Direct naar artikelinhoud
NieuwsChef-dirigent Daniele Gatti

Chef-dirigent Gatti ‘hoorde pas bij bekendmaking ontslag over beschuldiging van ongepast gedrag’

Daniele Gatti, de gewezen chef-dirigent van het Concertgebouworkest, hoorde pas bij de publieke bekendmaking van zijn ontslag dat hij werd beschuldigd van ‘ongepast gedrag’ met ‘vrouwelijke collega’s’ van het Concertgebouworkest, volgens zijn advocaten. Ook is hem niet duidelijk gemaakt wat de aantijgingen behelzen.

Dirigent Daniele Gatti repeteert met Concertgebouworkest.Beeld ANP

In november is gesproken over een compensatieregeling voor de dirigent, maar zonder resultaat. Dat stelden de advocaten van de Milanese dirigent zondagavond in een schriftelijke verklaring. Gatti ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. De reden dat de chef-dirigent naar buiten treedt zijn de uitspraken van Jan Raes, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) vorige week in Het Parool en NRC Handelsblad. Partijen zouden een afspraak hebben om niet naar buiten te treden tot overeenstemming was bereikt, menen de Italiaanse advocaten. Uit de uitspraken van Raes maken ze op dat het orkest ‘niet de intentie heeft op vriendschappelijke wijze tot een schikking te komen’ en dat ze ‘hiernaar zullen handelen’.

Raes, die interviewverzoeken van de Volkskrant over de affaire steeds afsloeg, gaf in de interviews te kennen dat de beëindiging van de samenwerking het gevolg was van geschaad vertrouwen door de manier waarop Gatti zich verdedigde in de gesprekken die volgden op de publicatie van The Washington Post op 26 juli. Daarin werd de dirigent beschuldigd van ongepast gedrag in 1996 en 2000.

Gatti’s management, zo zei Raes in NRC, zou het orkest al in juni ‘in paniek’ hebben benaderd met de mededeling dat er een artikel aan zat te komen. Het orkest noch Gatti wist precies wat erin zou staan. De inhoud bleek ‘vele malen erger’ dan de directie vermoedde. Het besluit om de samenwerking te beëindigen (juridisch gezien is er geen sprake van ontslag, omdat Gatti een opdrachtovereenkomst had), zou echter ‘puur op basis van meerdere meldingen uit onze eigen geledingen’ zijn genomen, volgens Raes.

‘Te veel meldingen’

De directie had eerder ‘nooit iets anders dan een gerucht bereikt’ over mogelijk ongepast gedrag van Gatti, zei Raes. Tussen het verschijnen van het artikel van The Washington Post en het afscheid – de periode waarin de klachten binnenkwamen waarop de directie en het bestuur hun besluit konden baseren – zat een week. Raes benadrukte dat hij zelf ook de details niet weet, maar het ging om ‘te veel meldingen om achteloos te benaderen’, zei hij in Het Parool. De meldingen vanuit het KCO zouden betrekking hebben op de periode dat Gatti chef was en de periode waarin hij al wel benoemd, maar nog niet in functie was.

De Italianen stellen dat de gesprekken van Gatti met het orkest bovendien zonder een raadsman zijn gevoerd. Onlangs werd hij aangesteld als dirigent van de opera van Rome. De musici van het KCO zijn verdeeld over de handelwijze van hun directie en bestuur. Musici werd duidelijk gemaakt dat zij niet met de pers mochten praten, sommigen voelden zich door Raes geïntimideerd. Zondagavond was de KCO-directeur te gast in het tv-programma Podium Witteman, waar hij kon reageren op Gatti’s verwijt; bij de gesprekken zou het wel degelijk over meldingen binnen het orkest zijn gegaan.

Verbetering: ‘Daniele Gatti, de gewezen chef-dirigent van het Concertgebouworkest, hoorde pas bij de publieke bekendmaking van zijn ontslag dat hij werd beschuldigd van ‘ongepast gedrag’ met ‘vrouwelijke collega’s’ van het Concertgebouworkest’, schreef de krant (Voorpagina, 21 januari). Daarbij ontbrak de relevante nuance: ‘Volgens zijn advocaten’.