Brandweer waarschuwt voor CO-vergiftiging na twee doden

De brandweer controleert het CO-gehalte © BELGA

In Gent zijn er afgelopen weekend twee mensen om het leven gekomen door CO-vergiftiging. De brandweer vraagt om voorzichtig te zijn.

Belga/Het Nieuwsblad/(sco)

Zaterdagmiddag kwam een 26-jarige vrouw om het leven door CO-vergiftiging in een rijhuis in de Jacob van Maerlantstraat in Gent. De brandweer trof nog twee andere personen bewusteloos aan. Zij werden overgebracht naar het Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis in Aalst. Na een behandeling in een speciale decompressiekamer mochten ze ’s avonds het ziekenhuis verlaten.

Even verderop, in een rijhuis in de Jozef Vervaenestraat in Gentbrugge, kwam vandaag een 69-jarige vrouw om het leven door CO-vergiftiging. Haar 64-jarige echtgenoot kon nog naar het ziekenhuis overgebracht worden.

De precieze omstandigheden van beide ongevallen zijn nog het voorwerp van verder onderzoek door het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent.

De Gentse brandweer waarschuwt voor de gevaren van CO-vergiftiging, nu ook de komende dagen gelijkaardige temperaturen zijn voorspeld. ‘Controleer verwarmingsinstallaties en zorg voor voldoende ventilatie in een ruimte’, vraagt communicatieverantwoordelijke Bjorn Bryon.

Onder meer in de badkamer is waakzaamheid geboden. ‘Een afgesloten, niet-geventileerde ruimte, mogelijk met een boiler, dat zorgt voor een dodelijke mix.’

Te weinig verluchting

De afgelopen dagen zijn er verschillende meldingen binnengekomen van mensen die afgevoerd zijn na een CO-vergiftiging. Dat verbaast Patrick De Cock van het Antigifcentrum niet, gezien de temperatuur nu een duik maakt.

‘Klimatologische omstandigheden zijn belangrijk: mensen zetten hun verwarming aan of hoger en gaan alles potdicht doen. Daardoor is er te weinig verluchting en geraakt de CO niet weg.’

De Cock benadrukt om alleen de hoofdverwarming, de centrale verwarming van een woning, te gebruiken. ‘Zie dat die installatie regelmatig onderhouden is. En zie ook dat de schoorsteen niet verstopt is.’

Mensen die toch een bijzettoestel zouden gebruiken, drukt hij op het hart om te zien dat alles perfect in orde is.

CO-gas is geurloos, kleurloos en smaakloos. ‘Hoofdpijn en misselijkheid kunnen wijzen op een CO-vergiftiging. Als er een vermoeden is, moet je zien dat de ramen en deuren openstaan en moet je de hulpdiensten bellen.’