Direct naar artikelinhoud

Ajax laat koppositie liggen na krankzinnig duel Heerenveen

Ajax heeft een kans laten liggen om de eerste plaats in de eredivisie over te nemen van PSV. Enkele uren nadat de koploper punten had verspeeld tegen FC Emmen (2-2) kwam Ajax voor eigen publiek tegen sc Heerenveen ook niet verder dan een gelijkspel: 4-4.

Kostas Lamprou van Ajax na de 3-3 van Heerenveen. Ajax speelt in de eredivisie tegen sc Heerenveen.Beeld anp

Al voor de aftrap was het feest in de Johan Cruijff ArenA, toen op de grote schermen de uitslag van FC Emmen - PSV verscheen. Het bericht zorgde voor lachende gezichten op de tribunes én op het veld, waar de Ajacieden bezig waren aan hun warming-up.

Daarin haakte wel keeper André Onana af. Hij stond aanvankelijk in de basisopstelling, maar bleek toch niet fit genoeg om te starten en werd vervangen door Kostas Lamprou.

Vrij inschieten
In de wetenschap dat Ajax voor het eerst sinds 8 mei 2016 weer aan kop kon komen, rekende het publiek op een stormloop. De thuisploeg startte echter mat. Toch kwam de ploeg van Ten Hag in de dertiende minuut op voorsprong via Dusan Tadic, die op aangeven van Lasse Schöne vrij kon inschieten. Een minuut later kwam Heerenveen, met Stijn Schaars na ruim negen maanden afwezigheid terug in de basis, weer op gelijke hoogte via Sam Lammers.

Met een fraaie dieptepass leidde Daley Blind de 2-1 in, weer van Tadic. De Serviër rondde een combinatie met Hakim Ziyech af met een stift over keeper Warner Hahn. Toen Matthijs de Ligt even later via het hoofd van Pelle van Amersfoort de 3-1 inkopte, na mistasten in de lucht van Hahn, leek de wedstrijd al gespeeld.

Zwak verdedigen
Tadic kon kort voor rust zijn hattrick compleet maken, maar hij schoot een strafschop tegen de benen van Hahn. Het bleek een dure misser, want in het eerste kwartier na rust kwam Heerenveen langszij via doelpunten van Lammers en Mitchell van Bergen, die profiteerden van zwak verdedigen van Ajax.

De thuisclub zette weer aan en kreeg volop kansen. Zo raakte Ziyech uit een vrije trap de paal. Invaller Klaas-Jan Huntelaar scoorde in de slotfase wel, enkele minuten nadat Ajax was ontsnapt aan een strafschop toen Lammers door Lamprou onderuit was gelopen. De eerste plek lonkte, maar in de extra tijd tikte Pierie de 4-4 binnen.

18:38 zondag 20 januari 2019

Het ligt helemaal open. Zeneli countert naar het doel van Lamprou, maar de doelman redt katachtig, een op een.

Daarna breekt Ajax uit met Ziyech. Hij wordt hardhandig onderuit gehaald. De vrije trap zeilt daarna gevaarlijk voor het doel van Hahn, maar die redt op twee inzetten. Het blijft 4-4.

18:37 zondag 20 januari 2019

Wat een ongelofelijke wedstrijd. Uit de hoekschop maakt Kik Pierie de 4-4 in blessuretijd.

18:35 zondag 20 januari 2019

Een prachtige voorzet vanaf links van Hakim Ziyech op David Neres. Maar de Braziliaan krijgt de bal niet op doel en schiet naast.

18:29 zondag 20 januari 2019

Pierie schat de voorzet verkeerd in. Huntelaar krijgt de bal op een presenteerblaadje van Dusan Tadic en faalt niet. Hij staat koud in het veld en maakt via de paal de 4-3 voor Ajax tegen zijn oude club.

De koppositie van de eredivisie lonkt weer voor Ajax.

18:23 zondag 20 januari 2019

Even later is het Zeneli die schiet op de handen van doelman Lamprou. Sam Lammers wil de rebound binnen tikken maar wordt daarbij gehinderd door de keeper. Hij zit mis. Maar is het een strafschop?

De VAR vraagt de scheidsrechter te kijken of het een strafschop is.

En Serdar Gözübüyük oordeelt van niet.

18:19 zondag 20 januari 2019

Ziyech legt aan voor een vrije trap vanaf 30 meter. Zijn schot zeilt op de paal. Ajax was dichtbij een 4-3 voorsprong. Nog ruim een kwartier te spelen voor de Amsterdammers.

18:12 zondag 20 januari 2019

Linksback Daley Sinkgraven kan niet verder na een krampaanval. Zijn vervanger is rechtsback Rasmus Kristensen.

Even later wordt ook Donny van de Beek gewisseld. David Neres komt in het veld.

18:11 zondag 20 januari 2019

Warner Hahn staat goed te keepen. Eerst kan Donny van de Beek bijna met zijn teen de bal binnen tikken. Maar hij stuit op de doelman. En vervolgens nog een keer op een volley van Lasse Schöne. Ajax is op zoek naar de 4-3.

Het is overigens al sinds augustus 2014 niet meer voorgekomen dat Ajax drie tegendoelpunten krijgt te verwerken in de Johan Cruijff Arena. Toen was het PSV dat met liefst 1-3 won van de Ajacieden.

Twitter bericht wordt geladen...

18:07 zondag 20 januari 2019

Warner Hahn redt fantastisch op de kopbal van Kasper Dolberg. Ajax krijgt daarna een hoekschop, maar Heerenveen kopt weg.

Even later komt Dolberg weer gevaarlijk voor het doel na een voorzet van Tadic, maar hij tikt de hak aan van Kik Pierie en de scheidsrechter fluit voor een overtreding.

18:00 zondag 20 januari 2019

Heerenveen is helemaal terug in de wedstrijd. Mitchell van Bergen speelt Daley Sinkgraven uit en countert Heerenveen naar de 3-3.

17:56 zondag 20 januari 2019

Sam Lammers mag opnieuw naar het doel van Lamprou lopen zonder dat hij wordt aangepakt. Hij maakt, wederom met een bekeken schot in de hoek, de 3-2.

Ajax roept het tweede doelpunt van de spits over zichzelf af. Het is ongeconcentreerd. Heerenveen houdt de hoop terug te komen in de wedstrijd nadat Tadic naliet in de eerste heflt de 4-1 te scoren uit een strafschop.

17:51 zondag 20 januari 2019

Donny van de Beek trapt namens Ajax af voor de tweede helft tegen Heerenveen.

17:33 zondag 20 januari 2019

Tadic mist een strafschop! Hij schiet door het midden en hoewel doelman Hahn een hoek kiest, redt hij met zijn benen. De Serviër laat na de 4-1 binnen te schieten én een hattrick te maken.

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük fluit daarna meteen af voor rust. Het is een tamelijk slordige wedstrijd van Ajax. Toch kan de ploeg van Erik ten Hag bogen op een 3-1-voorsprong.

17:32 zondag 20 januari 2019

Gevaarlijke hoekschop van Hakim Ziyech. Maar De Ligt én Dolberg schieten op een verdediger van Heerenveen.

17:30 zondag 20 januari 2019

Zo! Frenkie de Jong neemt de bal eens op de volley. Zijn schot gaat echter naast het doel van doelman Warner Hahn.

17:26 zondag 20 januari 2019

Hakim Ziyech gaat een actie aan vanaf rechts en dreigt naar binnen. Zijn schot wordt aangeraakt door een verdediger van Heerenveen en gaat achter. Uit de hoekschop wordt Ajax verder niet gevaarlijk.

17:24 zondag 20 januari 2019

Hakim Ziyech en Pelle van Amersfoort staan met de hoofden tegen elkaar, nadat Ziyech doorloopt op Lucas Woudenberg en lijkt na te trappen. De scheidsrechter grijpt niet in met kaarten.

17:18 zondag 20 januari 2019

Tadic probeert het eens met een puntertje, maar de bal gaat over de lat. Daarbij wordt hij op zijn enkel geraakt door Daniel Hoegh, maar de Serviër lijkt verder te kunnen.

Wat heet: met een prachtige pirouette omspeelt hij twee middenvelders van Heerenveen. Daarna sterft de actie in schoonheid.

17:14 zondag 20 januari 2019

En Ajax maakt ook 3-1. Er zijn nog geen 30 minuten gespeeld. De vrije trap van Lasse Schöne wordt slecht verwerkt door Heerenveen. Matthijs de Ligt kopt de bal via het hoofd van Pelle van Amersfoort in het doel. Keeper Warner Hahn tast terwijl hij uitkomt volledig mis.

Het doelpunt komt uiteindelijk niet op naam van De Ligt. Het is een eigen doelpunt van Van Amersfoort.

Twitter bericht wordt geladen...

17:12 zondag 20 januari 2019

Het kan niet altijd raak zijn. Hakim Ziyech geeft een verfijnde steekbal op Daley Sinkgraven. Zijn schot treft de vuisten van doelman Warner Hahn.

17:03 zondag 20 januari 2019

Ongelofelijk wat hier gebeurt. Het gaat hard. Een formidabele crosspass van Daley Blind. Ziyech stuurt Dusan Tadic diep die zijn tweede van de middag maakt tegen Heerenveen met een heerlijk stiftballetje. Ajax weer op voorsprong: 2-1.

Ajax gaat virtueel aan kop in de eredivisie. Het doelsaldo van de ploeg van Erik ten Hag is beter dan dat van PSV.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

17:01 zondag 20 januari 2019

Ajax kan nauwelijks genieten van de voorsprong. Sam Lammers zet Heerenveen weer naast de Amsterdammers. En het is een goed doelpunt. De spits krijgt de bal aangespeeld, draait open, passeert twee man en schiet de bal in de verre hoek langs Lamprou.

16:59 zondag 20 januari 2019

De eerste kans van de wedstrijd is gelijk een doelpunt. Lasse Schöne geeft de bal voor uit een hoekschop van Ziyech. Dusan Tadic staat helemaal vrij en kan rustig binnen tikken.

16:57 zondag 20 januari 2019

Een goede bal van Noussair Mazraoui vanaf rechts naar Frenkie de Jong in het zestienmetergebied van Heerenveen. Hij kan de bal net niet goed genoeg aannemen voor een accurate voorzet en staat bovendien buitenspel.

Twitter bericht wordt geladen...

16:55 zondag 20 januari 2019

Heerenveen staat gegroepeerd op eigen helft terwijl Ajax de druk opvoert in de Johan Cruijff Arena. Het is een beeld dat je van tevoren wel kunt uittekenen. Maar nu moet de ploeg van Erik ten Hag nog door de Friese verdediging heen zien te breken.

16:47 zondag 20 januari 2019

Sam Lammers van Heerenveen heeft zojuist afgetrapt. Lukt het Ajax de koppositie van PSV over te nemen, na het gelijkspel van de Eindhovenaren tegen FC Emmen (2-2)?

Ajax zou dan voor het eerst sinds 8 mei 2016 weer koploper van de eredivisie zijn.

Twitter bericht wordt geladen...

16:42 zondag 20 januari 2019

Onana is niet fit genoeg om te keepen. Zijn vervanger is Kostas Lamprou. Derde keeper El Maach neemt plaats op de bank.

Twitter bericht wordt geladen...

André Onana ging vrijdag al ziek naar huis en daardoor was het onzeker of hij in de eerste competitiewedstrijd na de winterstop kon meedoen bij de nummer twee van de eredivisie.

De keeper uit Kameroen leek fit genoeg om zondag in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen het doel van Ajax te verdedigen. Maar tijdens de warming-up heeft Onana toch aangegeven niet te kunnen starten. Kostas Lamprou keept in zijn plaats.

Daley Sinkgraven vervangt de geblesseerde linksback Nicolás Tagliafico. Voor de 23-jarige Sinkgraven betekent het zijn eerste basisplaats in de competitie sinds 18 november 2017. De linksback, van origine middenvelder, stond daarna lang aan de kant vanwege een knieblessure. Hij mocht dit seizoen wel al een paar keer invallen.

Bij Heerenveen maakt Stijn Schaars, die begin april zijn kuit- en scheenbeen brak, zijn officiële rentree. De 35-jarige middenvelder draagt ook meteen de aanvoerdersband.

Spits Sam Lammers keert ook terug in het elftal van trainer Jan Olde Riekerink, die de geschorste middenvelders Ben Rienstra en Yuki Kobayashi moet missen.

Heerenveen-trainer Olde Riekerink geschorst

Jan Olde Riekerink (55) werkte elf jaar bij Ajax. Zondag én donderdag (kwartfinale beker) keert hij terug in de Arena als trainer van Heerenveen. Alleen, hij moet zelf het duel ook vanaf de tribune bekijken vanwege een schorsing.

"Ja, voor het eerst in mijn trainerscarrière. Mijn assistenten nemen de honneurs waar. Ik mag ook niet in de kleedkamer komen, ik mag zelfs niet met de spelersbus naar Amsterdam reizen. Ik zit op de tribune, naast onze directieleden vermoed ik."

Lees verder: Jan Olde Riekerink: 'Ik kijk niet met wrok naar Ajax'