Nieuwe ijsbaan in Burgum is gelijk de eerste van Friesland

In Burgum zijn vanmiddag de eerste rondjes geschaatst op de nieuwe ijsbaan. Het was gelijk de eerste Friese buitenbaan deze winter waar dat kon.

Dat de Friese primeur toeviel aan IJsclub Bergum, was niet helemaal toevallig. De ondergrond van de nieuwe baan, die in november pas voltooid is, bestaat uit asfalt.

Hierdoor was een klein laagje ijs, zo’n 4 à 5 centimeter, voldoende om te schaatsen.

In tegenstelling tot veel andere ijsbanen met een ondervloer van asfalt is die van Burgum nagenoeg vlak aangelegd. Daardoor is het ijs overal even dik en wordt de baan minder snel kapot gereden.

Tegenslagen

Met de nieuwe 400-meterbaan kan Burgum in de toekomst misschien wel concurreren met Noordlaren of Haaksbergen, waar dit jaar de eerste schaatsmarathon is gereden.

Die ambitie wordt ook niet onder stoelen of banken gestoken. ,,Eens wordt hier de eerste marathon van Nederland gereden,” zo voorspelt voorzitter Willem Profily van de ijsclub stellig.

Toch gingen aan de opening wel wat tegenslagen vooraf. De hoop was aanvankelijk dat de baan zondag al open kon, maar de waterkraan had te lang open gestaan.

Herkansing

De waterlaag was toen 6 à 7 centimeter: te dik gezien de geringe vorst. Waterpompen moesten het resterende water vervolgens afvoeren.

De herkansing was eigenlijk op dinsdag, maar toen gooide de sneeuw roet in het eten. Dankzij het nodige veegwerk van de ijsclub, kon de opening woensdag wél doorgaan.

Wetter- en Willepark

De eer om de ijsbaan te openen viel uiteindelijk toe aan de kinderen van groep 7 en 8 van kbs De Reinbôge in Burgum. Ook burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel schaatste een paar rondjes.

De nieuwe ijsbaan maakt deel uit van het Wetter- en Willepark, dat komend voorjaar in gebruik wordt genomen. Het park is deels aangelegd met geld ter compensatie van de Sintrale As .

App-gebruikers klikken hier voor de video.