RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

ChristenUnie wil dat voorlopig geen asielkinderen worden uitgezet

CU-Kamerlid Joël Voordewind. Beeld © ANP

Regeringspartij ChristenUnie wil een tijdelijke stop op het uitzetten van kinderen. Nu er een meerderheid is in de coalitie voor een ruimer kinderpardon, roept de partij de staatssecretaris op om even pas op de plaats te maken.

De ChristenUnie doet de oproep aan staatssecretaris Mark Harbers van Vreemdelingenbeleid in Trouw. CDA en D66 maakten dit weekend bekend dat zij een versoepeling van de pardonregeling willen.

Deze
Lees ook:
Deze kinderen moeten land uit ondanks wens soepeler kinderpardon

De ChristenUnie is blij dat het CDA van mening is veranderd, zegt Kamerlid Joël Voordewind. Een onderzoekscommissie in opdracht van Harbers onderzoekt de problemen van het asielsysteem.

Onomkeerbare stappen

"Drie van de vier partijen uit de coalitie zeggen nu dat het kinderpardon te streng is. We moeten snel om tafel om dit te bespreken", zegt Voordewind in de krant.

"CDA en D66 hebben verwachtingen gewekt bij de asielgezinnen. Dan kunnen we niet mensen gaan uitzetten en dat straks blijkt dat zij eigenlijk onder het soepeler pardon zouden vallen." Harbers mag, volgens Voordewind nu, geen 'onomkeerbare stappen' zetten.

Uitzettingen gaan door

Door de draai van het CDA, is er een meerderheid voor een soepeler kinderpardon. De uitzettingen van kinderen gaan ondertussen door. Zoals die van de Armeense familie Grigoryan. Morgen vertrekt hun vliegtuig.

"We gaan een vreselijke nacht tegemoet", vertelde vader Hovik (38) gisteren vanuit het detentiecentrum. Er is weinig hoop dat de uitzetting niet door gaat. Staatssecretaris Harbers liet weten dat hij niets voelt voor een verruiming van het kinderpardon.