Tussen de regenbuien door maakte Jilmer Postma zijn (drone)foto van het jaar

Dit is de foto die Jilmer Postma maakte.

Dit is de foto die Jilmer Postma maakte.

Fotograaf Jilmer Postma uit Drachten maakte een puike dronefoto van een kudde heideschapen in Drachten. Het leverde hem een nominatie voor de Zilveren Camera, een prijs voor beroepsfotografen, op.

In de categorie Kunst, cultuur en entertainment eindigde Postma als derde. Hoeveel foto’s waren geselecteerd, weet hij niet. Postma doet al sinds 2011 mee, voor het eerst eindigt hij hoog in de ranglijsten. Toen hij vorige week op de shortlist stond, was de fotograaf al ,,út de skroeven’’.

,,Ik bin hjir tige bliid mei’’, reageert Postma, die als freelancer veel foto’s aanlevert voor de Leeuwarder Courant. Toen hij de foto maakte, wist hij direct dat het een van zijn beste foto’s van het jaar zou zijn. Het plaatje kwam overigens per toeval tot stand.

1 oktober 2018

Postma neemt ons mee naar de bewuste dag, 1 oktober vorig jaar. ,,Wieberen Elverdink (de verslaggever van dienst, red.) rûn al mei de kudde mei. Ik kaam sels fan in oar putsje. Wy woenen de skiep op in oare brêge op de foto sette, mar ik wie dêr krekt te let. Ik tocht doe dat it wol leuk wêze koe om de skiep fan boppe-ôf te fotografearjen.’’ Postma stond nog op een parkeerterrein, maar daar was het beeld te druk.

Tussen de buien door

De opvallende brug door het Slingepark was het volgende doel. Het idee de schapen van bovenaf te kieken, bleef in Postma’s hoofd zitten. Hij haalde de drone – die hij toevallig nodig had voor een eerdere klus – uit de auto en wachtte op de kudde schapen. ,,En dan is it in kwestje fan ôfdrukke. Je moatte ek wol gelok ha foar sa’n foto. De skiep hienen ek oer de dyk komme kind.’’ Maar, stelt Postma, ,,sûnder kennis fan de omjouwing wie it net slagge.’’ De schapenkudde werd tussen de regenbuien door op de foto gezet.

De foto werd afgedrukt in de Leeuwarder Courant en later ook nog gebruikt bij een verhaal in NRC Handelsblad. ,,Je namme stiet dan oeral en dêr bin ik superbliid mei. Ik bin grutsk.’’

‘Drone bliuwt in middel’

Postma heeft zich niet ten doel gesteld meer dronefoto’s te maken. ,,It ûnderwerp moat der ek nei wêze. It bliuwt in middel en it moat ek net in ding wurde. Ik wol gewoan goeie foto’s meitsje en soms kloppet alles. Dat dizze foto goed falt by de Zilveren Camera, is hiel moai.’’

Zilveren Camera

De Zilveren Camera is een prijs voor Nederlandse beroepsfotografen , of buitenlandse fotografen die in ons land werkzaam zijn. Er worden onder meer prijzen uitgedeeld in de categorieën Nieuws Nationaal, Nieuws Internationaal, Sport en Politiek.

Lees ook: Grutte Fryske Skieppekuier: 250 schapen op een krappe fietsbrug