Direct naar artikelinhoud
Schuim

Tachtig procent nutteloos

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de nieuwjaarsbijeenkomst van de WTC Amsterdam Business Club.

Filosoof Karim Benammar (THNK School of Creative Leadership): 'We schamen ons als we niet heel hard werken. Waarom beginnen we geen Workaholic Anonymous?'Beeld Schuim

Nog één keer de Nieuwjaarsgroetjes, dan is het weer mooi geweest. Ik ga naar de WTC Amsterdam Business Club.

Ze beginnen met een peptalk van Karim Benammar, filosoof, gespecialiseerd in transformerend denken. Zoiets valt zelden tegen.

Daarna is er een toast in café Ox & Bucks, een uitstekende naam voor een kroeg in het WTC, al moet ik nog uitvinden wat Ox betekent.

Ik stap binnen in een groengevlekte blouse met een licht colbertje, want ik dacht: ze zullen daar toch niet meer allemaal in pak rondlopen. Ik weet nu beter, voor een volgende keer.

Ik schud handjes en maak praatjes. Het openingsritueel behelst een lichte buiging naar het naambordje dat ook uit mijn borstzakje steekt. Daarna bloedt zo'n gesprek in redelijk tempo dood, of het eindigt in een pitch van het bedrijf door mensen die duidelijk deze rubriek niet lezen.

Businessclubvoorzitter Godfried Schölvinck voorspelt een goed 2019 en hoopt meteen op nog wat extra deelnemers voor de golfwedstrijd tegen Schiphol.

Daarna is het podium voor Karim Benammar, opgeleid aan de THNK School of Creative Leadership, voor zijn lezing Radical Thinking 2019. "Iedereen wil het nieuwe jaar goed beginnen; daarom is het heel druk in de gym. Laten we nu mental gym proberen. Rethink what we do!"

Een onderzoeker legde eens een meterslange python in een bibliotheek. Niemand maakte zich druk. Waarom niet? Het besef: dat kan nooit een echte python zijn, dit is een bibliotheek.

Onze kijk is per definitie conservatief.

Er moet een einde komen aan de cultuur van 'Zo doen we dat hier nu eenmaal' om zo de kern van ons business model te veranderen.

Daarna krijgen we een opdracht. We moeten allemaal nadenken over de fundamental assumption in our field of work.

Dat doe ik. Mijn vaste stramien is: ik ga ergens in een hoekje zitten en kijk een beetje rond. Tenzij er een python ligt.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Uit de zaal komen andere voorbeelden. Altijd maar weer die werkweek van maandag tot vrijdag, negen tot vijf. Of het hoofdkantoor ligt in Den Haag, dus iedereen naar Den Haag.

Daarna moeten we het extreem tegenovergestelde verzinnen. Draai die assumption radicaal om!

Dan blijf ik thuis huis met een blinddoek om. Ik twijfel, Karim.

Er komen voorbeelden van crazy opposites. Een burn-out is gezond, vliegen is goed voor het milieu.

Benammar heeft nog een goeie: overwerk maakt een bedrijf kapot. Tachtig procent van wat we doen is volstrekt nutteloos. Het is net als zeilen of skiën. Hoe minder inspanning, hoe beter het gaat.

"Probeer het gewoon! Test the new assumption!"

Prima. Zo snel mogelijk weg hier.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Nieuwjaarsbijeenkomst WTC Amsterdam Business Club
Waar WTC, Strawinskylaan
Wie Karim Benammar, Godfried Schölvinck, Mattijs Kaak, Erik Maitimo, Daan Hoogenboom, Susanne van der Arend
Wanneer dinsdag 15 januari, 16.30 tot 19.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer **
Hans vroeg het na: ox betekent niks

Godfried Schölvinck (r, WTC Amsterdam Business Club). Dus kalm aan doen? 'Ja! Omdat we met zijn allen roepen dat het sneller, hoger en langer moet.' Met Mattijs Kaak (Ditt)Beeld Schuim
Karin Dijksman (communicatie): 'Superleuk, ik ga nooit meer wat doen.' Juul Klumpes (NL Real Estate): 'En altijd te laat komen'Beeld Schuim
Erik Maitimo (GVB), Susanne van der Arend (Subime Doing) en aannemer Klaas Timmer: 'Radicale verandering, hè. Ik ga morgen de prijzen verdubbelen'Beeld Schuim
Teun Struycken (NautaDutilh) en Daan Hoogenboom (Domeco): 'Vanaf nu ga ik gratis bouwen met zelfsturende teams'Beeld Schuim
Gina de Boer (InSinger Gilissen): 'We leven in een wereld van aannames.' Kelly Oude Meijers (Landgoed Duin & Kruidberg): 'Echt fantastisch, heel inspirerend'Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool. 

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.