Luister naar

Dagje sneeuw: veel voorzorg, weinig problemen

Nieuws
De sneeuw van dinsdag ging gepaard met weercode geel. Dat betekent: wees alert. Uiteindelijk viel de overlast mee.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
woensdag 23 januari 2019 om 03:00
Dagje sneeuw: veel voorzorg, weinig problemen
Dagje sneeuw: veel voorzorg, weinig problemen anp / Rob Engelaar en Robin Utrecht

Amersfoort

Meer dan 500 strooiwagens, 350 sneeuwschuivers en 1200 mensen zette Rijkswaterstaat in om snelwegen sneeuwvrij te houden. Treinen reden volgens een aangepaste dienstregeling en weerinstituut KNMI kondigde ‘code geel’ af.

Uiteindelijk viel er dinsdag enkele centimeters sneeuw. ‘Centimeters, geen meters’ spotten mensen op sociale media, die alle voorzorgsmaatregelen voor de sneeuw wat buitensporig vonden.

Overdreven of niet, feit is dat grote problemen uitbleven. De ochtendspits was zelfs stukken rustiger dan gebruikelijk. De ANWB noteerde rond negen uur zo’n 80 kilometer file, terwijl dat meestal 200 kilometer is. ‘Waarschijnlijk hebben sommige mensen op basis van de weersverwachting hun conclusies getrokken en zijn ze niet de weg opgegaan’, zegt een woordvoerder van de ANWB. ‘s Avonds stonden er juist extreem lange files, maar het aantal ongelukken bleef relatief laag.

Ook de Nederlandse Spoorwegen en ProRail waren voorbereid: om problemen te voorkomen, reden er de hele dag minder treinen. Het leidde, naast een vrijwel vlekkeloze dag op het spoor, tot kritiek van reizigersorganisatie Voor Beter OV. Die vindt dat deze maatregel bewaard moet worden voor extreem weer. ‘Dat NS en ProRail nu voor ieder klimatologisch wissewasje de nooddienst uit de kast trekken, is afkeurenswaardig.’

Voor wie de fiets verkoos boven andere vervoermiddelen, had de Fietsersbond een paar handzame tips: zet het zadel lager, laat wat lucht uit de banden lopen en houd afstand van de rand van de weg.

sneeuwdagen zeldzamer

NOS-weerman Peter Kuipers ­Munneke kwam dinsdag met cijfers waaruit blijkt dat de sneeuwdagen steeds zeldzamer worden. Tussen 1956 en 1985 waren er jaarlijks gemiddeld 15,5 dagen met sneeuw. In de periode 1986-2015 ging het om 5,7 dagen per jaar.

Voor klimatoloog en weerman ­Reinier van de Berg reden om des te meer te genieten van de sneeuw die nog wel valt. ‘Kijk vaker naar buiten in plaats van op het scherm’, adviseerde hij. ‘Loop een extra rondje. Luister naar de verstilde geluiden als er een vers sneeuwdek ligt. Heerlijk.’

In november vorig jaar publiceerden het KNMI en de Universiteit van Wageningen onderzoek waaruit blijkt dat vanaf de jaren tachtig in heel Europa de dikte van het sneeuwdek afneemt, met uitzondering van de koudste gebieden. Door de hogere temperatuur valt er minder neerslag in de vorm van sneeuw en smelt de sneeuw die er ligt sneller. Tegelijk neemt door de opwarming van de atmosfeer zowel extreme regenval als extreme sneeuwval – in de koudste gebieden – toe.

Sneeuw is niet bevorderlijk voor het schaatsijs. Sneeuw op ijs zorgt voor isolatie, waardoor de vorst niet meer kan doordringen tot het ijs en het water eronder, meldt Weeronline. Hierdoor zal het ijs eerder smelten dan aangroeien. Grootschalige schaatspret zit er de komende dagen daarom niet in. Alleen op banen met harde ondergrond – opgespoten banen – kan naar verwachting nog tot vrijdag worden geschaatst. <

rustige ochtendspits, drukte in de avond

Na een opvallende rustige ochtendspits (omstreeks 9.00 uur 80 kilometer file, terwijl dat doorgaans 200 kilometer is) was het dinsdagavond juist extreem druk op de Nederlandse wegen. Tegen zes uur stond er 2287 kilometer file, meldde de ANWB. Volgens de organisatie gaat het om de drukste spits ooit. De gemiddelde snelheid op snelwegen was 30 kilometer per uur.

De sneeuw zorgde voor iets meer ongevallen. Bij Rijkswaterstaat kwamen dinsdag enkele meldingen binnen van ongevallen als gevolg van de sneeuw. In Zeeland en Zuid-Holland gingen tientallen rijexamens dinsdag niet door wegens de sneeuwval, meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). In andere provincies gold dat voor een handjevol examens. Het CBR bepaalt vlak voor het examen of dat kan doorgaan. Kandidaten krijgen op de examenlocatie te horen of ze gaan rijden.

probleemloze dag op Schiphol

Schiphol waarschuwde dinsdag de hele dag voor mogelijke vertraging door sneeuwval. Uiteindelijk leverden de winterse omstandigheden nauwelijks problemen op bij de nationale luchthaven. Anders was dat op de regionale vliegvelden. Eindhoven Airport kampte met vertragingen omdat vliegtuigen ijsvrij gemaakt moesten worden. En vliegveld Rotterdam The Hague Airport besloot aan het begin van de middag het vliegverkeer tijdelijk op te schorten vanwege sneeuwval. Volgens een woordvoerster van de luchthaven moest een vliegtuig uitwijken naar Schiphol. Drie toestellen moesten enkele uren aan de grond blijven. Het betrof onder meer wintersportvluchten en dagelijkse vluchten naar Londen. De luchthaven heeft voertuigen die start- en landingsbanen sneeuwvrij houden, maar als er te veel sneeuw valt, kunnen de schoonmaakploegen dat niet meer bijhouden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jongeren tijdens het Defensie Dienjaar, waarbij jongeren een jaar ervaring kunnen opdoen bij Defensie.

Hoe denken jongeren zelf over het afstoffen van de dienstplicht? 'Vrede is niet vanzelfsprekend'

Met de oorlog in Europa gaat het de afgelopen jaren steeds vaker over de dienstplicht. Zijn jongeren bereid om te vechten voor volk en vaderland? ‘De opkomstplicht, zoals vroeger, is verouderd.'

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.