Direct naar artikelinhoud
De winnaar en verliezer van de weekDavid Abney & Joaquin Almunia

UPS-baas Abney werkt aan miljardenclaim bij Europese commissie, zondeblok Almunia is al verdwenen

David Abney, die opklom van distributiemedewerker tot ceo van UPS.Beeld .

De winnaar

Het moet een lekker gevoel voor een topman van een Amerikaans bedrijf zijn om te kunnen cashen in Brussel. En dat geldt zeker voor David Abney (62), die in 1974 als distributiemedewerker op een depot van UPS (United Parcel Services) begon en opklom tot ceo van een multinational met 500 vliegtuigen, 120 duizend voertuigen en bijna een half miljoen werknemers in 219 landen.

Hij kan nu 2 miljard dollar schadevergoeding claimen omdat de Europese Commissie in 2013 een overnamebod van 5,2 miljard op het Nederlandse TNT Express blokkeerde.

Brussel vond dat hierdoor het aantal marktpartijen in sommige landen te beperkt zou zijn, waardoor prijsstijgingen zouden dreigen. Deze week oordeelde het Europese Hof voor Justitie dat dit ten onrechte is gebeurd. De Europese Commissie had een nieuw model gebruikt om machtsconcentraties te beoordelen, waardoor UPS zich niet fatsoenlijk kon verdedigen.

Het besluit is daardoor nietig. Alleen kan het niet worden teruggedraaid. TNT Express werd later voor 4,4 miljard dollar overgenomen door FedEx, nota bene een concurrent van UPS. Brussel moet hopen dat de schadeclaims beperkt zullen blijven tot de 2 miljard van UPS. Omdat het bod van FedEx lager was dan dat van UPS hebben aandeelhouders ook schade geleden. Maar daar heeft Abney niets aan.

Joaquin Almunia.Beeld EPA

De verliezer

Europese commissarissen zijn de ideale bureaucraten om te kunnen verfoeien. Ze zijn niet verkozen, maar bemoeien zich overal mee en hebben ook nog het laatste woord.

De enige populaire, de Robin Hood van Brussel, is altijd de Europese commissaris voor Mededinging. Dat is een vrouw of man die de multinationals en oligopolies aanpakt die te veel macht krijgen en ten faveure van hun aandeelhouders de consument een poot willen uitdraaien.

Ze kunnen bij machtsmisbruik miljardenboetes opleggen. En ze kunnen uit ook fusies en overnames verbieden. Neelie Kroes was zo’n taaie tante die als commissaris voor Mededinging negen miljard euro aan boetes binnensleepte voor de Europese pot door onder meer Microsoft wegens koppelverkopen te bestraffen.

De huidige commissaris is de Deense Margarethe Vestager die de oppermachtige Amerikaanse internetgiganten Google en Facebook aanpakt en belastingontwijking (Apple, Starbucks) als vorm van oneigenlijke staatssteun beschouwt. Tussen Kroes en Vestager zat de Spanjaard Joaquin Almunia die de overname van TNT Express door UPS blokkeerde. In 2014 verdween hij uit Brussel en kreeg een reeks van erebaantjes. Nu blijkt de 70-jarige Spanjaard te voortvarend te zijn geweest. Brussel moet dokken, maar de zondebok is verdwenen.