Holwerd aan Zee vreest voor grondprobleem en vraagt provincie om actie

Een impressie van Holwerd aan Zee. ILLUSTRATIE BURROHARRO

Een impressie van Holwerd aan Zee. ILLUSTRATIE BURROHARRO

Het provinciebestuur zal de mogelijkheid onderzoeken om alvast grond aan te kopen voor het project Holwerd aan Zee.

Voor het binnendijkse deel van het project is op termijn 35 hectare grond nodig. Boeren verkopen die misschien wel, maar willen dan in de nabijheid van hun bedrijf compensatiegrond terug.

Volgens Jan Zijlstra en Theo Broersma van de werkgroep Holwerd aan Zee is het daarom verstandig om daarvoor alvast grond aan te kopen.

Fracties willen actie

Meerdere fracties gaan daar in mee. PvdA, D66 en zelfstandig statenlid Sietze Schukking lanceerden woensdag tijdens de vergadering van provinciale staten het plan om de provincie meteen al opdracht te geven aankoopkansen te benutten.

Grond vormt vaak een belemmering voor de realisatie van plannen, hield Roel de Jong (PvdA) de andere fracties voor. Als eigenaren grond niet vrijwillig willen verkopen, kan een project mislukken.

Risico voor Holwerd

Dat kan volgens hem ook in Holwerd gebeuren. ,,Als er niet voldoende ruilgrond aangekocht kan worden, bestaat het risico dat vertraging optreedt. Het is belangrijk dat er snel gehandeld wordt’’, staat in het voorstel van PvdA, D66 en Schukking. 

Maar gedeputeerde Johannes Kramer ging daar niet in mee. Zes jaar terug stelden provinciale staten paal en perk aan grondaankopen door de provincie. Er was destijds van alles mis.

Kopen mag alleen nog als er concreet perspectief is op realisatie van een plan. Zover is het met ‘Holwerd’ nog niet, sprak hij.

Onderzoek naar kansen

Hij gaf wel gehoor aan een oproep van CDA-statenlid Maaike Prins. Zij wil dat de provincie onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om toch al grond te verwerven. Zo kan de provincie wellicht aankopen door de stichting Holwerd aan Zee voorfinancieren. Uiterlijk in mei wil ze er duidelijkheid over.

Hij gaf wel gehoor aan een oproep van CDA-statenlid Maaike Prins. Zij wil dat de provincie onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om toch al grond te verwerven. Zo kan de provincie wellicht aankopen door de stichting Holwerd aan Zee voorfinancieren.

Medio 2018 was er een akkerbouwer die grond wilde verkopen voor het project. Er was geen geld voor.

Nog grote onzekerheden

Er zijn nog grote financiële onzekerheden over het project, zei Kramer. Zo is het grootste deel nog niet binnen van de 65 tot 70 miljoen euro die nodig is voor een doorvaarbare dijk en een binnendijks meer met recreatieve voorzieningen. Er is meer wak dan ijs, sprak hij.

De provincie geeft 10 miljoen euro en van de gemeente Noardeast-Fryslân wordt 3 tot 5 miljoen euro verwacht. Van de 25 miljoen euro die het gebied Noordoost-Friesland krijgt uit het landelijke regiofonds, moet minimaal 5 miljoen euro bestemd worden voor Holwerd aan Zee.

IJzers in het vuur

Maar volgens Broersma en Zijlstra liggen er nog diverse ijzers in het vuur. Zij toonden zich optimistisch over de kansen op nieuwe geldstromen.