaar rond deze tijd gloorde er hoop bij de pensioenfondsen. De kans op verlaging van de pensioenen in 2020 was klein geworden. Een jaar later is die kans weer een stuk groter geworden. Eind 2019 is het uur U.

Indexatie, dus het volgen van de inflatie, zit er na bijna tien jaar stilstand niet in. Laat staan een echte verhoging van de pensioenen. Of er zelfs moet worden afgewaardeerd zoals dat zo deftig heet, dus of de pensioenuitkeringen moeten worden verlaagd, hangt af van de beleidsdekkingsgraad aan het einde van dit jaar.

Er moeten in 2019 knopen doorgehakt worden

Het worden spannende maanden, zo blijkt uit de cijfers van vier grote pensioenfondsen over het laatste kwartaal van vorig jaar. Het pensioenfonds voor de metaal PMT, voor de ambtenaren ABP, de PME voor de elektrometaal en voor de zorg- en welzijnssector PFZW waren somber na het vierde kwartaal van 2018. 

Roet in het eten 

Het ging zo goed, niet alleen in 2017, maar ook in de eerste drie kwartalen van 2018. Maar aandelenbeurzen en de rente gooiden de afgelopen drie maanden roet in het eten. Wat de pensioenfondsen in kas hebben en wat hun verplichtingen zijn aan gepensioneerden de komende decennia zijn niet in balans. Ze komen met de rekenrente, die die toekomstige verplichtingen berekent, niet helemaal uit en dan moeten eind van het jaar de pensioenen worden verlaagd om aan toekomstige pensioenverplichtingen te kunnen blijven voldoen.

De hoop is dus gevestigd op stijgende beurzen, een hogere marktrente of een aanpassing van het pensioenstelsel. Het overleg over dat laatste mislukte eind vorig jaar. Ondertussen zitten pensioenfondsen te springen om een nieuw stelsel dat zowel jongeren als ouderen bedient. De voorzitter van het ABP, Corien Wortmann-Kool, dringt er op aan dat “in 2019 knopen worden doorgehakt” over een pensioenakkoord.

Ambtenaren

Bij dat ABP zaten ze halverwege vorig jaar aan de goede kant van de streep, maar staan er nu met een beleidsdekkingsgraad van 103,8 procent weer 0,4 procent onder. Wordt dit niet goedgemaakt dan moet het pensioenfonds voor ambtenaren de pensioenen verlagen.

PME en Zorg en Welzijn zitten beiden met een beleidsdekkingsgraad van 101,3 procent nog ver verwijderd van de 104,3 procent verplichte dekking om het verlagen van de pensioenen van hun deelnemers vanaf eind dit jaar te voorkomen. PMT daalde vorig jaar licht met 0,3 procent naar een beleidsdekkingsgraad van 102,3 procent. Dus ook hier ligt nog een stevige opgave voor de komende elf maanden om de dekking met minimaal 2 procent te verbeteren. 

Actiedag

De vakbonden FNV, CNV en VCP organiseren op maandag 18 maart een landelijke actiedag voor een beter pensioenakkoord. Ze willen op die manier hun eisen kracht bijzetten voor het bevriezen van de AOW-leeftijd, indexatie van de pensioenen en het verruimen van de pensioenmogelijkheden voor zelfstandigen en flexwerkers.

Eind november liepen de onderhandelingen over pensioenen vast. De hoogte van de AOW-leeftijd was een van de grootste struikelblokken. ‘De onderhandelingen zijn niet voor niets vastgelopen. Zolang het kabinet niet over de brug komt met harde toezeggingen en structureel geld, zullen wij steeds harder actievoeren”, zegt onderhandelaar Tuur Elzinga van FNV.

De actiedag richt zich op verschillende sectoren en bedrijven in het hele land. Wat er precies gaat gebeuren is nog niet bekend. De mobilisatie komt de komende weken op gang, met honderden bijeenkomsten bij bedrijven en in vakbondshuizen, waaronder een landelijke actievoorbereidingsbijeenkomst in Utrecht van vakbonden FNV en VCP op zaterdag 2 februari.

Lees ook:  

Hoger pensioen nog ver weg bij pensioenfondsen

De Nederlandse pensioenfondsen zijn er in 2017 beter voor komen te staan dankzij winsten met beleggingen.

Dit zijn de gevolgen van het klappen van het pensioenoverleg

Het mislukken van het pensioenakkoord heeft gevolgen voor jong en oud.