Direct naar artikelinhoud

UWV: Aantal uitkeringen daalt minder snel in Amsterdam

Het aantal Amsterdammers met een uitkering is in 2018 met 15,3 procent gedaald, maar de afname zet zich nog altijd minder hard door dan in de rest van het land.

Wethouder Rutger Groot Wassink (Werk en Inkomen) wil miljoenen uitgeven om werklozen te helpenBeeld ANP

Dat blijkt uit cijfers die het UWV donderdag bekendmaakte. Het aantal Nederlanders met een uitkering daalde met 20,4 procent, dat is ruim 5 procent meer dan in de regio Groot-Amsterdam. Eind december konden 20.362 Amsterdammers niet zonder uitkering.

De daling in zowel Amsterdam als in de rest van Nederland is onder meer te danken aan de aantrekkende economie. Werkzoekenden solliciteren op banen die afwijken van hun vorige werk. Deze afname was het grootst bij de bedrijfseconomische en administratieve beroepen. Receptionisten vinden bijvoorbeeld werk als klantenservicemedewerker. 

Banenplannen
Overigens neemt het aantal Amsterdammers dat langdurig in de bijstand zit niet af. In 2017 had 48 procent langer dan vijf jaar geen uitkering, vier jaar eerder was dat nog vijf procent minder. 

Vorige maand werd duidelijk dat het Amsterdamse college miljoenen uittrekt om werklozen met banenplanen, subsidies en afspraken met bedrijven weer aan een baan te helpen.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.