Zeldzame bloedrode supermaan goed te zien in Limburg

Wie maandag vroeg uit de veren was, kon genieten van een zeldzaam natuurfenomeen. Een kraakheldere hemel zorgde voor de ideale omstandigheden om de bloedrode maan aan de hemel te zien.

Redactie/AD

Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde, vandaar dus het woord maansverduistering. Omdat de maan nu ook nog eens relatief dicht bij de aarde staat, wordt deze maansverduistering ook ‘supermaan’ genoemd.

© Gian Kerstges

De supermaan is alleen in januari te zien. Een maansverduistering terwijl er een supermaan is, komt dus heel weinig voor.

© AFP

Rood

In de volksmond wordt zo’n totale eclips ook wel bloedmaan genoemd, omdat de maan dan eventjes rood kan kleuren. Afhankelijk van de samenstelling van de atmosfeer kan de kleur variëren van roestrood tot zeer helderrood. De laatste keer dat de bloedmaan en de supermaan samen te zien waren, was in 2015 en daarvoor in 1982. Hoewel de supermaan maandelijks verschijnt, is deze vanuit Nederland maar drie keer per jaar te zien.

De maansverduistering begon iets na 03.30 uur in de nacht, met een hap uit de maan. Rond 05.40 uur was de maan helemaal verduisterd. Vanaf 06.45 werd de maan weer groter en rond 08.50 uur is hij helemaal voorbij. De maan is dan overigens in Nederland al net onder de horizon verdwenen.

Heb je de maansverduistering gemist? Dan moet je nog even geduld hebben. Pas op 7 september 2025 doet zich weer de volledige eclips in Nederland aan.

© AFP