Strafonderzoek naar containerverlies MSC kan zomaar maanden duren

ANP

Het strafrechtelijk onderzoek naar het containerverlies van de MSC Zoe duurt zeker nog ettelijke maanden, meldt een woordvoerder van het Functioneel Parket. Het is een complexe zaak.

Een specialiseerde Noordzee-officier van Justitie van het Functioneel Parket leidt het onderzoek en werkt samen met de politie. Dit betekent: mogelijk strafbare feiten verzamelen, betrokkenen uitnodigen voor verhoor, deskundigen raadplegen en de rechtsmacht toetsen. Er zijn tot nu toe geen aanhoudingen verricht.

Gegevens uitwisselen

Het is aannemelijk dat de Nederlandse en Duitse aanklagers gegevens uitwisselen. Te denken valt aan het logboek van MSC Zoe en datarecorders van het schip. De Zoe verloor haar 291 containers op zowel Nederlands als Duits grondgebied.

Het onderzoek leidt tot een eindprocesverbaal en een beslissing over al dan niet vervolging. Voor extra tijdsbeslag kunnen aanvullende onderzoekswensen van de verdediging zorgen.

Verplaatsen

Zittingen van het Functioneel Parket worden in principe gehouden in Zwolle, Den Bosch, Amsterdam en Rotterdam.  Maar de rechtbank kan beslissen om de zaak te verplaatsen naar een andere stad, bijvoorbeeld bij grote regionale relevantie.

Lees ook: Vol goede moed gingen bergingsschepen aan de slag