Totilas voor even terug in de schijnwerpers

Totilas in 2009 met ruiter Edward Gal.

Totilas in 2009 met ruiter Edward Gal.

Totilas keert volgende week vrijdag voor een avond terug in de schijnwerpers, tijdens een show in de Brabanthallen in Den Bosch.

Het in Broeksterwâld gefokte dressuurpaard, een van de succesvolste wedstrijdpaarden ooit, heeft een hoofdrol in de KWPN Stallion Show getiteld Black Magic .

Totilas behaalde zijn grootste successen met ruiter Edward Gal op zijn rug. In 2010 werd de hengst verkocht voor een bedrag tussen de tien en vijftien miljoen euro aan Paul Schockemöhle, de Duitse oud-ruiter die tegenwoordig een fokstal voor sportpaarden runt.

Onder Duitse hoede (met ruiter Matthias Rath) heeft Totilas zijn prestaties nooit kunnen evenaren.

In 2015 ging het dier met pensioen, Totilas is inmiddels 19 jaar.

Na negen jaar maakt de dressuurlegende Totilas nu opnieuw zijn opwachting in de piste van de KWPN Stallion Show in de Bossche Brabanthallen.

In 2010 was hij aanwezig bij het afscheid van zijn vader Gribaldi, en werd hij voor het tweede jaar op rij gehuldigd als KWPN Paard van het Jaar.

Dit jaar draait de show om Totilas en zijn nazaten. Drie van zijn KWPN-goedgekeurde zonen, GLOCK’s Toto Jr., GLOCK’s Total U.S. en GLOCK’s Trafalgar, betreden volgende week vrijdagavond in de Brabantse hoofdstad de piste.

Ook de kleinzonen van Totilas worden die avond geshowd: de dekhengsten Kayne, Koning, King Karim en GLOCK’s Taminiau .