Ambtenaren De Kompanjie op crimi-cursus

Honderden personen, werkzaam bij de Kompanjie, de ambtelijke organisatie van Veendam en Pekela, geven hun oren en ogen voortaan de kost om criminele activiteiten te signaleren.

Zichtbaarder krijgen

Ze hebben vorige week te horen gekregen waar ze zoal op moeten letten. ,,We hopen over ongeveer een half jaar een beeld te hebben óf en wat er zich mogelijk op crimineel gebied in onze gemeenten afspeelt”, zegt burgemeester Sipke Swierstra van Veendam. ,,Maar eigenlijk gaat het om een permanent proces. Het gaat ons namelijk allemaal aan, maar veel is voor ons niet zichtbaar. En dat proberen we toch zichtbaarder te krijgen.”

Onderwereld

Swierstra hoopt dat de ambtenaren zich bewuster worden van het feit dat de onderwereld steeds vaker opduikt of probeert op te duiken in de bovenwereld. ,,Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan mensenhandel, uitbuiten van vrouwen, adresfraude en witwassen van geld.” Ook noemt hij de teelt van en handel in illegale wiet een veel voorkomend probleem. ,,Het gaat niet alleen om de teelt, maar ook om andere activiteiten binnen dit verhaal, zoals mogelijk afpersing. Want, er gaat ongelofelijk veel geld in om.”

Swierstra zegt dat er een directe aanleiding was voor de bijeenkomst, maar wil niet zeggen om welk crimineel onderwerp het gaat. ,,We kregen signalen dat er iets speelt, maar daar kan en wil ik op detail niet op ingaan”, zegt Swierstra.

Rechercheur

De informatiesessie was ook mede bedoeld om de medewerkers tips te geven hoe valt te constateren dat iets niet klopt. Dat werd mede gedaan op basis van filmpjes. ,,Erg nuttig. We gaan vaker dit soort bijeenkomsten beleggen, maar dan in kleiner verband en voor bepaalde afdelingen.” De gemeenten Veendam en Pekela krijgen advies en hulp van medewerkers van de belastingdienst, politie, justitie en het regionaal informatie- en expertise centrum Noord (RIEC). Swierstra zegt dat het absoluut niet de bedoeling is dat de ambtenaren voor rechercheur gaan spelen. ,,Als medewerkers denken hier is iets niet in de haak, of ze twijfelen ergens aan, dan kunnen ze dit bij de burgemeester, hun teamleider of het RIEC melden.”

Wat is het RIEC

Het RIEC-Noord, met kantoor in Assen, ondersteunt bij het effectief bestrijden van ondermijnende criminaliteit in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Door het combineren van informatie van verschillende partners krijgt het RIEC zicht op de problematiek.

Bedreiging

Het RIEC adviseert ook over de meest effectieve aanpak van ondermijnende criminaliteit. De organisatie probeert te voorkomen dat de onderwereld verstrengeld raakt met de bovenwereld. Het gaat daarbij over ondermijnende criminaliteit; het stelselmatig negeren van wet- en regelgeving met als voornaamste bedreiging de aantasting van normen, waarden en basisbeginselen van de samenleving. Het RIEC houdt in de gemeenten zogenaamde bewustwordingssessies waarbij ook politie, belastingdienst en justitie aansluiten. ,,We geven advies aan de mensen waarop ze zoal moeten letten”, zegt RIEC-Noord directeur Wendy Scholten.

Lokale driehoek

,,De bijeenkomst met de ambtenaren van de Kompanjie was uniek”, weet Scholten. ,,Meestal zijn het kleine groepen waaraan we advies geven of informatie verstrekken.” Met nog een aantal partners probeert het RIEC inzicht te krijgen wat er zich afspeelt in de gemeentes in Noord-Nederland. ,,Op basis van de uitkomsten kan de lokale driehoek een plan van aanpak maken.” Het RIEC is al bij de meeste van de 42 gemeenten in Noord-Nederland op bezoek geweest. In de loop van dit jaar verwacht Scholten een regionaal ondermijningsbeeld te kunnen geven.